Dostupni linkovi

Ustavni sud RS: Neprimjenjivanje Inzkovih odluka nije na štetu Bošnjaka


Zgrada Ustavnog suda Republike Srpske
Zgrada Ustavnog suda Republike Srpske

Ustavni sud bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) utvrdio je u ponedeljak, 27. septembra, da Zakonom o dopuni Krivičnog zakonika RS i Zakonom o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Ovi zakoni, ocijenio je Ustavni sud RS, se jednako odnose na sve građane.

Narodna skupština RS (NSRS) usvojila je 30. jula, po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika RS, odnosno izmjene ovog zakona, kojim će biti kažnjivo nazivanje Republike Srpske genocidnom tvorevinom.

Na ove odluke Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS je odlučio 5. avgusta da pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, odnosno da stavi veto na zakone koje je usvojila NSRS povodom odluke Valentina Inzka da nametne izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i sankcionira negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

“Osporena normativna rješenja nemaju nacionalnu dimenziju i podjednako se odnose na sve građane Republike Srpske, bez obzira na nacionalnu pripadnost,” saopšteno je iz Ustavnog suda RS.

U saopštenju se ističe da usvojeni Zakoni ne utiču direktno, ni indirektno, na identitet nijednog konstitutivnog naroda u RS, te tako ni na identitet bošnjačkog naroda, a činjenica da osporeni akti ne sadrže normativna rješenja, u smislu zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda, ne može biti predmet zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

XS
SM
MD
LG