Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izmjene Ustava RS na čekanju


Skupština RS

Paket amandmana na Ustav Republike Srpske, koji je usvojila Narodna skupština prije mjesec dana, nalazi se „na čekanju“. Amandmani koji bi trebalo da postojeći ustav usklade sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama i Deklaracijom o pravima djeteta, još nisu potvrđeni u Vijeću naroda.

Za klub Bošnjaka predložene izmjene entitetskog ustava su sporne, prije svega, zbog amandmana kojim se definiše da je Banja Luka glavni grad RS. Bošnjaci smatraju da takav grad mora odražavati multietnički sastav države - što Banja Luka danas nije, i zahtijevaju da se Ustavom precizira da će u Skupštini grada biti najmanje šest odbornika Bošnjaka i Hrvata, odnosno 20 odsto iz reda konstitutivnih naroda.

Razlog odlaganja o izjašnjavanju o ovom pitanju, prema riječima predsjednika Narodne skupštine Igora Radojičića, jeste činjenica da bi skoro trogodišnji rad propao ako bi klub Bošnjaka bio protiv njegovog usvajanja:

„A to bi značilo da je s tim paketom završeno - jer nema vitalnog nacionalnog interesa, nema Ustavnog suda, već je paket samo u situaciji da bude prihvaćen ili odbijen. Bilo bi šteta da se ne iskoristi još vremena i mogućnosti da se pokuša postići dogovor s obzirom da iza ovog paketa stoje višegodišnji rad, kompromisa, dogovora, pa i komunikacije između Vijeća naroda i Narodne skupštine.“

Predsjednik kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Edin Ramić ponudio je kao kompromisno rješenje da se izbaci amandman o glavnom gradu RS, koji je sporan, kako čitav paket ne bi propao:

“Mislim da bi bilo razumno da se paket raspakuje i da se glasa o amandmanima oko kojih nema ništa sporno. Međutim, ukoliko se bude išlo tvrdoglavo da se paket prihvati kao takav, on neće dobiti podršku kluba Bošnjaka bilo danas, bilo to za 15 dana, mjesec - nebitno je. Mi smo spremni da se glasa pojedinačno.“

Grad Banja Lukau ovome trenutku, nažalost, nije primijenio Zakon o lokalnoj upravi, nije primijenio ustavne amandmane. Imao dosta usporenu aktivnost na tom planu. Danas u Gradskoj skupštini imamo samo jednog predstavnika hrvatskog naroda, i nijednog predstavnika bošnjačkog.
Bošnjaci svoj stav o potrebi stavljanja kvota za učešće konstitutivnih naroda u vlasti pravdaju činjenicom da su i u Sarajevu i u Mostaru ove kvote propisane, dok u Banjoj Luci, iz koje je tokom rata protjerano preko 75.000 Bošnjaka i Hrvata, danas nema u Skupštini grada niti jednog odbornika iz reda ovih naroda. Predsjednik Vijeća naroda RS Dževad Osmančević:

„Grad Banja Lukau ovome trenutku, nažalost, nije primijenio Zakon o lokalnoj upravi, nije primijenio ustavne amandmane. Imao dosta usporenu aktivnost na tom planu. Danas u Gradskoj skupštini imamo samo jednog predstavnika hrvatskog naroda, i nijednog predstavnika bošnjačkog. Glavni grad bilo koje sredine, u ovom slučaju i RS-a, ukoliko želi biti glavni grad, ukoliko želi biti evropski otvoren, demokratski grad itd., sa svim ovim provinijencijama koje karakterišu takve gradove, o ovim pitanjima u svakom slučaju treba voditi računa.“

Međutim, kako predsjednik Narodne skupštine a i ostali klubovi u Vijeću naroda smatraju da čitav paket treba biti prihvaćen ili odbačen, nejasno je šta se dobija odlaganjem. Saša Čudić, delegat u Vijeću naroda iz reda ostalih, koji je zajedno sa klubom srpskih delegata tražio povlačenje ove tačke sa dnevnog reda, smatra da će uspjeti ubjediti Bošnjake da promijene svoj stav:

„Mislim da pristupanje ovom pitanju da će se podržati pitanje glavnog grada ako se obezbijedi 20 posto učešće Bošnjaka po meni nije realno pitanje jer postoje izbori, postoji volja građana, svima je kandidovanje dozvoljeno na izborima. Izborni zakon BiH je takav da je možda dozvolio i više demokratije nego što je bilo uopšte prvobitno i zamišljeno, tako da ne vidim razloga da neko postavlja pitanje da ako se nešto primjenjuje u Sarajevu i Mostaru, da mora i u Banjoj Luci. Zakoni u RS su potpuno jasni, Izborni zakon u BiH potpuno jasan.“

Ono što je bilo predlagano - da se propisuju određene kvote koje se odnose na organe upravljanja glavnog grada, to nije ustavna materija. Nije tako ni u Ustavu Federacije. I u Ustavu Federacije piše glavni grad Federacije je Sarajevo i tačka.
Igor Radojičić, takođe, vjeruje da bi kroz dodatne razgovore Bošnjaci mogli promijeniti svoj stav jer, kako kaže, to što traže nije ustavna materija već bi se trebala regulisati zakonom:

„Ono što je bilo predlagano - da se propisuju određene kvote koje se odnose na organe upravljanja glavnog grada, to nije ustavna materija. Nije tako ni u Ustavu Federacije. I u Ustavu Federacije piše glavni grad Federacije je Sarajevo i tačka. Kada je riječ o strukturi, zakon o glavnom gradu u RS ne postoji. Glavni grad RS, ako o toj konkretnoj temi govorimo, je još uvijek Sarajevo po Ustavu, prema tome zakon o glavnom gradu nije ni moguće donijeti jer bi se odnosio na grad u tom entitetu. Prema tome, stvar je poprilično van pameti.“


Usvajanje ustavnih amandmana u RS, prema riječima Radojičića, je i test za promjene Ustava BiH. Ovakav stav nas neće pokolebati, odgovara Edin Ramić:

„Ne vidim ja zaista načina da klub Bošnjaka promijeni svoj stav time što će gospodin Radojičić zaprijetiti kako neće učestvovati u izmjenama Ustava BiH. Očigledno on i nije imao neki preveliki mandat na raspolaganju kad je pregovarao o ustavnim amandmanima. Da su se eventualno gospodin Dodik i gospoda Tihić ili Čović uključili u proces promjena Ustava RS možda bi to išlo lakše.“


Kako sve strane imaju čvrste stavove o ovom pitanju, zaista je teško vjerovati da će se u narednih mjesec dana, ostavljenih za dodatno usaglašavanje, bilo šta promijeniti.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG