Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ustav Kosova stupio na snagu


Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu (L) i premijer Hašim Tači (D) na sednici Parlamenta u Prištini na kojoj je usvojen Ustav, 09. april 2008.

Danas je stupio na snagu Ustav Kosova. U Preambuli Ustava piše da je Republika Kosovo nezavisna, suverena, demokratska i celovita država. I dok za Albance počinje nova faza, Srbi kažu da neće poštovati Ustav Kosova.

Republika Kosovo je multietnička, laička država svih njenih građana. Kosovo sprovodi vlast poštujući prava i slobode svih građana. Republika Kosovo nema teritorijalnih pretenzija ni prema jednoj državi ili delu države i neće tražiti nikakvo spajanje. Zvanični jezici su albanski i srpski. Ovo su samo neki izvodi iz Preambule Ustava Kosova, koji danas stupa na snagu.

Zvanična Priština kaže da je Ustav Kosova veliki korak nakon proglašenja nezavisnosti i da će se on primenjivati na celoj teritoriji Kosova. Stupanjem na snagu Ustava, počeće proces prenosa svih ovlašćenja sa UNMIK-a na kosovske organe vlasti i novu misiju Evropske unije, Euleks.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da su Ustavom obuhvaćeni principi iz modernih ustava i plana Martija Ahtisarija.

“Ustav Kosova kao i samo Kosovo u svojoj suštini nisu presedan i ne mogu služiti za poređenja. Kosovski Ustav obuhvata najbolje principe univerzalnih vrednosti,” kazao je Sejdiu.

Međutim, Ustav ne priznaju kosovski Srbi. Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović kaže da Srbi neće prihvatiti Ustav kao što ne prihvataju nezavisnost.

“Mi imamo naš Ustav koji je usvojen pre više od godinu i po dana. To je Ustav Srbije. Takođe imamo i našu himnu. I ova albanska odluka je odluka koja se tiče njih. Nas se ne tiče, niti se tiče nezavisnost, niti je taj Ustav važeći za nas,” izjavio je Ivanović.

Nadležne vlasti kažu da je bezbednosna situacija u trenutku stupanja na snagu Ustava mirna ali krhka. Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani (Elshani) ističe kako neće biti povećan broj policijskih snaga ali da ima planova za svaku eventualnost.

“Bićemo pripravni i staraćemo se da situacija ostane mirna na celoj teritoriji Kosova. Ako bude potrebe mi smo spremni da reagujemo,” kazao je Eljšani.

Povodom stupanja na snagu Ustava, institucije danas organizuju svečanu akademiju na kojoj će prvi put biti izvedena i himna Kosova. Kako je najavljeno, u ponedeljak ce biti održana svečana sednica Skupštine povodom stupanja na snagu Ustava Kosova tokom koje će se poslanicima obratiti i američki kongresmen Eliot Engel.

Poznavaoci prilika upozoravaju da se i posle stupanja na snagu Ustav u poptunosti neće primenjivati na terenu, pošto ni posle 15. juna institucije Kosova neće biti prisutne u srpskim sredinama.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG