Dostupni linkovi

Ustavni sud BiH: Nedjelotvornost u istrazi smrti Joze Leutara


Sjednica Ustavnog suda BiH u Mostaru, 23. septembar 2021.
Sjednica Ustavnog suda BiH u Mostaru, 23. septembar 2021.

Na sjednici Velikog vijeća, Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je 5. oktobra žalbu Ivice Leutara, sina nekadašnjeg doministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara koji je ubijen u martu 1999. godine, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) registrar Suda Zvonko Mijan.

Ivica Leutar podnio je 30. marta 2020. godine apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zbog nedjelotvornosti istrage povodom slučaja eksplozije bombe, u kojoj je prije 22 godine poginuo njegov otac Jozo Leutar.

Jozo Leutar stradao je u eksploziji bombe postavljene pod njegov automobil 16. marta 1999. godine. Eksplozivna naprava postavljena ispod automobila u sarajevskom naselju Ciglane aktivirana je u vrijeme kada je krenuo na posao. Dvanaest dana kasnije je preminuo.

Uz napomenu da istraga o smrti Joze Leutara nije završena ni nakon 22 godine, Ustavni sud je zaključio da "postoji povreda prava na život zbog propusta javne vlasti da postupi u skladu sa zahtjevom ažurnosti i razumne djelotvornosti, odnosno djelotvornosti u provođenju istrage".

"Utvrđuje se povreda prava iz člana II/3.a) Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i člana 2. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, zbog nedjelotvornosti istrage u predmetu koji je vodilo Kantonalno tužilaštvo kantona Sarajevo, a koji je preuzeo i još vodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine", navedeno je u odluci Ustavnog suda BiH, objavljenoj 5. oktobra.

Tužilaštvu BiH naloženo je da poduzme sve potrebne mjere u cilju poštivanja garancija predviđenih Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te da najkasnije u roku od šest mjeseci obavijesti Ustavni sud BiH o preduzetim mjerama.

Od Vlade Kantona Sarajevo (jednog od deset kantona u Federaciji BiH) naloženo je da apelantu Ivici Leutaru u roku od tri mjeseca isplati iznos od 6.000 maraka (3.000 eura) na ime naknade nematerijalne štete zbog kršenja prava iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

U jedinom sudskom procesu vođenom zbog ovog slučaja na Kantonalnom sudu u Sarajevu, šestorica optuženih – Dominik Ilijašević Como, Zoran Bašić, Željko Ćosić, Jedinko Bajkuša, Ivan Andabak i Marijo Miličević oslobođeni su 12. novembra 2002. godine zbog nedostatka dokaza.

Tužilaštvo BiH preuzelo je predmet 2017. godine.

XS
SM
MD
LG