Dostupni linkovi

Zabranjena umetnost Uzbekistana


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U muzeju u gradu Nukusu u Uzbekistanu nalaze se radovi zabranjene sovjetske umetnosti, koji su spaseni od sovjetskih cenzora, piše Radio Slobodna Evropa.

Ova galerija predstavlja životnu misiju Igora Savickog, slikara i kolekcionara, a kustoskinja muzeja Valentina Sičeva objašnjava kako su tekli njihovi razgovori.

"Ponekad bih ga pitala: "Zašto ne donesete Marka Šagala ili Maljeviča?" Bio je sposoban za to, ali bi rekao: "Zašto? Oni su već zastupljeni u svetskim muzejima. Oni su veoma poznati. Ja hoću da predstavim imena koja niko ne zna."

Neke od skica koje se nalaze u muzeju su prokrijumčarene iz gulaga. Posle nekoliko decenija zaborava, muzej sada privlači desetine hiljada posetilaca godišnje, u ovom zabačenom gradu.

Nakon što je oko 200 radova bilo izloženo u Moskvi, Uzbekistan je izrazio zabrinutost da Rusija može tražiti vlasništvo nad tim delima, kaže Gulbakar Izentajeva, direktorka muzeja:

"Prošle godine, kada smo bili u Moskvi, građani su se interesovali: 'Da li ste vratili slike iz Rusije?' Ljudi su bili zabrinuti. Tako da smo morali da organizujemo televizijski program o našoj izložbi u Moskvi, [kako bi rekli] da je sve sigurno, da se sve vratilo kući.“

VIDEO: 'Zabranjena umetnost Uzbekistana', možete preuzeti preko opcije Embed.

XS
SM
MD
LG