Dostupni linkovi

Šta je crnogorski ustavni patriotizam?


​​Koncept ustavnog patriotizma je, nakon posljednje njegove promocije i rasprave u CANU, oštro napao dio javnosti
​​Koncept ustavnog patriotizma je, nakon posljednje njegove promocije i rasprave u CANU, oštro napao dio javnosti

Na jedanaestu godišnjicu od usvajanja Ustava nezavisne države Crne Gore, u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti (CANU) je promovisan koncept - ustavnog patriotizma, koji bi trebalo da smanji podjele u crnogorskom društvu, da utiče na koheziju u višenacionalnom društvu i teži da uspostavi zajednički imenitelj za uspješno funkcionisanje društva. Kritičari ideje ustavnog patriotizma ocjenjuju da bi uspostavljanje tog koncepta uticalo na brisanje i razvodnjavanje crnogorskog nacionalnog identiteta ili podređivanje nacionalnog i etničkog identiteta u Crnoj Gori takozvanom ustavnom patriotizmu. Ima li ovaj koncept budućnost?

Govoreći o "ustavnom patriotizmu", predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović kaže za Radio Slobodna Evropa da se radi o savremenom konceptu poimanja jedne zajednice koji je karakterističan za multinacionalna i složena društva u cilju stvaranja društvene kohezije. Radulović kaže da je ustavni patriotizam primjeren kako za društva na Balkanu, tako i za Crnu Goru - gdje se pojam patriotizma vezuje isključivo za nacionalni identitet i često negacijom drugog identiteta. Da bi se izgradio koncept ustavnog patriotizma, društvo mora da ima visok stepen razvoja ustavne i političke kulture kaže Radulović.

"Činjenica da je Crna Gora višenacionalna, da teži da izgrađuje prosvjećeno društvo, društvo vladavine prava, to pretpostavlja da kao društvo imamo potencijal da izgradimo ovaj koncept- Naravno, u ovom trenutku, ako vi negirate (Danila) Kiša, ako negirate umjetničke vrijednosti i stvaralaštvo Njegoša, ako sa druge strane ne želite da odate elementarno priznanje državnim simbolima koji su ustavno definisani, ako imate manjkavost u vladavini prava i ukupnoj funkiconalnoj institucionalnoj demokratiji - vi jednostavno nemate ni minimum osnova da uspostavite vrijednosni sistem koji počiva na nespornoj vrijednosti i funkcionalnosti svih ustavno definisanih principa koje se kao zajednica definisali. Ustavni patriotizam je koncept za društvenu koheziju, a Ustav je minimum zajedničkih identiteta i integriteta koji se definišu u datoj zajednici."

Koncept ustavnog patriotizma je, nakon posljednje njegove promocije i rasprave u CANU, oštro napao dio javnosti koji je između ostalog konstatovao da se njime želi žrtvovati crnogorski etnički i nacionalni identitet i podrediti taj identitet ustavnom patriotizmu. Stoga smo Branislava Radulovića pitali da li se ustavni patriotizam može tumačiti i na taj način?

"Na žalost, moram reći da se u posljednje vrijeme javlja u javnosti jedno potpuno pogrešno, laičko i nenaučno tumačenje ustavnog patriotizma, koje polazi od stanovišta da 'ustavni patriotizam razvodnjava etnički identitet'. To apsolutno nije tačno, jer ustavni patriotizam nije ni nadnacionalni ni ispodnacionalni koncept. On je državni koncept unutar jednog složenog društvenog identiteta unutar kog su svi jednaki pred zakonom. A osnovni zaštitnik svih identiteta je ustavno definisana vrijednost datog društva", ocjenjuje Radulović.

Šta znači koncept ustavnog patriotizma danas u Crnoj Gori? (Fotografija sa obilježavanja jedanaeste godišnjice proglašenja Ustava Crne Gore)
Šta znači koncept ustavnog patriotizma danas u Crnoj Gori? (Fotografija sa obilježavanja jedanaeste godišnjice proglašenja Ustava Crne Gore)

Da li je ustavni patriotizam utopija, s obzirom da u Crnoj Gori postoje veoma jake nacionalne i vjerske podjele, upitna je vladavina prava, a za pojedine djelove nacionalnih zajednica su upitni državni simboli pa čak i sama nezavisnost Crne Gore? Radulović kaže da ustavni patriotizam ipak nije utopija.

"U crnogorskim uslovima je ustavni patriotizam utopija ukoliko mi kao crnogorsko društvo priznamo da mi nismo spremni za iskorak i ukoliko ne možemo sebe prepoznati kao prosvijećeno društvo", konstatuje Radulović.

Bivši predsjednik Skupštine Crne Gore i aktuelni lider opozicione SDP Ranko Krivokapić kaže za RSE da je koncept ustavnog patriotizma poklekao pred "primitivnim patriotizmom" aktuelne političke elite, čiji je jedini cilj opstanak na vlasti. Krivokapić smatra da je Crna Gora daleko od društva u kojem bi građanin bio okrenut vrijednostima ustavnog poretka, a ne nacionalnoj pripadnosti:

"Kada imate jednu vlast čiji je jedini cilj bogaćenje i održanje na vlasti onda ne možete govoriti o ustavnosti. Zato je Crna Gora danas i došla do forme zarobljene države o čemu govore u izvještajima EU i američkih institucija", ocjenjuje Krivokapić.

"U zarobljenoj državi", dodaje, "ne možete razvijati ustavni patriotizam jer je jedini model - zavadi pa vladaj".

"Na žalost, u budućnosti se neće ići ka ustavnom patriotizmu već ka daljem zaoštravanju i razgrađivanju bilo kojeg osjećaja pripadanja na svim stranama. Biće to podivljali nacionalizam u pokušaju očuvanja vlasti po ugledu na raspad Jugoslavije. Samo se nadam sa boljim ishodom u odnosu na taj slučaj. Kada ne možete da ponudite reforme, pravdu i bolji život građanima, onda vam ostaju samo nacionalizam i podjele", kaže Krivokapić.

Krivokapić tvrdi da je koncept ustavnog patriotizma poklekao pred "primitivnim patriotizmom" aktuelne političke elite (Fotografija sa obilježavanja jedanaeste godišnjice proglašenja Ustava Crne Gore)
Krivokapić tvrdi da je koncept ustavnog patriotizma poklekao pred "primitivnim patriotizmom" aktuelne političke elite (Fotografija sa obilježavanja jedanaeste godišnjice proglašenja Ustava Crne Gore)

​Prema ideji ustavnog patriotizma u formi kako ga predlažu iz CANU rezervisan je i poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Miodrag Vuković. Vuković za RSE kaže da u budućnosti treba raditi na oblikovanju nacionalnih identiteta crnogorskih građana.

"Mislim da treba apsolutno, čak i kao prioritet razvijati državni identitet, činjenicu da svi pripadamo državi Crnoj Gori i da je osjećamo kao svoju državu po principu - jesmo Albanci, ali smo Crnogorci, jesmo Bošnjaci, ali smo Crnogorci, jesmo Srbi, ali smo Crnogorci. Dakle, ja jesam za državni identitet, ali pri tome nikako ne smijemo zapostavljati i zaboravljati i rad na ovovremenom oblikovanju nacionalnih identiteta. Dakle, ja ne odbacujem koncept ustavnog patriotizma, ali ne mislim da je definitivan", navodi Vuković.

Politički analitičar Zlatko Vujović ocjenjuje da je ustavni patriotizam dobar put, ali za njegovu realizaciju će biti potrebno vrijeme.

"Crna Gora kao duboko podijeljeno društvo vapi za nekim konceptom koji bi omogućio da se što veći procenat građana okupi oko opšteprihvaćene ideje. Sam koncept nacionalnih država u kontekstu Balkana i Crne Gore je prilično deplasiran", konstatuje Vujović.

"S obzirom da", nastavlja, "predstavljamo jedno heterogeno društvo gdje između određenih djelova zajednice i unutar same zajednice postoji duboko nepovjerenje, potreban je koncept koji bi mirio te suprotstavljene koncepte".

"Jedan građanski koncept je prilično prihvatljiv u Crnoj Gori i podrazumijeva lojalnost državi, Ustavu i onim pravima koje nam je Ustav dao. I Crna Gora je konstituisana kao država građana pa je najprirodnije da se ustavni patriotizam ukorijeni. Ustavni patriotizam jeste dobar put, a da li će on zaživjeti u Crnoj Gori je nešto, na šta ćemo morati da čekamo značajan vremenski period", zaključuje Vujović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG