Dostupni linkovi

Stotine avganistanskih vojnika sa 22 aviona prebeglo u Uzbekistan


Avganistanski avion koji je pao u Uzbekistanu
Avganistanski avion koji je pao u Uzbekistanu

Stotine avganistanskih vojnika pobeglo je u Uzbekistan u 22 vojna aviona i 24 helikoptera tokom vikenda, uključujući jedan avion koji se sudario sa uzbekistanskim borbenim avionom u pratnji, što je dovelo do pada oba, saopštili su u ponedeljak uzbekistanski tužioci, prenosi Rojters.

Ukupno 585 avganistanskih vojnika stiglo je avionima, a još 158 je pešice prešlo granicu u nedelju, navodi se u saopštenju tužilaštva Uzbekistana.

Avganistanski avion srušio se kasno u nedelju u najjužnijoj uzbekistanskoj provinciji Surkondario, u blizini Avganistana. Tužioci su rekli da su se piloti avganistanskih i uzbekistanskih aviona iskočili padobranom i preživeli.

Lekar u bolnici u provinciji Surkondario rekao je u ponedeljak za Frans pres da su dva pacijenta sa uniformomom avganistanskih snaga sinoć primljena u bolnicu. Jedan od pacijenata se katapultirao iz aviona sa padobranom, rekao je lekar i dodao da obojica imaju prelome.

Još tri avganistanska vojnika primljena su u bolnicu u subotu, rekao je isti izvor.

Iz izjave tužioca nije bilo jasno gde su se trenutno nalazili avganistanski vojnici i avioni, koji su bili prisiljeni da slete u pogranični grad Termez.

Izjava je u suprotnosti sa ranijim komentarima uzbekistanskog ministarstva odbrane u kojem se navodi da su avganistanski vojni avion oborile uzbekistanske snage PVO.

„Uzbekistanske snage protivvazdušne odbrane sprečile su pokušaj avganistanskog vojnog aviona da ilegalno pređe granicu Uzbekistana“, rekao je portparol ministarstva odbrane Bahrom Zulfikorov.

Ovaj incident se desio nakon što je Uzbekistan u nedelju saopštio da je uhapsio 84 avganistanska vojnika koji su prešli granicu dok su bežali od talibana i zatražili medicinsku pomoć, prenosi Al Džazira na engleskom.

Ministarstvo spoljnih poslova Uzbekistana je saopštilo da su vojnike zadržale uzbekistanske granične službe, ali da su dobili humanitarnu pomoć. Dodaje se da je Uzbekistan pregovarao sa "avganistanskom stranom" o njihovom povratku kući.

U međuvremenu, susedni Tadžikistan, još jedna bivša sovjetska država koja se graniči sa Avganistanom, saopštila je u ponedeljak da je nekoliko vojnih aviona sa ukupno više od 100 avganistanskih vojnika sletelo na aerodrom u gradu Bohtar na jugozapadu zemlje.

Tadžikistanske vlasti dozvolile su avionu da uđe u njihov vazdušni prostor i sleti nakon što su primile signal za pomoć, prenela je agencija RIA izjavu tadžikistanskog ministarstva spoljnih poslova.

"Tadžikistan je primio SOS signale, nakon čega je, u skladu sa međunarodnim obavezama zemlje, odlučeno da se avganistanskim vojnicima dozvoli sletanje na aerodrom", navodi se u saopštenju.

Centralnoazijske zemlje su sa strepnjom posmatrale kako se ruši avganistanska vlada u Kabulu.

Od tri centralnoazijske države koje se graniče sa Avganistanom – Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan – samo je Tadžikistan izbegao razgovore sa talibanskim zvaničnicima, koji su uveravali susede u svoju posvećenost regionalnim mirovnim i infrastrukturnim projektima.

Avganistan je u rukama talibana posle raspada vladinih snaga i bekstva predsednika Ašrafa Ganija iz zemlje. Bez presudne američke podrške, demoralisane avganistanske jedinice pokušale su u više navrata da beže ka susednim centralnoazijskim zemljama, kao što je Uzbekistan.

XS
SM
MD
LG