Dostupni linkovi

Islamske propovijedi na aerodromu za Uzbekistance: Pazite se ekstremista i žena


Uzbekistanski imami propovijedaju protiv ekstremizma i preljube prije ljeta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Piše: Farangis Nadžibulah, Uzbekistanski servis RSE / Priredila: Asja Hafner

Putnicima na aerodromu u gradu na istoku Uzbekistana, Namanganu koji lete za Rusiju na silu se serviraju islamske propovijedi o odanosti, opasnostima religijskog ekstremizma, ali i ruskim ženama.

Glavni cilj uzbekistanske kampanje s "imamima koji propovijedaju na aerodromu" čini se da uspijeva da ljude drži podalje od pridruživanja teroristima i ekstremističkim grupama.

Video na društvenim mrežama u Uzbekistanu od 15. jula pokazuje imama koji se obraća putnicima na izlazima za odlaske prema avionu koji leti za Rusiju.

U pratnji uniformisanog radnika na aerodromu, imam Abduvosit upozorava putnike na terorističke organizacije koje opisuje kao "jednu od najvećih prijetnji našeg vremena".

Govori okupljenim da budu "na oprezu od terorističkih grupa koje djeluju pod krinkom" islama i pokušavaju da ispiraju mozak i regrutuju ljude, naročito one koji traže više znanja o religiji putem interneta.

"To se naročito desilo i dešava [među radnicima migrantima] u Rusiji", govori Abduvosit.

"Ako vam treba informacija o islamu ili želite da proširite svoje vjersko znanje vrlo lako te informacije možete da nađete na uzbekistanskim web stranicama [koje odobrava država], kao što je muslim.uz, islom.uz ili našu stranicu ravza.uz", objasnio je imam.

Stranica muslim.uz je zvanična stranica Odjeljenja za pitanja islama koju podržava državna vlada Uzbekistana, dok stranicu ravza.uz vodi agencija s regionalnom kancelarijom u gradu Namanganu.

Na poziv Radija Slobodna Evropa (RSE), zvaničnik s međunarodnog aerodroma u Namanganu je potvrdio da se redovne propovijedi sprovode u sklopu državne kampanje protiv ekstremizma.

"Te propovijedi je kreirao Komitet za vjerska pitanja posebno za putnike koji idu na rad u Rusiju", zvaničnik je rekao za RSE 15. jula pod uslovom da ostane anoniman jer nije imao dozvolu da govori za medije.

"S obzirom na to da je nemoguće okupiti sve putnike na ulici, propovijedi se drže na izlazima za odlaske prije prijave na let", rekao je.

Aerodrom, Uzbekistan, fotoarhiv
Aerodrom, Uzbekistan, fotoarhiv

Zvaničnik je još rekao da se propovijedi nude putnicima koji idu za Rusiju što je glavna destinacija miliona migrantskih radnika iz Uzbekistana i drugih zemalja Srednje Azije.

Propovijedi se održavaju na aerodromu prije svakog leta iz Namangana za Moskvu, Sankt Peterburg, Jekaterinburg, Novosibirsk i druge gradove u Rusiji, rečeno je za RSE iz aerodromske uprave.

Najmanje dva miliona migranata iz Uzbekistana – koji je najnaseljenija zemlja Srednje Azije sa 32 miliona stanovnika – rade kao građevinski radnici, u fabrikama ili u poljoprivrednom sektoru u Rusiji.

Takođe je na stotine uzbekistanskih migranata koji su se pridružili tzv. Islamskoj državi, ekstremističkoj grupi u Siriji i Iraku, nakon što su regrutovani i radikalizovani u Rusiji.

Vlasti u strogo kontrolisanom Uzbekistanu nisu dale službenu statistiku o tome koliko se Uzbekistanaca pridružilo tzv. Islamskoj Državi dok se borila za uspostavljanje kalifata na Bliskom istoku od 2014. do početka ove godine kada je izgubila posljednji dio teritorije koji je držala pod kontrolom.

Uzbekistan je u prošlosti slao imame i druge islamske zvaničnike u Rusiju da održavaju sastanke s Uzbekistancima radnicima-migrantima i upozore ih na ekstremističke i terorističke grupe za koje se kaže da vrebaju na ranjive skupine.

Nije poznato da li se propovijedi imama odvijaju i na drugim aerodromima u Uzbekistanu.

Zvaničnici najvećeg međunarodnog aerodroma u zemlji u glavnom gradu Taškentu, rekli su za RSE da neće ponuditi islamske propovijedi putnicima.

U međuvremenu, u Namanganu različiti imami koji propovijedaju na aerodromu pozivaju putnike koji su se uputili prema Rusiji da ostanu odani svojim suprugama, islamu i domovini "bez obzira gdje se nalazili".

"Muslimanke ne bi trebale varati svoje muževe a muslimani ne bi trebali varati svoje žene, bez obzira gdje se nalaze, jer Bog ne voli grešnike", kaže Abduvosit.

Ovakva poruka je od vitalne važnosti jer je napor da se dugo vremena bude daleko od supružnika dok ste na radu u Rusiji bio razlog raspada mnogih brakova.

Imam je takođe pozvao one koji su krenuli u Rusiju da ne zaborave svoje "finansijske i moralne odgovornosti" prema roditeljima i djeci - što je glavni razlog zbog kojeg milioni Uzbekistanaca odlaze u Rusiju tražeći posao.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG