Dostupni linkovi

Uzbekistanski šef podzemlja iznosi porodičnu svađu na društvene mreže


Gafur Rahimov, Arman "Diki" Džumageldijev i Ravšhan "Zolotoj" Muhidinov (s lijeva na desno)
Gafur Rahimov, Arman "Diki" Džumageldijev i Ravšhan "Zolotoj" Muhidinov (s lijeva na desno)

Pišu: Ron Synovitz i Sirojiddin Tolibov

Poznati šef podzemlja iz Uzbekistana oglasio se na društvenim mrežama o nasilnoj porodičnoj zavadi gdje se našao i bivši šef međunarodnog amaterskog boksa koji slovi za jednog od vodećih svjetskih narko-bosova, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

Ravšan "Zolotoj" (Zlatni) Muhidinov objavio je 21. februara na Instagramu 12-minutni video u kojem govori o otmici i "mučenju" od strane 10 muškaraca u jednom istanbulskom hotelu zbog nepomirljivog spora koji je vodio sa svojim ujakom Gafurom Rahimovom , koji je bio na čelu Međunarodnog amaterskog boksačkog saveza (AIBA), a kojeg su Sjedinjene Države proglasile vodećim međunarodnim trgovcem heroinom.

Iako Muhidinov (31) nije imenovao Rahimova, misleći na "rođaka u Dubaiju", drugi rođaci Muhidinova potvrdili su za RFE/RL da je govorio o Rahimovu kada je opisao čovjeka kojeg je nazvao "inicijatorom" napada u novembru 2019. protiv njega.

U međuvremenu, kazahstanski krim-bos Arman "Dikij" (Divlji) Džumageldijev priznao je da je pozvao Muhidinova na sastanak u istanbulski hotel gdje je pretučen.

U audio snimci objavljenoj na njegovom profilu na Instagramu 28. februara, Džumageldijev je rekao da je Muhidinov nekoliko puta udaren na sastanku jer je nosio pištolj.

No, porekao je da je Muhidinov "mučen" nazvavši ga "kukavicom" zbog odlaska u tursku policiju zbog incidenta.

Posao i boks

Muhidinov je uticajni uzbekistanski poduzetnik koji živi u Istanbulu. Također se navodi da je član međunarodnog kriminalnog sindikata pod nazivom Krug braće (Brothers 'Circle).

Zapravo se kaže da mu je njegova navodna uloga u Krugu braće dala ogroman uticaj s takozvanim “Lopovima u zakonu” (Thieves-In-Law ) - zloglasnim kriminalnim klanom koji je nastao u staljinističkim zatvorskim logorima tokom sovjetske ere i od tada se proširio globalno.

Penzionisani pukovnik iz uzbekistanskih sigurnosnih službi, kao i izvori iz centralnoazijskog kriminalnog podzemlja, razgovarali su za RFE/RL pod uslovom da ostanu anonimni o vezi između Muhidinova i Rahimova.

Kažu da je Rahimov bio član Kruga braće do 2013. kada je napustio grupu i imenovao Muhidinova kao njegovog zamjenika.

Gafur Rahimov 2018. godine, kada je izabran za predsjednika Međunarodne bokserske asocijacije.
Gafur Rahimov 2018. godine, kada je izabran za predsjednika Međunarodne bokserske asocijacije.

Rahimov je kontroverzni uzbekistanski sportski administrator nekoć zadužen za olimpijski boks kao predsjednik AIBA-e.

Rahimov poriče da je ikad učestvovao u bilo kojoj kriminalnoj aktivnosti, ali ga je Odjel za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija stavio na crnu listu zbog navodnog članstva u Krugu braće i navodne podrške Lopovima u zakonu.

Iako je Rahimov angažovao moćne advokatske firme u Sjedinjenim Državama i Britaniji u pokušaju da očiste njegovo ime, američki sudovi odbili su pozive za njegovo uklanjanje s američke crne liste.

Ali Rahimov je u julu 2018. uspio ukloniti svoje ime s popisa osoba koje "traži" Državno tužilaštvo u Uzbekistanu, gdje se suočio s kriminalističkom istragom zbog navoda o iznudi, krivotvorenju i pranju miliona dolara u okviru organizovane kriminalne organizacije.

Rakhimov živi u samonametnutom egzilu u Dubaiju.

Sudski postupak

RFE/RL je saznao za sukob između Muhidinova i Rahimova tokom razmatranja sudskog postupka po optužnici koju je Rahimova supruga Lola Rahimova podnijela protiv moćnog uzbekistanskog poduzetnika koji je kontrolisao peradarsku industriju u zemlji.

Taj čovjek, Ojbek Miralijev, bivši je Rahimovov poslovni partner poznat pod nadimcima "Ojbek-Jaje" i "Ojbek-Faberže".

Optužnica koju je RFE/RL dobio od Odjela za borbu protiv organizovanog kriminala u Taškentu imenovala je Rahimovu i njenu mlađu sestru kao stranu koja tuži s tvrdnjom da im je Miraliev ukrao 650.000 američkih dolara u nekretninama.

Prema optužnici Rahimova tvrdi da je Miraliejv ukrao njen luksuzni Mercedes-Benz i sedam miliona dolara od Rahimova.

Na kraju, u jesen 2020. godine sud u Uzbekistanu osudio je Miralijeva na 11 godina zatvora.

U međuvremenu, uzbekistanski zvaničnik blizak istrazi rekao je za RFE/RL da je Rahimov tražio od svog rođaka Muhidinova da novac prikupi od Miralijeva.

Ravšan Muhidinov
Ravšan Muhidinov

Muhidinovi rođaci rekli su za RFE/RL da je Muhidinov nakon uvida u situaciju mislio da je Miralijev nevin u krađi novca. Kažu da je Muhidinov vjerovao da je Rahimova supruga ta koja je uzela novac.

Rođaci su također ispričali da se, kada je Muhidinov objasnio Rahimovu svoju teoriju o onome šta se dogodilo, bivši šef međunarodnog boksa razbjesnio optužujući rođaka da se "priklonio neprijatelju".

Prema nepotvrđenom izvještaju internetskog uzbekistanskog časopisa Eltuz, Rahimova supruga sugerisala je da je Muhidinov uspio Miralijevu oduzeti novac, ali da ga je zadržao za sebe.

Ravšan "Zolotoj" Muhidinov (lijevo) i azerbejdžanski lopov Nadir Salifov, zvani "Lotu Guli"
Ravšan "Zolotoj" Muhidinov (lijevo) i azerbejdžanski lopov Nadir Salifov, zvani "Lotu Guli"

Eltuz je također tvrdio da je Rahimova rekla svom suprugu da bi trebao pozvati dvije osobe iz kriminalnog podzemlja Centralne Azije kako bi uzdrmali Muhidinova zbog novca: Džumageldijeva i azerbejdžanskog člana organizacije Lopovi u zakonu po imenu Nadir Salifov, koji je bio poznat i pod nadimkom " Lotu Guli. "

U svom tekstu Eltuz navodi da su Salifov i Džumageldijev namamili Muhidinova u hotel u kojem ga je otelo desetak ljudi "atletske građe".

Publikacija je izvijestila da su ga, nakon što su muškarci Muhidinovu vezali ruke i noge i satima ga brutalno tukli, da su mu u nekoliko navrata stavljali glavu pod vodu u kadi, prijetili mu silovanjem i prisiljavali ga da snimi video u kojem je obećao da će platiti dug .

Eltuz je napisao da se video iz hotelske sobe pojavio na društvenim mrežama 2020. godine nakon što je Rahimova za njega platila 20.000 dolara.

"Fizički sam bio slomljen, jer kada je deset protiv jednog, svako čudovište može se saviti", rekao je Muhidinov u svom videu na Instagramu 21. februara iz svog ureda u Istanbulu. Ali rekao je da je njegov "duh preživio" jer je "bio s istinom".

"Kad su vidjeli da ništa ne ide i da sve metode koje su koristili protiv mene nisu donijele rezultat, počeli su polagati zahtjeve protiv moje časti", rekao je Muhidinov. "Kao normalan, dostojan čovjek počeo sam sa svoje strane primjenjivati metode kako bih se izvukao iz te situacije i sačuvao svoju čast. I uspio sam to učiniti."

"Tada se razgovor vodio oko davanja određene količine novca kako bi me oslobodili te situacije", rekao je Muhidinov. "Istovremeno sam u video kameru morao reći da ću, ako im ne dam ovaj novac, biti neprikladna osoba."

Tvrdeći da je "ucijenjen" snimanjem video zapisa u hotelskoj sobi, Muhidinov sada poriče da duguje novac svom "rođaku u Dubaiju".

"Ravšan nije od onih koji će, plašeći se nekoga, platiti novac nekome", rekao je govoreći o sebi u trećem licu. "Ako Ravšan nekome duguje novac, nije ga potrebno uplašiti, pretući ili izgrditi. Ne treba ga ucjenjivati. Ravšan će ga sam donijeti. Bit će potrebno. Ispričat će se."

Poruka pratiocima

Reakcija u Uzbekistanu na video zapis Muhidinova na Instagramu sugeriše da je njegova podrška među mladim Uzbekistanima porasla dok je Rahimovov uticaj oslabio otkako je pod pritiskom podnio ostavku na mesto predsjednik AIBA-e 22. marta 2019.

Muhidinov je također dao signal svojim pratiocima na Instagramu da neće oprostiti Džumageldijevu za incident.

Što se tiče Salifova, Muhidinovovog bivšeg prijatelja iz klana "Lopovi u zakonu" iz Azerbejdžana, koji ga je također pozvao na sastanak u hotelskoj sobi u novembru 2019. godine, pripadnik njegovog užeg kruga pucao mu je u potiljak dok je kartao u istanbulskom restoranu manje od godinu dana nakon incidenta.

Izvori iz kriminalnog podzemlja Centralne Azije rekli su za RFE/RL da je ubistvo Salifova naredio kum ruske mafije Zaharij Kalašov - etnički gruzijski Jazid koji koristi nadimak "Šakro Molodoj".

Iako je zatvoren u Rusiji, 67-godišnji Kalašov navodno nastavlja voditi organizaciju Lopovi u zakonu.

Izvori RFE/RL-a u centralnooazijskim kriminalnim grupama kažu da je Salifovljevo ubistvo naređeno jer je prekršio takozvani "kodeks časti" Lopova, napadajući suparničke članove u sporu.

Muhidinova je privela turska policija na ispitivanje nakon što je uhapsila muškarca osumnjičenog za ubistvo Salifova i iz mobitela otkrila da je osumnjičeni neposredno prije pucnjave poslao Salifovu fotografiju Muhidinovu.

Ali Muhidinov nikada nije optužen u vezi sa Salifovim ubistvom.

Izgradnja kontakata

Muhidinov je 2007. godine pobjegao iz Uzbekistana nakon što je optužen za vođenje organizovane kriminalne grupe.

Tada je imao samo 18 godina i nikada mu se nije sudilo po tim optužbama. No, pritvoren je u Istanbulu 2009. godine po međunarodnoj potjernici podnijetoj u Taškentu i bio je držan tri godine dok su turski zvaničnici razmatrali zahtjev Uzbekistana za njegovo izručenje.

Turske vlasti su 2012. pustile Muhidinova nakon presude da Taškent nije pružio dovoljno dokaza za njegovo izručenje.

Potom je otišao u Ujedinjene Arapske Emirate gdje je 2013. godine ponovo uhapšen po međunarodnoj potjernici koju je izdao Uzbekistan.

No, nakon dva mjeseca, sudovi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima također su odbili zahtjev Taškenta za izručenje zbog nedostatka dodatnih dokaza.

Muhidinov se potom preselio u Istanbul gdje je rečeno da će zamijeniti Rahimova u Krugu braće.

Izvori upoznati sa Lopovima u zakonu rekli su za RFE/RL da se tokom dvomjesečnog zatvora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Muhidinov upoznao i sprijateljio sa zamjenikom šefa podzemlja, osuđenim ubicom iz Uzbekistana po imenu Ahtam Jakubov.

Kažu da je Muhidinov pomogao Jakubovu da se preseli u Istanbul nakon izlaska iz zatvora 2015. godine - upoznavši ga sa šefovima kriminala iz bivših sovjetskih republika koji sada žive u Istanbulu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, utirući tako put Jakubovu da postane član "Lopova u zakonu".

Implicirajući na Rahimova

U svom videu na Instagramu od 21. februara, Muhidinov je optužio svog ujaka Rahimova da je inicirao napad na njega - rekavši da su ga mnogi pitali je li se njegov "odnos prema Azerbajdžanu i Kazahstanu promijenio" kao rezultat premlaćivanja.

"Braćo, reći ću vam sljedeće: ne možete prosuđivati nacije na osnovu podlih djela nekih pojedinaca, jer svaka nacija ima dobre i zle ljude", rekao je Muhidinov u svom videu na Instagramu.

"Ako polazimo iz te filozofije, moramo prije svega osuditi vlastitu naciju jer je pokretač tog zlog čina bio Uzbek koji je predstavljao Uzbekistan u određenim krugovima u inostranstvu", nastavio je Muhidinov opisujući čovjeka za kojeg su njegovi rođaci rekli da je Rahimov.

Kazahstanski krim-bos Arman "Dikij" Džumageldijev (zdesna) objavio je svoju fotografiju na Instagramu 27. januara kao gost u dubajskom domu bivšeg međunarodnog šefa amaterskog boksa Gafura Rahimova.
Kazahstanski krim-bos Arman "Dikij" Džumageldijev (zdesna) objavio je svoju fotografiju na Instagramu 27. januara kao gost u dubajskom domu bivšeg međunarodnog šefa amaterskog boksa Gafura Rahimova.

"Pratili smo ga uzdignute glave noseći njegovu zastavu. Iskreno govoreći, od njega smo naučili puno dobrih stvari", dodao je Muhidinov. "Ali bez da je siguran u određena pitanja, zaključke donosi na osnovu onoga šta muje supruga rekla. Kao rezultat toga, cijeli se okean pretvorio u baru."

"To je veoma žalosno jer su svi ti ljudi koji su ga poštovali i cijenili duboko razočarani", nastavio je Muhidinov u videu. "Izgubio je podršku, prije svega, od svoje rodbine, kao i od svojih sunarodnika. Ne znam postoji li išta gore od ovoga za čovjeka. Od sada neka živi s tim poniženjem."

Muhidinov se također osvrnuo na Džumageldijeva, koji na svom Instagram profilu ima više od 300.000 pratilaca i koji je 27. januara objavio fotografiju na kojoj je zajedno s Rahimovom u rezidenciji bivšeg međunarodnog šefa boksa u Dubaiju.

Muhidinov je zaključio: "Među Kazahstancima i Azerbejdžancima ima dosta ozbiljne braće koji su heroji i koji ponosno predstavljaju svoju zemlju i poštuju reputaciju. Ali oni nisu autoriteti Instagrama."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG