Dostupni linkovi

Bez tetovaža i skupih automobila za pjevače


Prema novim regulacijama, pjevači poput pop dive Rajhon Ganijeve morat će osigurati da se njihovi spotovi pridržavaju uzbekistanske kulture i tradicije.
Prema novim regulacijama, pjevači poput pop dive Rajhon Ganijeve morat će osigurati da se njihovi spotovi pridržavaju uzbekistanske kulture i tradicije.

Piše: Farangis Najibullah

Uzbekistanski pjevači više neće moći u svojim muzičkim spotovima prikazivati tetovaže, skupe automobile ili pjevati u dnevnim sobama – dio je novih pravila koje je vlada objavila ove sedmice.

Direktiva koju su objavili na Uzbekkonsert sajtu koji pripada državnom tijelu koje reguliše muzičku industriju u zemljama Centralne Azije navodi da se muški pjevači ne bi trebali oblačiti kao žene, niti nositi napadni nakit.

Iz Uzbekkonserta navode da bi se muzički spotovi trebali pridržavati uzbekistanske kulture i tradicije, promovisati patriotizam i dobročinstvo, te ne bi trebali vrijeđati osjećaje publike.

Oni koji ne budu poštovali ova pravila mogli bi se suočiti sa gubljenjem obavezne licence koja im je neophodna za nastupanje.

Ispod podnaslova "Neprimjereni pokreti" dokument uvodi 13 tačaka sa scenarijima koji ne bi trebali biti viđeni u muzičkim spotovima.

"Hvalisanje" skupim automobilima i ekstravagantnim vilama je sada zabranjeno u muzičkim videima, kao i "neprikladni" plesni pokreti i odjeća koja "otkriva".

Najgledaniji muzički video na svijetu, Despacito Luisa Fonsija i Daddy Yankeea, koji je privukao više od pet milijardi pregleda do sada, ne bi imao šanse da, pod novim pravilima, dobije dozvolu u Uzbekistanu.

Portorikanski izvođači u Despacitu prikazuju "tetovaže i ostale tjelesne dekoracije" koje su sada zabranjene za muzičke grupe u Uzbekistanu, zajedno sa "oskudnom odjećom" koju prateći plesači nose u ovom popularnom videu.

Pop pjevač Bruno Mars, odnio je kući šest prestižnih Grammy nagrada 2017. uključujući nagradu za najbolju pjesmu i album godine.

Mapa Uzbekistana
Mapa Uzbekistana

​Međutim, spotovi američkog umjetnika ne bi vidjeli svjetlo dana kada bi bio u Uzbekistanu i kada bi se tamo prijavio za licencu da producira i objavi svoju muziku.

Srećom po njega ali i ostale Zapadne umjetnike, nova uzbekistanska pravila se samo primjenjuju za domaće pjevače i bendove.

U svojoj majici sa leopardovim uzorkom, ogromnom zlatnom ogrlicom i tetovažama, Mars krši više pravila novog uzbekistanskog pravilnika.

'Bez droga, alkohola ili lijenosti'

Pravilnik posebno zabranjuje umjetnicima odmaranje na krevetu u "yonbosh" stilu, uzbekistanska riječ za polusjedeću, poluležeću poziciju u kojoj se ljudi odmaraju u svom domu ili u parkovima, tokom razgovora sa porodicom i prijateljima, dok gledaju TV ili jednostavno dok ljenčare.

Kako Uzbekkonsert navodi, ovo se protivi etičkim normama.

Upozoreno je da muzički klipovi ne bi trebali da ohrabruju "lijeni način života, besramnost i požudu". Iz Uzbekkonserta takođe upozoravaju umjetnike da njihovi spotovi ne smiju da promovišu terorizam, ilegalnu upotrebu droge ili zloupotrebu alkohola.

Agencija sada zabranjuje sve što bi moglo potaknuti vjersku ili etničku mržnju, vrijeđanje svetih mjesta ili reklamiranje proizvoda.

"Neprikladno i nepravilno postavljeni" državni simboli – državna zastava, grb, ili fotografija predsjednika – su također zabranjeni, iako dokument ne objašnjava razloge za ove zabrane.

Iz Uzbekkonserta su već u prošlosti upozoravali izvođače da ne smiju pjevati hvalospjeve o aktuelnom predsjedniku.

Agencija je u junu 2017. Najavila da je posvećivanje klipova "šefu države … neetično" i da bi ih moglo dovesti do toga da izgube licencu.

Uzbekistanska pjevačica Dilfuza Ismoilova
Uzbekistanska pjevačica Dilfuza Ismoilova

Ova odluka je donesena nakon što je Dilfuza Saidova objavila muzički video "Neka sultan ove divne zemlje bude uspješan" koji je bio posvećen predsjedniku Šakvatu Mirziojevu.

Video, koji je u međuvremenu uklonjen sa YouTube-a, opisuje Mirziojevog, između ostalih podilazičkih hvalospjeva kao "sjenku Boga na zemlji".

Zvaničnik Ministarstva kulture rekao je Uzbekistanskom servisu Radija Slobodna Evropa da je Uzbekkonsert imenovao komisiju od 15 članova 12. februara kako bi kritički pregledali muzičke spotove iz Uzbekistana.

Govoreći anonimno, zvaničnik je rekao da nova pravila ciljaju na promociju uzbekistanske kulture i spriječavanje uticaja zapadnih popularnih stilova.

Uzbekistanski muzičari i umjetnički kritičari izrazili su pomiješane reakcije na ove nove regulacije muzičke industrije.

"Uvođenje ovoliko restrikcija … ne vodi ničemu dobrom", rekao je istaknuti izvođač Javohir Zokirov, koji pripada vrlo poznatoj uzbekistanskoj muzičkoj dinastiji, Zokirovima.

Zokirov klan uključuje osnivača uzbekistanske pop muzike, Botira Zokirova ako i vođu Yalla folk rock benda, Faruka Zokirova.

Javohir Zokirov ističe da njegova rodica, pjevačica Nagriz Zokirova koja se nalazi u SAD-u "ne želi da se vrati u Uzbekistan" nakon što su je Uzbekistanci napali na društvenim mrežama jer ima velike tetovaže.

"Odbacivanje Nagrizinog pjevačkog talenta zbog njenih tetovaža je apsurdno", rekao je Javohir Zokirov.

Pjevačica Aziza Nijazmetova se ranije zamjerila uzbekistanskim vlastima u prošlosti.
Pjevačica Aziza Nijazmetova se ranije zamjerila uzbekistanskim vlastima u prošlosti.

Uzbekistanski kritičar umjetnosti Akmal Rizaev ističe da nova pravila imaju neke važne aspekte.

"Ovo spriječava glamurizaciju droga i alkohola u muzičkim spotovima. Ja također podržavam zabranu pogrešno postavljenih državnih simbola", kaže Rizaev.

"Video Dilfuze Ismoilove je primjer podilaženja. Ovakvi hvalospjevi bi stvarno trebali biti zabranjeni zakonom", on ističe.

Uzbekistanski pjevači su već godinama naviknuti na ekstremne mjere.

Pop pjevačica Aziza Nijazmetova je 2016. Godine dobila zvanično upozorenje zbog "besramnog" izbora odjeće nakon što je objavila fotografiju u kojoj se nalazi u haljini bez rukava.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG