Dostupni linkovi

Ustavni sud BiH presudio u korist Davora Dragičevića: Povreda prava na život


Davor Dragičević
Davor Dragičević

Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) u srijedu 23. juna utvrdio je da su Davoru Dragičeviću, ocu stradalog mladića Davida Dragičevića iz Banje Luke, povrijeđena ljudska prava i osnovne slobode garantovane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Apelaciju koja je uvažena podnio je prije dvije godine advokat Ifet Feraget, koji zastupa porodicu Dragičević.

U kratkoj informaciji Ustavni sud BiH navodi da je odlučujući po apelaciji Davora Dragičevića utvrđena povreda prava na život.

„U okolnostima konkretnog slučaja postoji povreda apelantovog prava kada je Okružnom javnom tužilaštvu u Banja Luci trebalo sto dana da 'definiše' krivično djelo u odnosu na koje postoje osnovi sumnje i da donese formalnu naredbu o sprovođenju istrage, koja je i nakon tri godine od događaja još uvijek u toku“, navodi Ustavni sud BiH.

Inače, apelacija Davora Dragičevića podnesena je 2019. godine i više puta se našla na dnevnom redu sjednice velikog vijeća. Iako je apelacija ranije razmatrana, sada je prvi put donesena odluka po njoj.

Ifet Feraget je u izjavio za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazao da je znao da će biti usvojena ova apelacija, jer se radi o kršenju prava na život koje je najvažnije ljudsko pravo.

„Više puta sam rekao da Ustavni sud BiH mora donijeti ovu apelaciju, u to sam bio siguran, iako zvuči prepotentno. Mogu reći da se klima mijenja. Vidim da građani polako vraćaju povjerenje u pravosuđe, a ovo sve budi nadu da to pravosuđe počinje i funkcionirati“, kazao je Feraget.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas. Navodi o njegovom stradanju bili su oprečni.

Na prvoj konferenciji za novinare koju je 26. marta 2018. godine održalo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS (MUPRS) navedeno je da se David potukao u noći kad je nestao, potom izvršio pljačku kuće, a nakon svega upao u rijeku Crkvenu uslijed čega se utopio. Tvrdilo se i da je David bio pod utjecajem droga i alkohola.

Sa inkriminirajućim činjenicama nisu se složili Davidovi roditelji koji su istoga dana došli na Trg Krajine, te su im potporu dali i brojni građani. Tada su započela i svakodnevna okupljanja građana, pod motom Pravda za Davida koja su trajala do 30. decembra iste godine, nakon čega je policija zabranila proteste.

Tužilaštvo BiH saopštilo je 14. aprila 2021. godine kako je donijelo odluku o preuzimanju predmeta u vezi s nestankom i smrti Davida Dragičevića iz Banje Luke, od Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

Predmet se kako su saopštili odnosi na više osoba "zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu s izvršenjem kaznenog djela protiv života na štetu oštećenog Dragičević Davida, kao i neprijavljivanje kaznenog djela i počinitelja, te pomoć počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela".

XS
SM
MD
LG