Dostupni linkovi

Poziv Srbima da ne poštuju Ustav Crne Gore


Andrija Mandić
Andrija Mandić

Lider Srpske liste Andrija Mandić pozvao je sinoć građane srpske nacionalnosti da ne poštuju Ustav Crne Gore. Deklaracija Srpske liste naišla je na oštru osudu vladajućih partija, dok je opozicija suzdržana.

Lider Srpske liste Andrija Mandić pozvao je sinoć građane srpske nacionalnosti da ne poštuju i prezru Ustav Crne Gore. Deklaracija Srpske liste naišla je na oštru osudu vladajućih partija, dok se u opozicionom bloku suzdržavaju da iznesu jasan stav oko tog dokumenta.

Sinoć, pred sami početak svečanosti proglašenja Ustava u crnogorskoj Skupštini lider Srpske liste Andrija Mandić je u zgradi parlamenta novinarima pročitao partijsku deklaraciju u kojoj se građani srpske nacionalnosti pozivaju na nepoštovanje Ustava. „Pozivam pripadnike našeg naroda da javno i u svakoj prilici iskažu prezir i nepoštovanje prema ovom lažnom i nasilničkom dokumentu, da nastave sa izgradnjom, još odlučnije rašire mrežu naših paralelnih, kulturnih, obrazovnih, ekonomskih, zavičajnih i drugih institucija“, poručio je Mandić, pozivajući građane Crne Gore da u što većem broju uzmu srpsko državljanstvo. Predstavnici Srpske liste su nakon toga ušli u skupštinsku salu i sjedeći odslušali državnu himnu, a zatim ustali i demonstrativno napustili svečanost. Upitan da li podržava deklaraciju Srpske liste lider opozicione Narodne stranke Predrag Popović za naš radio kaže da je stav te partije da nakon donošenja Ustava ne polemiše sa članicama bivšeg bloka za zajedničku državu:

„Što se tiče samog akta koji je Srpska narodna stranka juče podnijela to je njihovo viđenje situacije i smatram da u mnogim djelovima tog dokumenta su u pravu, međutim, mi mislimo da je neophodno i na taj njihov predlog, odnosno to njihovo viđenje, ne želim da dovodim u pitanje niti da ga komentarišem u nekom negativnom svjetlu. Ono što je za Narodnu stranku bitno, a to ćemo pokušati da odredimo u ovih nekoliko narednih dana, da sve stranke i koalicije bivšeg bloka za zajedničku državu izađu u javnost sa jasnom deklaracijom koja bi se ticala našeg odnosa prema ovakvom Ustavu koji nas je kao narod diskriminisao. To je moj odgovor“.

U Socijalističkoj narodnoj partiji koja takođe nije glasala za Ustav priznaju da su dobili tekst deklaracije Srpske lista, ali kažu da još nijesu definisali stav oko tog dokumenta. Šef Medijskog centra Socijalističke narodne partije Dragan Koprivica:

„Svaka partija u skladu sa svojim programom i opredjeljenjima može da podnosi inicijative različitoga tipa, ali što se Socijalističke narodne partije tiče konkretniji stav u vezi i sa ovim tekstom bismo zauzeli ako se uključi u skupštinsku proceduru, a do tada naravno ne. U svakom slučaju, treba imati u vidu da je Crna Gora dobila Ustav, ali dobijajući prava svakako dobila je i obaveze i da je Crna Gora sada uključena u evropske integracije u tom smislu kao krajnja instanca sada i za Crnu Goru kao zemlju koja pokušava da se razvija demokratskim putem postoji i najviša instanca - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu“.

Visoki funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković smatra da je deklaracija Srpske lista uvreda za državu:

„Oni su vjetrovi prošlih, prohujalih vremena, ovo su atavistički pozivi za juriš u prošlost, ovo je ustvari legitimacija one klasične crnogorske političke destrukcije. Ovo je samo potvrda da sa demokratskim referendumom i demokratskim Ustavom, sa potpisivanjem sporazuma i svim demokratskim učincima nije amortizovana, nije pacifikovana ona Crna Gora ili onaj dio Crne Gore kojoj su zloupotrijebljene emocije od strane ove družine političkih Srba, Srba od interesa. Mislim da je deklaracija uvreda“.

Na pitanje da li će država kao i do sada tolerisati gaženje ustavnog poretka, Vuković kaže da se vlast naoružala strpljenjem kada su u pitanju slični performansi, ali upozorava da država na raspolaganju ima i druge mehanizme:

„Mi smo i do sada imali, kada kažem da su prošla ta imena, obavezu Ustavnog suda da propituje političke programe političkih partija prije svega i da čak zabranjuje one koje rade protiv ustavnog uređenja, protiv ustavne organizacije države, koji udaraju u njene temelje“.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG