Dostupni linkovi

Uzbekistanska TV poziva na bitku protiv homoseksualnosti i feminizma


Gosti u programu Munosabat bili su ogorčeni sloganima demonstranata.

Uzbekistanska državna televizija pokrenula je napad na feminizam i homoseksualnost govoreći kako to ne pripada ovoj većinski muslimanskoj centralnoazijskoj zemlji, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

U 90-minutnom programu uživo pod nazivom Munosabat (Stav), televizijska stanica - koja služi kao glasnik vladi - ciljala je fleš mob (flash mob) okupljanja na društvenim mrežama koja su pokrenule mlade Uzbekistanke koje su protestovale protiv nasilja nad ženama i porodičnog zlostavljanja.

“Fleš mob” je organizovan u julu nakon što je 17-godišnjakinju fizički napao muškarac dok je šetala svog psa u gradskom parku u Fergani. Policija istražuje incident.

Voditelj programa Kudus Azamov i šest gostiju - trojica iz Ministarstva obrane - nisu osudili napad na djevojku. Umjesto toga, kritikovali su slogane koje je koristio flaš mob i zapadnjačku odjeću koje su nosile okupljene žene, jednoglasno ih opisujući kao "sramotan" prikaz.

Žene u flaš mobu objavile su na društvenim mrežama fotografije na kojima drže transparente sa sloganima poput "Žena nije inkubator"; "Moje tijelo, moja stvar"; "Snaha nije sluškinja"; i "Moj šorts nije pozivnica za seks."

"Moj šorts nije pozivnica za seks!"
"Moj šorts nije pozivnica za seks!"

Gosti u TV programu bili su ljuti zbog parola nazivajući ih opasnim trendom koji dovodi do toga da žene ne žele imati djecu ili poštivati tazbinu.

U tradicionalnim uzbekistanskim porodicama očekuje se da nove snahe obavljaju većinu kućanskih poslova i rađaju djecu.

"Žene bi to trebale doživljavati kao biti sluškinja vlastite budućnosti (...) jer daju primjer vlastitoj djeci", rekao je Omonbek Botajorov, šef Odjela za duhovnost i prosvjetiteljstvo Ministarstva odbrane i gost programa.

Gošća Jamila Šermuhamedova iz Društva Marifat (Prosvjetiteljstvo) rekla je da se feminizam podiže na novi nivo koji će u konačnici potkopati tradicionalnu ulogu muškarca u porodici.

Neke Uzbekistanke "više ne žele dojiti svoju djecu" te "čak i unajmljuju bejbisiterke", umjesto da same odgajaju svoju djecu, rekla je.

Šermuhamedova i drugi kritikovali su žene jer su držale transparente ispisane na ruskom kao još jedan znak da mladi Uzbeci ne poštuju maternji jezik i kulturu.

Također su se složili da jedan natpis - "Moje tijelo, moja stvar" - doslovno znači "prodavanje tijela" i stoga promoviše prostituciju.

Kako uočiti homoseksualce

Iako je glavni fokus programa bio napad na flaš mob, gosti su također upozorili na opasnosti istospolnih brakova i operacija promjene spola, te da su neke transrodne osobe "već došle u Rusiju".

"Snaha nije sluškinja!"
"Snaha nije sluškinja!"

Pozvali su mlade Uzbeke da ne potpadaju pod uticaj homoseksualaca i da ne kopiraju - namjerno ili nenamjerno - "modu homoseksualaca".

Prema riječima gostiju televizijske emisije, homoseksualci pokazuju stilove koji signaliziraju njihovu seksualnu orijentaciju.

Na primjer, nose vrlo kratke ili nikakve čarape i briju kosu sa strane. "Ovako se homoseksualci u Evropi prepoznaju", rekao je Mensur Musaev, službenik iz Odjela za duhovnost i prosvjetljenje.

Šermuhamedova se pohvalila da je jednom posramila dvoje mladih uzbekistanskih blizanaca koji su imali takvu frizuru. Rekla je da ih je zaustavila - potpuno nepoznate ljude - na ulici i pitala znaju li "što znače njihove frizure".

Voditelj programa Azamov u međuvremenu je rekao da mu je teško "čak izgovoriti prljavu riječ ‘lezbijka’".

'Borba prije nego što bude prekasno'

Televizijski gosti predložili su poduzimanje određenih mjera u borbi protiv prijetnji kulturnog i duhovnog "virusa" koji jeza Uzbekistan, kako su tvrdili, opasniji od pandemije COVID-19.

Gosti su također insistirali da su flaš mob i feminističke kampanje organizovale određene snage iz inostranstva. "Iza toga stoje nevidljive, moćne snage", upozorili su, ne imenujući nijednu osobu, grupu ili zemlju.

Šermuhamedova i Botajorov su više puta govorili o potrebi usvajanja "zakona" za borbu protiv tih prijetnji uzbekistanskom društvu, mentalitetu i moralnim vrijednostima.

Šermuhamedova je također pozvala na "praćenje porodica" kako bi se osiguralo da roditelji ispunjavaju obaveze u odgoju svoje djece.

Svi su rekli da je u pitanju "istorijski trenutak" boriti se protiv ovih prijetnji prije nego što konačno unište društvo.

"Ako to ne zaustavimo, naša će budućnost biti uništena. Naša djeca nas više neće slušati, reći će nam: 'Sad sam odrasla osoba'”, rekao je glumac Jodgor Sadijev.

"Još uvijek imamo vremena", rekao je. "Moramo sačuvati naše uzbekistanske tradicije, mudrost naše nacije."

"I ja mogu voljeti seks!"
"I ja mogu voljeti seks!"

Iako je program Munosabat rezultirao ljutitom kritikom na društvenim mrežama, čini se da je većina Uzbeka i dalje oprezna po pitanju "kulturnog uticaja" Zapada.

Uzbekistansko društvo ostaje vrlo strogo porodično orijentisano, s tradicionalnim, dobro definisanim ulogama muškaraca i žena.

Žene u Uzbekistanu imaju jednaka prava na rad i učenje, ali kod kuće se očekuje da se pridržavaju svoje tradicionalne uloge, odnosno da se pokoravaju svojim muževima i tazbini, rade kućanske poslove i brinu o djeci.

U Uzbekistanu je homoseksualnost među muškarcima još uvijek definisana u zakonu kao krivično djelo za koje je propisana kazna do tri godine zatvora. Istospolni odnosi među ženama nisu spomenuti u zakonu.

XS
SM
MD
LG