Dostupni linkovi

Djela korupcije i organizovanog kriminala neće zastarijevati?


Sjednica crnogorskog parlamenta, foto: Savo Prelević
Sjednica crnogorskog parlamenta, foto: Savo Prelević
Ako se u okviru predstojećih ustavnih promjena u Crnoj Gori uvede odredba da djela iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala ne zastarijevaju, to će vjerovatno ugroziti miran san mnogih koji su se nezakonito obogatili, a pomislili da će proći nekažnjeno.

"Staru" inicijativu opozicionog Pokreta za promjene, naglo je aktuelizovala sugestija predsjednika Venecijanske komisije Đanija Bukikija koji je rekao da slučajevi organizovanog kriminala i korupcije “moraju imati konačnu odluku suda", pa je i vlast reagovala ocjenama da je odredba prihvatljiva i potrebna.

Paralelno sa Vladinim predlogom ustavnih promjena, svojevremeno je i opozicija predala svoju inicijativu. Dok su se prosrpske stranke uglavnom bavile identitetskim ili načelnim pitanjima, Pokret za promjene je u okviru predloga u vezi sa reformom pravosuđa i tužilaštva pokrenuo inicijativu za usvajanje odredbe koja bi korupciju i organizovani kriminal ustanovila kao djela koja ne zastarijevaju što bi, zapravo, predstavljalo nastavak regionalne tendencije. Naime, poznato je da je Hrvatska izmijenila Ustav prije ulaska u Evropsku uniju upravo tako da krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala, korupcije i ratnog profiterstva ne zastarijevaju, te da su baš te ustavne promjene omogućile da se sudi bivšem hrvatskom premijeru Ivu Sanaderu.

Odgovarajući na zahtjeve opozicionih stranaka, premijer Igor Lukšić je rekao da su "nova uslovljavanja dijela opozicije u predstojećim pregovorima o promjeni Ustava neprihvatljiva", ali se u javnosti uglavnom vodila polemika o identitetskim pitanjima, pa se stekao utisak ignorantskog odnosa vlasti prema inicijativi o "nezastarijevanju" djela korupcije i organizovanog kriminala.

Takvo rješenje, međutim, sada ima podršku Venecijanske komisije, čiji je predsjednik Đani Bukikio rekao da takav koncept postoji u mnogim zemljama, te da slučajevi organizovanog kriminala i korupcije “moraju imati konačnu odluku suda”.

Nakon "venecijanske" sugestije, iz vladajuće koalicije je poručeno da nemaju ništa protiv ugradnje "nezastarijevanja" korupcije i organizovanog kriminala u crnogorsko zakonodavstvo.

"Neko od Ustavom predviđenih predlagača treba da pokrene inicijativu i sve da bude prihvaćeno i onda da teče postupak, kao i za druge rpomjene najvišeg pravno političkog akta. Moje mišljenje je da je ta inicijativa u redu i da bi u ovim vremenima borbe protiv svih tih pošasti takvo jedno rješenje išlo u susret opštem zahtjevu da se pokuša, teško je reći iskorijeniti ali bar da se suzbiju ta društveno nedozvoljena djela", istakao je funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković.

Da loše stvari ne prođu nekažnjeno

Poslanica Socijaldemokratske partije Hidajeta Bajramspahić je rekla:

"Kakve štete organizovani kriminal nanosi društvu mislim da nije potrebno objašnjavati. On ne utiče samo na slobodu nego i na ukupni društveno politički život ljudi. Mi u SDP imamo pozitivan stav što se tiče inicijative da krivična djela ne zastarijevaju. Prije svega iz preventivnih razloga – da to bude poruka da prvad nekada zna da bude spora, ali da je dostižna. Ova krivična djela je jako teško dokazati i za to je nekada potrebno duže vrijeme".
Koča Pavlović
Koča Pavlović

Nebojša Medojević predsjednik Pokreta za promjene koji je pokrenuo inicijativu za uvođenje "nezastarijevanja" djela korupcije i organizovanog kriminala, reakciju predstavnika vlasti smatra naknadnom pameću proisteklim iz, kako je rekao, "šamara" Venecijanske komisije koja je rekla da su predlozi PzP-a na liniji evropskih standarda.

Njegov partijski kolega Koča Pavlović kaže da je Bukikijeva izjava za njih svojevrsna satisfakcija, ali samo djelimična jer je predsjednik Venecijanske komisije još 2007. godine pozitivno ocijenio ostale prijedloge Pokreta za promjene koje se odnose na dvotrećinski izbor sudskog savjeta i uslova za članstvo u ovom tijelu.

"Ovo je po mom mišljenju uvod u novo otvaranje priče o ustavnim promjenama jer ovo što je uradila DPS zaista ne zavrjeđuje gotovo nikakvu pažnju. Radi se prosto o najobičnijem pokušaju da se kozmetički izmijeni Ustav i da se tim zaradi onaj evropski štrik. Mi na to nećemo pristati, mi očekujemo da se cijela priča o ustavnim promjenama vrati na početak, na način što će se u stvari uzeti u razmatranje onaj zajednički opozicioni prijedlog ustavnih promjena", kazao je Pavlović.

U nevladinom sektoru nagovještaje o prihvatanju rješenja da djela korupcije i organizovanog kriminala ne mogu zastarjevati doživljavaju kao pozitivan pomak koji bi trebalo da rezultira konačnim usvajanjem odredbe koja će onemogućiti miran san svima koji su se nezakonito obogatili.

"Suština svega ovoga jeste da loše stvari ne prođu nekažnjeno. Ovo se sada možda i poklapa sa tajmingom za početak pregovora sa EU, ali u svakom slučaju ovo treba podržati jer je ovo pravi način da se stane na put korupciji i organizovanom kriminalu, a svako onaj koji je u prethodnih 20 godina radio regularno nema razloga da se boji. Možda je ovo trebalo usvojiti ranije, ali u zemlji u kojoj se 20 godina vlast nije mijenjala bolje je ikada nego nikada", poručio je Zoran Vujičić, koordinator programa vladavine prava Građanske alijanse.
XS
SM
MD
LG