Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Određen pritvor nogometašima u aferi namještanja utakmica


Hrvatski nogometni savez, tabla na ulazu u sjedište Saveza, arhiv, Foto: Enis Zebić
Zagrebački Županijski sud odredio je jednomjesečni istražni pritvor za 21 osobu, osumnjičenu za namještanje utakmica Prve Hrvatske nogometne lige. U novoj korupcijskoj aferi u Hrvatskoj, kodnog imena 'Offside', pritvoreno je 19 prvoligaških nogometaša i trojica navodnih organizatora koji su organizirali namještanja i prijevare na kladionicama.

Sumnja se da su pritvoreni igrači i menadžeri Hrvatske nogometne lige samo od kraja ožujka do početka svibnja ove godine namjestili 8 prvoligaških utakmica, a po svakoj utakmici okretalo se i do 300.000 eura. Prema prvim podacima, istraga obuhvaća manje klubove, Međimurje, Varteks, Croatiu Sesvete i Zadar, ukupno 19 nogometaša i 3 menadžera. Novinar Nacionala Berislav Jelinić:

„Zanimljivo je da je u ovom trenutku i ovakvom skandalu potpuno izostala adekvatna reakcija Hrvatskog nogometnog saveza. Kompletna vrhuška Nogometnog saveza otišla je na izlet u Južnoafričku Republiku, na Svjetsko nogometno prvenstvo na koje se Hrvatska nije uspjela plasirati i ponašaju se kao da ih je netko uhvatio u lakšem prometnom prekršaju, a ne da je, de facto, 30-tak posto Prve hrvatske nogometne lige osumnjičeno za namještanje rezultata.“


Zasad se sumnjiče uglavnom manji klubovi, najveći i 'krupnije ribe' još su po strani, no upućeni pišu kako je na popisu istražitelja više od 40 imena, a da se istraga širi - kratko je u srijedu potvrdio i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. „Tek je počelo", kazao je kratko Bajić, prolazeći kraj skupine novinara, a na dodatno novinarsko pitanje 'a što sve imate' odgovorio 'puno toga'!

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec potvrdio je da se istraga nastavlja i u najmanje jednoj susjednoj državi.

Dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Ivan Brleković u izjavi hrvatskom radiju kaže da nema informacija kako se istraga širi i na neke međunarodne utakmice:

„Doista pozdravljam ovu akciju, drago mi je da je do nje došlo. Ja možda polažem i previše nade u sve to jer je to postala jedna smrdljiva žabokrečina u kojoj se više nije moglo živjeti. Ja sam prekjučer bio u Ravnateljstvu policije gdje sam ukratko, kao predstavnik Hrvatskog nogometnog saveza, upoznat u grubo o nekim stvarima koje je policija zadnjih mjeseci, zajedno s USKOK-om radila i u svakom slučaju Hrvatski nogometni savez, barem što ja kao dopredsjednik znam, nema nikakvu službenu ili relevantnu inforamciju da je u predistražnim radnjama i neka međunarodna utakmica.“


Vrh ledenog brijega


Među privedenim nogometašima najpoznatija imena su Miljenko Mumlek iz Varteksa i Jasmin Agić iz Croatia Sesvete, Nikola Melnjak iz NK Međimurja je, nakon ispitivanja u USKOK-u pušten, navodno je priznao i uzeo ulogu pokajnika.

Novinar Jelinić podsjeća da su na prljave igre u hrvatskom nogometu još davno upozoravali, samo je, kaže Jelinić, namještanje utakmica vrlo teško dokazati, a čelnici Hrvatskog nogometnog saveza odbijali su svaku takvu optužbu i sumnju, uključujući i one iz Europe, te tvrdili kako u hrvatskom nogometu ' nema crnog biznisa' i da je 'sve čisto':

"Sad se to klupko počelo raspetljavati što je užasavajuće, da imate Prvu hrvatsku nogometnu ligu u kojoj je najmanje 6 klubova upetljano u namještanje rezultata, plus igrači, plus dužnosnici, tako da je to jedna opća katastrofa. Možete zamisliti situaciju u kojoj je gotovo pola Lige osumnjičeno, u kojoj je UEFA još prije pola godine iznijela ozbiljne sumnje prema nekim čelnicima Hrvatskog nogometnog saveza, al' ništa se nije dogodilo, svi su stavili glave u pijesak, jedni druge štite i nadaju se da policija neće ništa dokazati, a u isto vrijeme, licemjereno i demagoški, podržavaju policijsku akciju, a u sebi se nadaju da neće uspjeti.“


Večernji list je objavio anonimne ispovijedi ljudi koji su, prema vlastitom iskazu, prije 6-7 godina i sami sudjelovali u lažiranju utakmica u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji, Mađarskoj... Napominju da najčešće pokleknu igrači u siromašnijim klubovima, koji su malo plaćeni, a u Mađarskoj su, kaže čak i tukli igrače koji bi izigrali dogovor.

Nogometni stručnjak iz Rijeke Duško Grabovac:

„Ovo što se trenutno razotkriva u hrvatskom nogometu, samo je vrh ledenog brijega. Ne treba se čuditi, kaže Grabovac, u nogometu koji je opterećen tolikim aferama, od prodaje TV prava, isto pod sumnjivim okolnostima, do neregularnih prvenstava koja su uvijek u režiji nekakvih sudaca, pa do neriješenog sustava plaćanja, jer u nekim klubovima imate igrače koji po 3-4 mjeseca nisu primili plaću.
E, sad, dokle će započeta akcija ići nitko ne može znati. Ja se nadam da će policija i USKOK pošteno odraditi svoje, a trebalo bi stvari temeljito raščistiti, bez obzira kako se tko zove, al' vrijeme će pokazati hoće li za to biti snage, ja iskreno sumnjam.“
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG