Dostupni linkovi

Učenici ne idu na utakmicu zbog događaja u Širokom


Učenici Osnovne škole „Mostarsko blato“ sutra neće učestvovati u takmičenju svih škola BiH u fudbalu koje se održava u Sarajevu. To je odluka direktora škole, a na preporuku resornog ministra.

Učenicima Osnovne škole „Mostarsko blato“, na osnovu rezultata i pobjeda u fudbalu, pripala je čast sudjelovanja na takmičenju svih škola iz BiH koje bi sutra trebalo početi u Sportskom centru „Skenderija“ u Sarajevu. Poznati po dobrim sportskim rezultatima, ovom takmičenju posebno su se veselili.

Na takmičenju ipak neće sudjelovati jer je tako odlučio direktor škole Stanko Miličević, a na preporuku resornog ministra Vjekoslava Čambara. Miličević za naš radio kaže:

„Preporučam, stav Ministarstva isto tako – zbog čega, valjda je jasno. Ovo je vezano za politiku. I ja sam sve osigurao od Ministarstva i od općine što treba za djecu. Međutim, u ovim uvjetima ne preporučam.“

Iako Miličević tvrdi da je nesudjelovanje djece tek preporučio roditeljima, ali ne i zabranio, za naš radio dodaje kako je na roditeljskom sastanku predočio, kako je naveo, stvarno stanje, nakon kojeg su roditelji odlučili da djecu ne izlažu riziku.

Miličević pojašnjava da ne može da preuzme odgovornost za tenzije i napetosti koje su se stvorile nakon tragičnih događaja u Širokom Brijegu:

„Roditelji su svi složili da se ne ide.“

Da ne misle svi poput direktora Miličevića kazali su nam neki od roditelja koji su željeli ostati anonimni.

Da li razdvajanje djece u aktuelnoj situaciji može doprinijeti stvaranju još većeg jaza? Kantonalni ministar obrazovanja danas je ostao nedostupan za naša pitanja, dok je premijer Vlade Zapadno-hercegovačkog kantona Zvonko Jurišić preporuku svog ministra ipak potvrdio:

„Jer ja znam nekoliko firmi ovdje iz Širokog Brijega kojima su razbijena auta na putu kroz Sarajevo. U ovom trenutku je možda bolje da djeca ne idu jer postoji doza rizika.“
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

Pogledajte komentare (5)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG