Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ustavni sud BiH o Kostajnici i Brodu


Brod
Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovan zahtjev Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud BiH obustavio primjenu člana 52. stav 2. Poslovnika Ustavnog suda RS "do konačne odluke o ustavnosti tog akta".

Ustavni sud će na narednoj sjednici razmatrati suštinu zahtjeva Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS, kojom se traži pobijanje julske odluke Ustavnog suda RS kojom je potvrđeno da je odluke vlasti RS o nazivima gradova Brod i Kostajnica u potpunosti ustavna.

Bošnjački predstavnici u vlastima Republike Srpske zatražili su zbog toga početkom septembra od Ustavnog suda BiH da vrati odrednice "bosanski" uz nazive gradova Brod i Kostajnica.

"Odluka diskrimininiše Bošnjake po nacionalnoj osnovi i ne poštuje njihove slobode. Držimo da je jedini njen smisao i cilj da se nakon etničkog čišćenja čiste i bosanski nazivi opština i naselja", kaže predsednik kluba Bošnjaka u Veću naroda parlamenta Republike Srpske Edin Ramić.

Po njegovim rečima, uklanjanjem odrednice "bosanski" iz opština Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica povređena je ravnopravnost Bošnjaka u Republici Srpskoj.

Ramić je osudio odluku ustavnog suda Republike Srpske, koji je osporio žalbu bošnjačkih predstavnika o ukidanju odrednice "bosanski" iz naziva opština.

Bosanski potiče od BiH


Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS je na sjednici 8. jula utvrdilo da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u vezi sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS.

Vijeće ovakvu odluku, između ostalog, obrazložilo i činjenicom da pridjev "bosanski" potiče od naziva BiH, koja je zajednička država tri konstitutivna naroda kao i ostalih građana, te da je nesumnjivo da se podjednako odnosi na sve građane i da se ne može smatrati da pripada isključivo bošnjačkom narodu.

Klub Bošnjaka predložio je Ustavnom sudu BiH da prilikom odlučivanja o apelaciji izvrši uvid u zapisnik o glasanju, te utvrdi rezultate glasanja i način odlučivanja Ustavnog suda RS.

''Klub Bošnjaka predlaže privremenu mjeru suspenzije Poslovnika o radu Ustavnog suda RS, a tražiće i ocjenu ustavnosti Poslovnika o radu Ustavnog suda RS, imajuću u vidu trajanje apelacionog postupka'', naglasio je Ramić.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG