Dostupni linkovi

Postignut dogovor o prvom Ustavu nezavisne Crne Gore


Официальной реакции Милана Кундеры на письмо в его защиту пока нет
Официальной реакции Милана Кундеры на письмо в его защиту пока нет

Vladajuća koalicija i dio opozicionih stranaka konačno su dogovorili tekst prvog Ustava nakon obnavljanja nezavisnosti Crne Gore. Sporenje o tekstu Ustava trajalo je dvije godine.

U Crnoj Gori će dvotrećinsku većinu, neophodnu za usvajanje Ustava u Skupštini, vladajućoj koaliciji obezbijediti Pokret za promjene, Albanska alternativa i Bošnjačka stranka. U skladu sa dogovorom u preambuli Ustava biće određen građanski karakter države, a narodi koji žive u Crnoj Gori biće pojedinačno nabrojani. U službenoj upotrebi biće crnogorski jezik uz moguće korišćenje srpskog, albanskog, hrvatskog i bosanskog. Svi oni koji su do 3. juna 2006. kada je proglašena nezavisnost Crne Gore imali državljanstvo te države moći će da ga zadrže nezavisno od toga da li su stekli neko drugo državljanstvo. Potpredsjednik Demokratske partije socijalista Svetozar Marović saopštio je da dogovor podrazumijeva i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora do kraja 2009. godine.

Skupština Crne Gore izjasniće se o novom Ustavu na sjednici 15. oktobra. Opozicione Socijalistička narodna partija, Narodna stranka, Srpska lista i Demokratska srpska stranka napustile su pregovore o novom Ustavu nezadovoljne predloženim rješenjima. Nakon što su duže od dvije godine rada na Ustavu kroz razne ekspertske grupe konačni pregovori o Ustavu počeli su 21. septembra. Evropske unija, Savjet Evrope i druge međunarodne institucije pozvale su vlast i opoziciju na širi dogovor o novom Ustavu koji je sinoć postignut.

Komentarišući postizanje dogovora za vladajućom koalicijom, na osnovu koga će novi Ustav Crne Gore biti usvojen u parlamentu dvotrećinskom većinom, a ne na referendumu, što je bila jedna od mogućnosti, lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević je kazao da je ta stranka do zadnjeg časa zatupala i stavove onih stranaka koje su izašle iz pregovora:

„Mi smo pregovarali, pregovarački proces podrazumijeva da morate i odustati od nekih stavova. Ono što je važno reći je da Pokret za promjene nije odustao ni od jednog principa. Mi smo protiv jednostranačkog, jednonacionalnog Ustava u kojem će biti izbrisani neki etnički identiteti. Izborili smo se da u Ustav po prvi put uđe i srpski narod i bošnjački narod i albanski narod i izborili smo se da spriječimo namjeru aktuelne vlasti da izbaci srpski jezik iz Ustava. To su veliki pomaci, imajući u vidu da je alternativa bila da crnogorska vlast pripremi jedan snažni crnogorski Ustav, tvrdi crnogorski Ustav“.

Medojević ocjenjuje da će Crna Gora dobiti dobar Ustav u mjeri mogućeg uz napomenu da Pokret za promjene nije većinska stranka:

„Da smo mi većinska stranka sigurno da bi mnoge zahtjeve opozicije veoma rado i lagano prihvatili i oko garancija državljanstva i oko parlamentarnih izbora, ali u pregovorima morate naći mjeru mogućeg. Usvajanje ovakvog Ustava u crnogorskom parlamentu je sigurno prije svega dobro za Crnu Goru, za njene građane i ja se nadam da će ovim usvajanjem Ustava u crnogorskom parlamentu prekinuti se to pretpolitičko doba u Crnoj Gori gdje smo na političkoj sceni imali prijatelje i neprijatelje, patriote i izdajnike. Od usvajanja crnogorskog Ustava počećemo da se bavimo ozbiljnim temama i Pokrat za promjene jedva čeka da pokaže kakva je opoziciona stranka i kakvo rješenje nudi i oko poreskih zakona i oko budžeta i oko zakona koji se tiču borbe protiv kriminala. Neka građani onda presude ko je opoziciona stranka koja ugrožava vlast, a koje su opozicinoe stranke koje praktično jačaju vlast iz godine u godinu“.

Predrag Popović, lider Narodne stranke koja je napustila razgovore, za naš radio kaže da stranke koje su ostale za pregovaračkim stolom više ne doživljava kao opozicione:

„Na prvom našem sastanku koji je prethodio počenjanju razgovora sa vlastima oko novog Ustava pitao sam ostale lidere opozicije da li mi pravimo zajedničku platformu za razgovore s vlašću ili platformu za nekog iz opozicije koji treba da sklopi pakt s vlašću. I pored čvrstog uvjeravanja da su moje sumnje bez osnova ispalo je, na žalost, da sam bio u pravu. Predložili smo da se sve stranke opozicije, odnosno da sve stranke opozicije, a sada samo pristalice zajedničke države, bojkotuju Skupštinu kada se bude usvajao novi Ustav i time jasno stave do znanja da je taj Ustav jednostrani akt, a ne plod nekakvog koncenzusa kakvog ga pokušavaju predstaviti predstavnici vlasti i onog dijela opozicije koje su sklopile pakt s njima. Na žalost, ovim Ustavom srpski narod je dovoden u najgoru poziciju od kada postoji na ovim prostiroma. Čijom zaslugom neka građani prosude sami. U svakom slučaju, Narodna stranka sa onim strankama koje su na ovakav način opredijelile sudbinu srpskog naroda u Crnoj Gori više neće sarađivati. Oni za nas više nijesu opozicija“.

Dogovor o novom Ustavu razočaro je i predstavnike Srpske liste u Crnoj Gori. Zoran Žižić:

„Prva karakteristika svega toga jeste da je jedan dio opozicije, onaj koji je do sada snažno napadao vlast kao vlast koja predstavlja spoj sa organizovanim kriminalom i koja je nedemokratska, ovim zadnjim dogovorom ustvari je dao demokratsko pokriće toj vlasti. Jer, glasati zajedno sa tom vlašću za Ustav koji je najviši pravni akt i izvor pravnog poretka, prema tome prava i pravde, zajedno sa vlašću, sa onim rješenjima koje taj Ustav sadrži koja su apsolutno ne pravedna i nedemokratska, a pri tom govoriti da su oni antidemokrate, da su oni ljudi koji se ne drže prva i pravde, je nešto potpuno besmisleno. Riječi su jedna, a djela su drugačija, što nije dobro čak ni u politici, čak ni u politici“.

Na pitanje kako će se takav stav odraziti na dalju saradnju sa opozicionim strankama koje su do kraja ostale na pregovorima Žižić kaže:

„Vidjećemo kako će se stvari dalje razvijati, ali ne bih sada išao u tom pravci i do te mjer. Da li ćemo sarađivati ili ne vidjećemo kasnije“.

U Liberalnoj partiji koja nije učestvovala u pregovorima su zadovoljni učinkom Pokraza za promjene. Lider te stranke Miodrag Živković, neuobičajeno za ovdašnje političke prilike, hvali svoje opozicione kolege:

„Na kraju je svakako pobijedio razum Pokreta za promjene. Mi smo odavno naglašavali da je ključ za donošenje Ustava u rukama Pokreta za promjene i oni su to odlučili i ja sam veoma zadovoljan. Mislim da će Crna Gora dobiti Ustav kakav zaslužuje i mislim da je ovo za razliku od platforme koju je ranije usvojila opozicija gdje je tvrdila da je to korak naprijed ka smjen vlasti, a ja sam rekao da su to dva koraka nazad. Ovo jeste korak naprijed da se vlast promijeni i da je ovo jedan odličan politički potez Pokreta za promjene“

Iako je nezadovoljna nekim rješenjima za koja očekuje da bi se narednih dana ipak mogla popraviti Bošnjačka stranka će podržati novi crnogorski Ustav zarad dobra Crne Gore, potvrdio je za naš radio lider te partije Rafet Husović:

„Bošnjačka stranka istrajava u odlučnosti da nije opozicija nezavisnoj Crnoj Gori, da bude konstruktivan dio nove Crne Gore, da bude faktor snaženje demokratskog kapaciteta najmlađe države svijeta. To je razlog zbog kojeg je Bošnjačka stranka ostala u pregovorima i dogovorima sa parlamentarnom većinom i pored jasno iskazanog nezadovoljstva znatnog broja rješenja ponuđenih u Predlogu Ustava. Poseban razlog našem nezadovoljstvu je nespremnost vlasti da u tekst Ustava uvrsti realnost današnje Crne Gore da je multinacionalna država, te da njeni narodi treba da budu konstruktivni elementi i nosioci suvereniteta. Svjesni smo i činjenice da je istinsku sklonost za kompromis ispoljio samo dio opozicije koji je ostao u pregovorima, podržavajući suverenu Crnu Goru u čijem konstituisanju su bošnjački narod i Bošnjačka stranka uzeli značajan dio učešća smatramo da ne treba da opstruiramo proces donošenja Ustava Republike Crne Gore, pa ćemo najvjerovatnije podržat tekst Ustava, iako smo veoma svjesni njegovih značajnih manjkavosti“.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG