Dostupni linkovi

Uz Međunarodni dan: Tolerancija u Srbiji tek deklarativno


Uvredljivi grafit na spomeniku Šabanu Bajramoviću u Nišu, 2011.
Uvredljivi grafit na spomeniku Šabanu Bajramoviću u Nišu, 2011.
U Srbiji je u petak obeležen Međunarodni dan tolerancije. Činjenice poput ukidanja presude vođi ultradesničarske organizacije Obraz, još jedna zabrana Parade ponosa i atmosfera koja je pratila taj događaj, ali i prinudna preseljavanja Roma pokazuju da je u Srbiji još uvek raširena netolerancija, u najvećoj meri prema LGBT populaciji i Romima.

Međunarodni dan tolerancije Srbija obeležava posle još jedne u nizu zabranjene Parade ponosa i upozorenja Amnesti internešenela da iseljavanje Roma iz neformalnih naselja u kojima žive nije u skladu sa međunarodnim standardima, zbog čega su od novih vlasti tražili usvajanje zakona kojim se to zabranjuje.

Povodom obeležavanja tog dana razgovarali smo Beograđanima koji sebe ocenjuju veoma tolerantnim. Ipak, ne može se reći da za prava manjina imaju puno razumevanjeL

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00
Direktan link


Svoju ovogodišnju šetnju pripadnici LGBT populacije nisu održali pošto se još jednom država povukla pred pretnjama nasilnika i onemogućila im pravo koje bi trebalo da im garantuje.

Sada je, kaže aktivistkinja Labrisa Jovanka Todorović toj sumornoj slici pridodato ukidanje presude vođi zabranjene ultradesničarske organizacije Obraz.

"Ono što jeste loše jeste činjenica da mi na današnji Međunarodni dan tolerancije dočekujemo u duhu srmanih odluka Apelacionog suda kao što je ukidanje presude Mladenu Obradoviću za delo rasne i druge diskriminacije, kao i brojne oslobađajuće presude onima koji svakako svojim delima nanose veliku štetu i upravo promovišu netoleranciju", ocenjuje Jovanka Todorović.

Netolerancija prema manjinama na području Balkana i Srbije je vremenom postala vekovna stvar ocenjuje Olah Vince, jedan od članova romske grupe Kal. Ono što mu najviše smeta je što se tim povodom ljudi iz vlasti uglavnom na retke jubileje sete manjina koje marketinški zloupotrebljavaju.

"To je foliranje i glumatanje koje se glumi ispred Evrope i sveta jer stalno postoji neka tendencija da se to proevropski ovde pa i u drugim zemljama gde god ima Roma da se uključe u društvo. Onda se taj jedan dan iskoristi za samopromociju. To je to licemerje, biznis, korupcija što upropašćuje ne samo Srbiju, nego vidim da su tu omanule i druge zemlje u toj demokratičnosti: Gde su eto i u Evropskoj Uniji šikanirali Rome, pa su terali ljude iz Rumnije, Francuske i Italije", kaže Vince.

Inače, u Srbiji živi 29 etničkih zajednica. Prema tvrdnjama nadležnih Srbija ne spada u red država sa visokim nivoom tolerancije.

To se, kako kaže, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić jedino može popraviti radom sa mladima, kako bi se promenio ukupan odnos pogotovo prema najugroženijim LGBT i Romskoj populaciji.

"Upravo su može se reći ove manjinske grupe i izložene najvećem stepenu netolerancije u odnosu na njih se ona izražava i istovremeno to znači da su u najvećoj meri izloženi i diskriminaciji upravo na osnovu nacionalne pripadnosti i seksualne orijentacije. Biti tolerantan uopšte nije teško, treba samo poštovati razlike koje mešu ljudima postoje. Tolerantna osoba se drži svojih uverenja, ali polazi u svom ponašanju od jedne veoma jednostavne činjenice: Svako ljudsko biće jeste podjednako vredno i da ima pravo da bude ono što jeste", napominje Nevena Petrušić.

Osim ovih najkonkretnijih primera, u Srbiji ali i regionu još uvek vlada visok stepen netolerancije među najbližim susedima.

Takođe, netolerancija vlada u sportu pogotovo među navijačkim grupama, a posledica toga su masovne tuče navijača i mnoštvo povređenih.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG