Dostupni linkovi

EK o Balkanu: Izveštaji realni, predstoji dosta posla


Štefan File na konferenciji za novinare predstavlja izveštaj Evropske komisije, Brisel, 12. oktobar 2011.
Štefan File na konferenciji za novinare predstavlja izveštaj Evropske komisije, Brisel, 12. oktobar 2011.
Evropska komisija je u sredu u godišnjem izveštaju o napretku zapadnobalkanskih zemalja na putu integracija u EU preporučila za Srbiju kandidatski status za članstvo u Uniji, kao i početak pregovora o pridruženju Crne Gore.

Komisija je BiH ocenila negativno, dok je Kosovo napravilo ograničeni napredak.

Hrvatska, koja će postati 28 članica EU 1. jula 2013. je napravila veliki napredak u svim područjima, a za Makedoniju je navedeno da nije napredovala u proteklih godinu dana.

Komisija je kandidaturu za Srbiju preporučila zbog uspešne saradnje sa Tribunalom u Hagu, sprovedenih reformi i pomirenja u regionu. Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, naveo je da je za dalji proces pridruživanja ključni element nastavak pregovora sa Prištinom.

“Ne postoji vremenski rok za ovo, ali mi se nadamo da će dijalog biti nastavljen uskoro i da ćemo uskoro otvoriti pregovore”, rekao je Dežer.

Rešavanje problema kroz nastavak dijaloga sa Prištinom je upravo ono što Beograd želi, tvrdi predsednik Srbije Boris Tadić, no ostaje pri ranijim stavovima kada je reč o pitanju zbog kojeg je srpska strana i prekinula razgovore.

"Naša politika prema Kosovu se neće menjati kao rezultat mišljenja Evropske komisije", poručuje šef srpske diplomatije Vuk Jeremić. Opširnije u prilogu Normalizacija odnosa sa Kosovom, pa datum.

BiH se najviše zamera što nije formiran Savet ministara godinu dana od izbora, nije provedena odluka Suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i nije usvojen zakon o državnoj pomoći.

“Želeo bih da apelujem na predstavnike bh. vlasti, koji se deklarišu da su za Evropsku uniju, da tu predanost prevedu u konkretne mere. Želim da ih zamolim da ne varaju one koji su glasali za njih”, istakao je Pjer Mirel, direktor za Zapadni Balkan Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje, piše u tekstu Političari bez volje i zajedničke vizije o BiH.

Novi put, vize i stagnacija

Evropska komisija je predložila otvaranje pregovora sa Crnom Gorom, o čemu će konačnu odluku doneti šefovi država ili vlada članica na sednici Evropskog saveta 9. decembra.
Pjer Mirel u Sarajevu, 12. oktobar 2011.
Pjer Mirel u Sarajevu, 12. oktobar 2011.

"Uvereni smo da će Crna Gora bez ikakve sumnje moći da pokaže da može da ispuni zahteve i ne samo u usvajanju dobrih zakona već i da dostigne nivo, bez presedana sprovođenja tih zakona", ocenio je evropski komesar za proširenje Štefan File. Detalji u tekstu Crna Gora na početku novog puta.

U ovogodišnjem izveštaju o napretku Kosova izdvaja se činjenica da će Kosovo krajem godine otpočeti dijalog sa Evropskom komisijom o liberalizaciji viza.

„Nadamo se, a i trudićemo se da tokom sledećih 12 meseci izveštaj Evropske komisije služi kao osnova za razvoj racionalnog i konstruktivnog dijaloga između raznih aktera u našem društvu, a u cilju izgradnje koncenzusa za poduzimanje političkih, ekonomskih i društvenih reformi na Kosovu", kaže ministarka za evropske integracije, Vlora Çitaku. Više informacija u prilogu Dijalog o viznoj liberalizaciji do kraja godine.

Izveštaj o Hrvatskoj konstatuje ukupan napredak na svim područjima, posebno u inače vrlo osetljivim područjima reforme pravosuđa i ljudskih prava, u borbi protiv korupcije na najvišim nivoima, u donošenju novih zakona o pravu na pristup informacijama, sukobu interesa i finansiranju političkih stranaka.

„Hrvatska je danas vrlo različita zemlja od one koja je pred deset godina aplicirala za članstvo u Evropskoj uniji“, naglasio je File. Detaljnije u tekstu Izvješće veliko priznanje za Hrvatsku.

Makedonija od 2009. godine dobija preporuku za početak pregovora, ali oni ne počinju zbog spora sa Grčkom o imenu. Od tada zemlja stagnira na putu ka Uniji, svake godine se primedbe i kritike ponavljaju.

"Otvaranje pristupnih pregovora će biti korisno ne samo za zemlju i region, vec i za Evropsku uniju kao celinu", poručio je Štefan File, stoji u tekstu File: Ne sme biti izgubljena još jedna godina.
XS
SM
MD
LG