Dostupni linkovi

Ustavni sud Federacije BiH u srijedu je objavio odluke o zahtjevima predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i premijera Federacije BiH Nermina Nikšića.

Ustavni sud Federacije BiH donio je presudu kojom se utvrđuje da je federalni ministar za pitanja boraca Zukan Helez obavezan da postupi po Odluci predsjednika Federacije BiH Živka Budimira o razrješenju članova Revizorskog tima za koordinaciju. Takođe, Ustavni sud donio je rješenje kojim se odbacuje zahtjev premijera FBiH Nermina Nikšića za rješavanje spora sa devet ministara Vlade Federacije BiH, na čelu sa potpredsjednikom Vlade Jerkom Ivankovićem Lijanovićem, u vezi sa donošenjem Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Vlade Federacije BiH od 19. marta 2013. godine.

Odluke koje je donio predsjednik Federacije BiH i koje su objavljene, na snazi su, te postoji obaveza postupanja po tim odlukama, mišljenje je članova Ustavnog suda FBiH. Ustavni sud FBiH, na čelu sa predsjednicom Katom Senjak, stoga je utvrdio da postoji obaveza federalnog ministra za pitanja boraca Zukana Heleza da postupi po Odluci o razrješenju članova Revizorskog tima za koodinaciju. Podsjećanja radi, predsjednik Federacije BiH Živko Budmir donio je ovu odluku jer, po njegovoj tvrdnji, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) nisu bili u prilici da sa pripadnicima Armije BiH ravnopravno sudjeluju u provođenju zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite. Predsjednik Federacije Živko Budimir bio je zadovoljan odlukom Ustavnog suda.

„Da, očekivao sam ovakvu odluku. Da ovakvu odluku nisam očekivao, dakako da ne bih ni pokrenuo spor na Ustavnom sudu. Ustavni sud je jasno cijeloj javnosti rekao da je ministar bio dužan provesti odluku predsjednika Federacije. Sada ćemo razmotriti koji postupci slijede nakon ove odluke.“

Ustavni sud FBiH je drugom odlukom donio rješenje kojim se odbacuje zahtjev premijera FBiH Nermina Nikšića za rješavanje spora sa devet ministara Vlade Federacije BiH, na čelu sa potpredsjednikom Jerkom Ivankovićem Lijanovićem, u vezi donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Vlade Federacije BiH od 19. marta ove 2013. godine. Ustavni sud je utvrdio da pomenuta odluka nije objavljena u Službenom listu Federacije BiH, te da ona nije na snazi i nema pravno dejstvo. Stoga Ustavni sud nije analizirao procedure i postupak donošenja ove Odluke, niti njihovu usaglašenost sa odredbama Ustava FBiH i Zakona o Vladi Federacije. Ahmed Žilić je pravni zastupnik vicepremijera Jerka Ivankovića Lijanovića:

„Nastavak rada Vlade slijedi. Vjerujem da će premijer i ostale političke snage iz ovog izvući pouku da opstrukcije rada Vlade Federacije nemaju mjesta.“

Odlukom Suda nije bio razočaran Nedim Ademović, pravni zastupnik premijera Nermina Nikšića:

Potvrdio je u principu da sve što se događalo nakon 76. odluke, a što je organizovano od strane dopremijera, bilo je zasnovano na aktu koji uopšte nije na pravnoj snazi. Prema tome, i te sjednice i same odluke koje su donijete, u principu nemaju bilo kakav legalitet jer ne ispunjavaju osnovne standarde pravne države.“
  • 16x9 Image

    Milad Obradović

    Prvih petnaest godina novinar Radio Sarajeva/Radio BiH, a posljednjih petnaest u sarajevskom dopisništvu RSE. Diplomu stekao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odsjek žurnalistika.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG