Dostupni linkovi

Uz izvještaj EK: Crna Gora na početku novog puta


Štefan File, evropski komesar za proširenje, na konferenciji za novinare povodom izvještaja EK, Brisel, 12. oktobar 2011.
Štefan File, evropski komesar za proširenje, na konferenciji za novinare povodom izvještaja EK, Brisel, 12. oktobar 2011.
Evropska komisija je predložila otvaranje pregovora sa Crnom Gorom, o čemu će konačnu odluku donijeti šefovi država ili vlada članica na sjednici Evropskog savjeta 9. decembra, saopštio je u Briselu evropski komesar za proširenje Štefan File, koji je naglasio da Crna Gora nije stigla na kraj, već na početak novog puta.

"Uvjereni smo da će Crna Gora bez ikakve sumnje moći da pokaže da može da ispuni zahtjeve i ne samo u usvajanju dobrih zakona već i da dostigne nivo, bez presedana sprovođenja tih zakona", ocijenio je File.

Komesar File nije želio da se upušta u špekulacije u vezi sa datumom, ali je opisao kako bi mogao izgledati kalendar pripremne faze pregovora, koja bi mogla trajati i godinu dana prije nego što počnu formalni pregovori po poglavljima.

"9. decembra imamo Savjet gdje će šefovi država početkom godine sazvati među vladinu konferenciju. Imamo nekoliko mjeseci da pripremimo okvirni stav Evropske unije za pristupne pregovore i nakon što to bude usvojeno počinje proces skrininga, razmatranje svih pristupnih poglavlja i to bi moglo da traje godinu", naveo je on.

Evropska komisija, ovom turom u procesu proširenja, promoviše nov pristup u pregovorima sa državama članicama, koji podrazumijeva početak pregovora 23. i 24. poglavljem koji se bave vladavinom prava i bezbjednošću, a Crna Gora će, prema Fileovim riječima, biti prva koja će pregovarati po novom modelu, što je pozdravljeno od strane državne sekretarke za evropske integracije Slavice Milačić.

"Mi pozdravljamo taj pristup, i to je na liniji, podudara se sa opredjeljenjem Vlade. Zato što je to uslov demokratije, uslov zdravog ekonomskog razvoja i tržišne privrede koja će biti sposobna da funkcioniše unutar zajedničkog tržišta i na globalnoj sceni", kazala je Milačić.

"Pristupni pregovori Crne Gore za članstvo u Evropsku uniju znače novu odgovornost, ali i podstrek za dinamiziranje njenog evropskog integracionog cilja", rekao je u srijedu crnogorski predsjednik Filip Vujanović, reagujući na vijesti iz Brisela.

Kacin: Nastaviti sa jačanjem pravne države

Crnogorski šef diplomatije Milan Roćen ocjenjuje da je preporuka Evropske komisije da je Crna Gora spremna za početak pregovora najbolja moguća vijest, te da će se nastaviti rad u skladu sa detaljnim smjernicama, uz očekivanje da Evropski savjet potvrdi preporuku Evropske komisije.
Milan Roćen
Milan Roćen

Reagovao je i potpredsjednik Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin koji smatra da će Crna Gora, nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, postati novi predvodnik evropskih integracija za susjedne zemlje.

“Da bi se našla u ovoj poziciji, crnogorska Vlada mora da nastavi sa jačanjem pravne države i borbom protiv korupcije u kojoj nema politički nedodirljivih”, naglasio je Kacin.

Dobre vijesti koje su iz Brisela stigle za Crnu Goru, komentarisao je i ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Leopold Maurer koji je rekao da je "u ovom trenutku Crna Gora prihvaćena kao država koja je najposvećenija napretku u evropskim integracijama".

"Sada nas čeka težak put. Sada ćemo svi morati puno da se angažujemo ukoliko želimo da dođemo do uspješnog završetka ovog procesa", poručio je Maurer.

Gotovo paralelno sa porukama Brisela da je Crna Gora lider u regionu, kada su u pitanju evropske intregracije, crnogorskom premijeru Igoru Lukšiću koji se u Vašingtonu sreo sa državnom sekretarkom Hilari Klinton i potpredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom, jasno je predočeno da borba protiv korupcije i organizovanog kriminala mora biti efikasnija.

Vojno politički analitičar Blagoje Grahovac za RSE kaže da poziv iz Bijele kuće baš u ovom trenutku nije slučajan.

"Amerikanci su jednako zainteresovani kao Evropska unija da se definitivno Evropa geografski kompletira. I ne samo geografski nego i demokratski po uzusima Evropske unije. Pošto još uvijek ima previše džepova u Evropi koji nijesu dostigli standarde koji bi se mogli integrisati, siguran sam da će i Evropska unija i SAD itekako dati akcenat da se to definitivno riješi. Zato što se na ostalim prostorima takođe otvaraju revolucionarni procesi koji sa sobom nose, prvenstveno svrgavanje diktatura i uspostavljanje novih demokratija", ocjenjuje Grahovac.
XS
SM
MD
LG