Dostupni linkovi

Ustavni sud BiH utvrdio da su učenici u Konjević Polju diskriminisani


Škola u Konjević Polju, arhivska fotografija 
Škola u Konjević Polju, arhivska fotografija 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništio je presudu Vrhovnog suda Republike Srpske kojom se negiralo postojanje diskriminacije u pristupu obrazovanju za učenike bošnjačke povratničke zajednice u Konjević Polju, kod Bratunca u Republici Srpskoj.

Odluka je donesena na sjednici održanoj 23. juna, a apelaciju Ustavnom sudu BiH podnijela je grupa roditelja đaka iz Područne škole Konjević Polje pri Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Kravici.

‘’Pozdravljamo odluku Ustavnog suda BiH na koju čekamo od 2014. godine. Nastavljamo našu borbu, dok se ova odluka ne provede u praksi i dok djeca ne dobiju adekvatno obrazovanje, pravo na nacionalnu grupu predmeta, uključujući i pravo da svoj jezik zovu bosanski’’ kazao je za RSE Muhizin Omerović jedan od roditelja koji su podnijeli Ustavnom sudu BiH apelaciju.

On kaže da očekuje brzu primjenu odluke, kako bi djeca iz Konjević Polja u septembru mogla da se vrate u školske klupe Područne škole Konjević Polje pri Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Kravici.

Roditelji su podnijeli apelaciju protiv presude Vrhovnog suda RS-a od 30. oktobra 2018. godine kada je prijedlog za reviziju odbijen kao neosnovan.

Ustanovljeno je da je tužena strana, tačnije, osnovna škola i Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, diskriminisala apelante na jezičkoj i etničkoj osnovi.

Odluka se posebno odnosila na obavezu utvrđivanja diskriminacije po pitanju prava na bosanski jezik, kao maternji jezik. Osim toga, utvrđene su i povrede Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

“Osnovni sud je prihvatio iskaze svjedoka da se u školi izučavao samo predmet ‘srpski jezik’, a da se u đačke knjižice samo formalno, ručno upisivao naziv jezika ‘bosanski jezik’," navedeno je u odluci.

"Potom je navedeno da Osnovni sud nije prihvatio dio iskaza svjedoka u dijelu u kojem su govorili da su udžbenici, koje su djeca koristila, bili isključivo na ćiriličnom pismu, uz obrazloženje da su apelanti mogli kao dokaz predložiti udžbenike koje su djeca koristila u školi. Osnovni sud je na osnovu provedenih dokaza utvrdio da su apelanti dovoljno potkrijepili svoje navode o postojanju diskriminacije, zaključivši da su apelanti učinili vjerojatnim postojanje diskriminacije”, stoji dalje u odluci u kojoj se također navodi da se ukida presuda Vrhovnog suda RS od 30. januara 2018.

Naloženo je Vrhovnom sudu RS da u roku od 60 dana od dana dostavljanja ove odluke obavijesti Ustavni sud BiH o poduzetim mjerama s ciljem izvršenja ove odluke.

Borba za prava djece povratnika u Konjević Polju u Republici Srpskoj traje od 2013. godine kada djeca bošnjačke nacionalnosti nisu krenula u školu jer su se njihovi roditelji pobunili što im nije omogućena nacionalna grupa predmeta.

Njihova profesorica na nastavu je dolazila iz Srbije i predavala ekavicom srpski jezik u školi u kojoj su sva djeca bošnjačke nacionalnosti.

Početkom 2014. godine, Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH na čelu sa Damirom Mašićem, a u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH, Ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice FBiH i Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo osiguralo i finansiralo instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi po nastavnom planu i programu Federacije BiH.

Od tada do danas djeca su pohađala školu u Novoj Kasabi.

XS
SM
MD
LG