Dostupni linkovi

Uvrede LGBT populacije sa skupštinske govornice


Zastava LGBT populacije

Tek što je završena afera, započeta u Trsteniku seksističkom uvredom bivšeg ministra odbrane Bratislava Gašića koleginice Zlatije Labović, zbog čega je smenjen, u ovom gradu izbio je novi skandal.

Ovoga puta Dragan Vilimonović, šef odborničke grupe SNS u Skupštini opštine Trstenik, izrekao je za skupštinskom govornicom niz uvreda na račun pripadnika LGBT zajednice.

Vilimonović je, obraćajući se odbornicima Skupštine opštine Trstenik, sa skupštinske govornice izrekao niz uvreda na račun LGBT zajednice, tvrdeći da se oni finansiraju sredstvima lokalnog budžeta:

Vilimonović je u međuvremenu pokušao da objasni kako nije imao nameru nikoga da uvredi, već da običnom narodu, koji navodno ne zna šta znači skraćenica LGBT, na srpskom jeziku objasni o čemu se radi.

Uprkos tome, Opština Trstenik je oštro osudila ovaj incident.

U saopštenju za medije Opštine Trstenik ističe se da je nastup Dragana Vilimonovića, šefa odborničke grupe SNS, narušio ugled lokalnog parlamenta, zbog čega se traži njegova politička, moralna i svaka druga odgovornost.

Iz Opštinskog odbora SNS su poručili da je izjava neprimerena, ali da predstavlja Vilimonovićev lični stav.

Međutim, veliko je pitanje da li se reči izgovorene za skupštinskom govornicom na sednici Skupštine opštne mogu tretirati kao lični stav nekog pojedinca, pogotovu kada ih izgovara šef poslaničke grupe.

Dragan Popović iz Kuće ljudskih prava, smatra da ovakavi istupi predstavljaju stavove koji su u suprotnosti sa civilizacijskim vrednostima.

„Oni i dalje zastupaju stavove koji su apsolutno suprotni civilizacijskim vrednostima kojima bi Srbije trebalo da da teži“, kaže Popović.

Inače, prema rečima Zorana Erkića iz opštinske uprave u Trsteniku, Opština je sredstvima, za koje je Vilimonović tražio objašnjenje za utrošak, učestvovala u finansiranju projekta testiranja više stotina građana građana na HIV.

„Testirane su pre svega mlađe generacije koje su, kao i u drugim gradovima, izložene riziku zbog konzumacije droge i svega onoga što ide uz drogu. Zbog toga je bilo apsolutno potrebno da podržimo takvu akciju“, objašnjava Erkić.

  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG