Dostupni linkovi

Skromni Uskrs na zapadu Srbije


Uskršnja jaja
Uskršnja jaja

„Moja penzija je 18.000 dinara i šta dalje da pričam. Ipak, obeležim Uskrs, skromna sam, prohtevi mi nisu veliki“, kaže Milojka Žunić sa kojom razgovaramo na prepunoj užičkoj pijaci uoči Uskrsa koji hrišćanski vernici po julijanskom kalendaru obeležavaju u nedelju, 28. aprila.

Dok prolazi između pijačnih tezgi sagorovnica Radija Slobodna Evropa (RSE) pažljivo bira koliko će od svoje penzije, čiji iznos se može proceniti na oko 150 evra, izdvojiti za prazničnu trpezu.

„Boju za jaja ne kupujem, imam lukovinu, jaja sam kupila. Ništa ne planiram unapred. Kada uđem u prodavnicu odlučim šta ću kupiti, a ne treba mi mnogo“, kaže Milojka Žunić.

Uskršnja tezga na užičkoj pijaci
Uskršnja tezga na užičkoj pijaci

„Skupo je sve“, kaže Stana Tošić, takođe meštanka ovog grada na zapadu Srbije.

„Kupujem svake godine 60 jaja, imam malu penziju. Kupim tako, pa posle praznika uštedim na nečemu, štedim danima, da bi za Uskrs kupila malo mesa, umesila koji kolač, kupila piće. Doći će mi sin i njegova porodica. Deca vole slatkiše i šarena jaja.“

Vremena drugačijeg Uskrsa

Po verovanju hrišćana, Uskrs je dan u kom je Isus Hrist vaskrsnuo. Ovaj praznik slavi se kao trijumf vere i nade.

Za Užičanku Mirjanu Polić Marić ovo je najradosniji praznik. Kaže da su se nekada njemu najviše radovala deca, posebno zbog šarenih jaja. Danas je sve drugačije, dodaje, jer mora da se prebrojati svaki dinar da bi se Uskrs obeležio.

„Ako mi dođu deca, prijatelji, poslužiću ih sa obojenim jajima, jagnjetinom, neću praviti rusku salatu, praviću pravu srpsku salatu i rozen tortu. Za moj budžet to je dosta. Više nego što bi bio jedan običan nedeljni ručak. Ali Uskrs je i ja želim da ga obeležim. Radujem se prazniku i ništa mi nije teško“, priča Mirijana.

Objašnjava još da ima sopstvenu tehniku bojenja jaja i to sa zadovoljstvom svake godine radi.

„Svako skuvano jaje prvo stavljam u sirće, a zatim uvijam u nekoliko boja krep papira, poneko jaje uvijem u samo jedan papir, zavisi koliko hoćete boja na jajetu. Crveno jaje 'čuvarkuću' ostavljam na posebno mesto do sledećeg Uskrsa, a prošlogodišnju 'čuvarkću' stavljam u saksiju sa cvećem.“

Praznična prilika za zaradu

Vraćamo na Gradski trg u Užicu gde je pred praznik otvoren uskršnji market. Za jednom tezgom je prodavac Spasoje Gujaničić.

„Najviše se prodaju farbe i sličice za jaja, lukovina, drvena jaja, svega ima po malo. Ide nekako, ali ja sam ovde poslednjih godina uvek i iz godine u godinu, sve se manje prodaje. Ipak ljudi uzmu ono naosnovnije, pa nekako ide.“

Dejan Jeftić prodaje različite predmete od gline - domaća radinost. Dejan je student, a sa roditeljima se bavi ovim dodatnim poslom. Uskrs je za Jeftiće prilika za dodatnu zaradu.

„Proizvodimo predmete od bele gline i njihovim oslikavanjem dekupaž tehnikom. Radimo i sa drvetom, i to su neki predmeti koji su se pokazali najpraktičniji za svakodnevnu upotrebu, a mogu da se prilagode i tematici nekog praznika. Tu su različite korpice, kutije, čizmice, ovo pravimo otac, majka i ja. Njih dvoje su zaposleni, a ja sam student, i ovo nam je dodatni izvor novca“, kaže Dejan Jeftić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG