Dostupni linkovi

U Srbiji usvojen novi Zakon o zaštiti od buke


Instrument za merenje buke, april 2019.
Instrument za merenje buke, april 2019.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su 7. oktobra novi Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini.

Ovim zakonom definiše se šta je buka, proširena je lista izvora buke, kao I nadležnih za izradu strateški karata buke.

Te karte su, kako je saopštilo nadležno Ministarstvo za zaštitu životne sredine, osnova za izradu akcionih planova i sredstvo za obaveštavanje građana o nivou buke u životnoj sredini i njenim štetnim efektima.

'Samo tišinu želimo': Zbog buke Beograđani i pred Sudom u Strazburu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da je Zakon u potpunosti usklađen sa evropskom regulativom i da očekuje se da će njegova primena doprineti efikasnijem rešavanju problema buke i boljem kvalitetu života građana.

“Cilj nam je da što efikasnije rešavamo problem, da sprečimo izloženost štetnim efektima buke i time obezbedimo bolje uslove živote za građane”, rekla je Vujović, navodi se u saooštenju nadležnog ministarstva.

Prema njenim rečima, jedan od razloga za donošenje novog zakona jeste i rešavanje problema povišene buke iz ugostiteljskih objekata.

"Zakonom se, pored ovlašćenih pravnih lica, daje i ovlašćenje komunalnim milicionarima da kontrolišu buku poreklom iz ugostiteljskih objekata i to etaloniranim uređajima za merenje buke, a u skladu sa odlukom jedinice lokalne samouprave”, rekla je Vujović.

Kada je reč o sankcijama, ukoliko preduzeće ili drugo pravno lice učini prekršaj, novi zakon predviđa pored novčanih kazni, i zaštitne mere oduzimanja predmeta koji su upotrebljeni ili namenjeni za izvršenje prekršaja, odnosno koji su nastali kada je prekršaj učinjen.

XS
SM
MD
LG