Dostupni linkovi

Uvjerljiva većina glasova srpske manjine za SDSS


Glasanje na lokalnim izborima u Hrvatskoj
Najveća stranka srpske manjine u Hrvatskoj – Samostalna demokratska srpska stranka – zadovoljna je rezultatima prvog kruga lokalnih izbora. Osvojena je vlast u deset općina, a u stranci ocjenuju da u drugom krugu imaju sigurnu pobjedu u još 5 općina, čime će se ponoviti rezultati sa prošlih lokalnih izbora.

U Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDSS) pozitivno ocjenjuju rezultate prvog kruga lokalnih izbora, a sa velikim nadama i očekivanjima dočekuju i drugi krug 2. lipnja.

„U cjelini gledano, možemo biti zadovoljni jer je rezultat solidan. Nije bilo većih dobitaka niti većih gubitaka“, kaže za RSE potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Pupovac posebno ističe dobre rezultate u izboru zamjenika župana iz redova srpske manjine i izvršne vlasti na razini općina.

„Od 10 mogućih pozicija zamjenika župana mi smo osvojili 7 samostalno, a jednu – dakle osmu – zajedno sa Socijaldemokratskom partijom (SDP). Što će tiče općina, već smo u prvom krugu osvojili 10 načelničkih mjesta i većine u tim općinskim vijećima, a očekujemo da ćemo jo u 5 to osvojiti u drugom krugu“, navodi Pupovac.

SDSS je već u prvom krugu dobio vlast u općinama Borovo, Markušica, Negoslavci, Erdut, Šodolovci, Vrhovine, Donji Lapac, Kistanje, Biskupija i Ervenik, a u drugom krugu očekuju pobjedu još u Gvozdu, Dvoru, Trpinji, Krnjaku, Gračacu i Jagodnjaku.

Također, sa liste SDSS izabrano je 7 dogradonačenika iz redova srpske manjine i to u gradovima Vukovaru, Kninu, Obrovcu, Skradinu, Ogulinu, Hrvatskoj Kostajnici i Glini, a nakon ponovljenih izbora na jednom biračkom mjestu u Vrbovskom SDSS će dobiti i dogradonačelnika u Vrbovskom. Ta stranka dobila je na izborima u nedjelju i osam zamjenika načelnika općine iz redova srpske manjine, i to u Dardi, Viljevu, Udbini, Sunji, Hrvatskoj Dubici, Plaškom, Plitvičkim Jezerima i Lovincu.

Gdje je ipak bilo problema?

„Do podbačaja je došlo na izborima za županijske skupštine, gdje nismo uspjeli osigurati zastupljenost u dvije županije gdje smo tradicionalno bili zastupljeni – u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji – što zbog slabljenja biračkog tijela, a što zbog određenih procjena koje nisu bile najrealnije.“
Milorad Pupovac
Milorad Pupovac

Usklađivanjem popisa birača po Zakonu o prebivalištu pred ove lokalne izbore izbrisan je velik broj „mrtvih duša“, pa je tako i udio birača – pripadnika srpske manjine sa 6,3 - 6,4 posto smanjen na 5,7 posto u ukupnom broju birača u Hrvatskoj, ali Pupovac tu ne vidi uzroke za ovaj podbačaj. Inače, udio srpske manjine u stanovništvu Hrvatske je 4,36 posto.

Demokratska partija Srba dobila je zamjenika župana iz redova srpske manjine u Požeško-slavonskoj županiji, ali su izgubili vijećnike u mjestima Zadarske županije gdje su bili najprisutniji. Čime to objasniti, pitali smo predsjednika te stranke Mitra Kojadinovića.

„Mi smo stranka koja nema financijska sredstva, pa ne možemo raditi na terenu. Treba sa ljudima raditi, treba ih obavještavati o projektima koji se rade, međutim - dok nemate novac, ne možete ići nikuda“, pojašnjava on.

Na izborima je sudjelovala i Srpska narodna stranka (SNS) koja svoj marginalni utjecaj nastoji nadoknaditi optužbama na račun SDSS-a za nedostatak kritičnosti prema hrvatskim vlastima. O rezultatima za RSE govori predsjednik stranke Milan Rodić.

„Izašli smo u općinama u Vukovarsko-sremskoj županiji i tamo smo osvojili 9 mandata u općinama Borovo, Markušica, Negoslavci i Trpinja, a izišli smo i u općini Plaški i tamo osvojili još 2 mandata – sve to bez i jedne jedine kune!“ navodi Rodić.

O Rodićevom SNS-u i o Novoj srpskoj stranci, koja je također izišla na izbore u istočnoj Slavoniji, Milorad Pupovac:

„Oni su zapravo najdirektnije radili za HDZ, a protiv SDSS-a i protiv SDP-a i drugih koalicijskih stranaka. Mi smo to znali već unaprijed i upozoravali da oni nemaju ozbiljnijih rezultata osim disperzije glasova koja će smanjiti participaciju Srba i koja će povećati šanse i prilike za HDZ.“
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG