Dostupni linkovi

Uzbekistan: Konzervativna odjeća za polunagog anđela


Uzbekistnski zvaničnici i umjetnici osudili su izmjene kao vandalski čin.

Decenijama su stanovnici uzbekistanskog grada Kokanda u istočnom Uzbekistanu mogli očekivati da će vidjeti anđela – oskudno odjevenog – s bijelim krilima koja su strateški postavljena kako bi pokrila gole grudi, piše Radio Slobodna Evropa.

Ali ta slika, freska iz sovjetske ere nazvane Susret istoka i zapada koja je ukrašavala zid lokalnog pozorišta, je uništena. Sada anđeo zuri u stanovnike grada preko nespretno docrtanog zara dok je preko oblina figure anđela nekada malu pregaču sada zamijenila bezoblična, prevelika odora.

Ko je odgovoran za izmjenu koja se desila tokom prošlog ljeta ostaje nepoznanica. Jedan od kritičara opisao je ovo docrtavanje kao čisti “moleraj” koji “nema veze s umjetnošću”. Ali umjetnik, autor freske i uzbekistanska vlada zadali su sebi cilj da to otkriju.

Uzbekistanski zvaničnici i umjetnici su osudili izmjene karakterišući ih kao vandalizam. Uzbekistanska vlada istražuje ko je odgovoran a u međuvremenu je dovela autora murala Bahodira Džalolova u Kokand da vidi da li može da ga vrati u prethodno stanje.

Anđeo na fresci nije jedini lik koji je doživio preobražaj.

“Nekoliko istorijskih ličnosti koje su prikazane u uniformama sovjetske armije dobile su lokalnu pastirsku odjeću,” kaže kritičar Akmal Rizajev, koji je nedavno posjetio lokacije na kojima se nalaze crteži.

Kako tvrdi Rizajev, izmjene su napravljene po naređenju bivšeg gradonačelnika Kokanda prije posjete premijera Šavkata Mirzijoeva u junu 2017. godine. RSE nije uspio da kontaktira bivšeg gradonačelnika Rahmatali Džalilova koji je na proljeće 2018. završio svoj mandat.

Džalolov autor murala, kaže da je tek nedavno saznao da je njegovo umjetničko djelo podvrgnuto transformaciji.

Umjetnik, čiji je rad izlagan u galerijama u zemlji i inostranstvu, kaže da nije bio konsultovan ili informisan o planovima da se izmjeni mural u Kokandu.

“Još sam živ, nisam umro. Ne razumijem zašto se moje slike kasape,” Džalolov je rekao 22. juna za Uzbekistanski servis RSE.

"Pisao sam predsjedniku i žalio se na vandalizam,“ rekao je Džalolov.

Ministarstvo kulture je potvrdilo za RSE da je freska u Kokandu zaista bila "uništena“, za šta su iz ministarstva optužili Džalilova i njegovu administraciju.

Zvaničnica ministarstva Mavluda Askarkoajeva rekla je za RSE da je ministarstvo oformilo istražiteljski tim koji je stigao u Kokand sredinom juna mjeseca.

Askarkoajeva je rekla da je kancelarija bivšeg gradonačelnika odlučila da pokrije tijelo polunagog anđela zato što su smatrali da slika nije bila u skladu sa uzbekistanskim moralnim standardima.

Slično tome, slike sovjetskih vojnika bile su izmjenjene zato što se nisu uklapale u uzbekistansku tradiciju, dodali su zvaničnici.

“Ministarstvo osuđuje ovaj čin kojim je nanesena šteta kulturnom naslijeđu pod njihovom zaštitom,” rekla je Askarkoajeva. “Jednom kada istraživački tim zaključi svoju istragu, ministarstvo će zahtijevati kaznu za počinitelje.”

Trenutna gradska administracija kaže da je sarađivala u interesu istrage s službom ministarstva kulture i da se nadaju da mural može biti restauriran.

Džalolov je stigao u Kokand 25. juna kako bi počeo sa radovima na restauraciji.

“Svi ovi naslikani likovi su dio naše istorije prikazani kroz umjetnost,” izjavio je umjetnik.

XS
SM
MD
LG