Dostupni linkovi

Uzbekistan spreman da pomogne Njemačkoj sa afganistanskim izbjeglicama


Heiko Maas, ministar vanjskih poslova Njemačke u Turskoj 29. avgust 2021.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da je Uzbekistan spreman da otvori svoje granice ljudima koji bježe od talibanske vladavine u Afganistanu, a koji se nalaze na njemačkim listama onih kojima je potrebna evakuacija iz ratom razorene zemlje.

Govoreći tokom četvorodnevnog putovanja po Centralnoj Aziji, Pakistanu i Bliskom istoku, Maas je 30. avgusta rekao da je situacija povezana s daljom evakuacijom njemačkih građana, lokalnog afganistanskog osoblja i rizičnih grupa kao što su aktivisti za ljudska prava i novinari u Afganistan bilo centralno pitanje njegove agende.

Njemačka je rekla da planira da primi 40.000 ljudi iz Afganistana nakon što su talibani preuzeli vlast prije više od dvije sedmice. Evakuacije koje planirala Njemačka odvijale bi se avionima ako aerodrom u Kabulu može i dalje da bude otvoren nakon 31. avgusta, bilo kopnenim putem prema susjednim zemljama.

"Uzbekistan je spreman da nam pomogne sa ovm grupom ljudi", rekao je Maas novinarima u glavnom gradu Uzbekistana.

Maas će iz Uzbekistana otputovati u Tadžikistan na razgovore u Dušanbe kasnije 30. avgusta. Sljedećeg dana imaće sastanke u pakistanskoj prijestonici Islamabadu.

Tokom zaustavljanja u Turskoj 29. avgusta, Maas je obećao ekonomsku i humanitarnu pomoć zemljama koje dijele kopnene granice s Afganistanom kako bi se izborile s posljedicama koje nastupaju nakon što su talibani preuzeli vlast u toj zemlji.

Njemački ministar posjetiće i Katar, gdje će se razgovarati s talibanskim zvaničnicima o nastavku letova za evakuacije iz Kabula nakon što se američke snage potpuno povuku iz zemlje u utorak 31. avgusta.

Izvor: Reuters i dpa
XS
SM
MD
LG