Dostupni linkovi

Usvojen novi statut Fudbalskog saveza BiH


Skupština Fudbalskog saveza BiH, Sarajevo, 26.05.2011.
Delegati Skupštine Fudbalskog saveza BiH, njih 55, jednoglasno su usvojili novi statut. Ovim su ispunjeni uslovi da svjetska i evropska fudbalska zajednica skinu suspenziju koja je Fudbalskom savezu BiH izrečena 1. aprila 2011. godine.

Delegati iz sva tri naroda i oba entiteta digli su ruku za usvajanje novog statuta. Predsjednik Komiteta za normalizaciju Ivica Osim ne očekuje brzo ukidanje suspenzije.

„Neće odmah, malo duže trebaju pripreme. Oni vide, vjerovatno su se zaletili malo. Nisu ni oni baš bez srca“, kaže Osim.

Predstavnik UEFE Marcel Benz kaže kako je ovo veliki korak za bh. fudbal, te da sada suspenzija može biti skinuta:

“Sada možemo skunuti suspenziju i bh. fudbal se vraća u Evropu. Sada bh. nacionalni timovi, ali i klubovi. mogu učestvovati na međunarodnim takmičenjima. Ovo je, također, veliki uspjeh i za nas jer ćemo imati i BiH u našoj fudbalskoj porodici.”

Predsjednik Fudbalskog saveza RS Mile Kovačević ističe kako usvajanje statuta jeste značajan uspjeh, ali da tek sada prestoji naporan rad:

„Ako ne povučemo poteze na boljem organizovanju, na nekim kadrovskim rješenjima, na funkcionalnijem Savezu i zadržimo se samo na lovorikamausvajanja statuta, bojim se da nas u budućnosti čeka vrlo teška situacija.“

Amdasador bh. fudbala Sergej Barbarez:

„Mi smo uvjereni da su ovo samo vrata odškrinuta, tj. jedan mali ali značajan korak je napravljen i sad je, naravno, dalje na Komitetu i poslije na Skupštini i Izvršnom odboru i novom predsjedniku da te stvari dovedu u red., kao štio je svugdje u svijetu. Ali ovaj korak je vrlo značajan iako je mali.“

Suspenzija bi, kako je rečeno na Skupštini, trebala biti ukinuta krajem mjeseca, a reprezentacija i četiri bh. kluba koji su izborili plasman imaće pravo nastupa na međunarodnoj sceni.
XS
SM
MD
LG