Dostupni linkovi

Uspon Mula Jakuba, novog vojnog vođe talibana


Tek oslobođeni talibanski zatvorenici napuštaju zatvor u Kabulu. Sin pokojnog talibanskog duhovnog vođe Mula Muhameda Omara opisan je kao relativno umjeren koji favorizuje kraj rata pregovorima.

Sin pokojnog talibanskog duhovnog vođe Mula Muhameda Omara opisan je kao relativno umjeren koji favorizuje okončanje rata pregovorima.

Muhamed Jakub bio je gotovo nepoznat prije pet godina kada su talibani otkrili misterioznu smrt njegovog oca i njihovog osnivača, Mula Muhameda Omara, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

Talibani su priznali da je njihov duhovni vođa bio mrtav više od dvije godine, ubrzo nakon što su afganistanski obavještajci rekli da je umro od bolesti 2013. godine u bolnici u susjednom Pakistanu, odakle je povučeni, jednooki vjerodostojnik rukovodio pobunom u Afganistanu.

U svom prvom javnom obraćanju u to vrijeme, u svojim 20-tim, Jakub je pozvao na jedinstvo unutar sunitske ekstremističke grupe odbacujući glasine da je smrt njegovog oca rezultat unutrašnjih previranja.

Od te prve audio poruke 2015. godine, ambiciozni Mula Jakub vinuo se kroz talibanske redove. Učvrstio je vlast - iako te godine nije uspio naslijediti očevu poziciju - najprije obavljajući funkciju zamjenika vođe prije no što je nedavno dobio moćno mjesto vojnog šefa.

Talibanski duhovni vođa Mula Muhaed Omar bio je karizmatični vođa, a njegova porodica još uvijek zauzima visoke položaje moći.
Talibanski duhovni vođa Mula Muhaed Omar bio je karizmatični vođa, a njegova porodica još uvijek zauzima visoke položaje moći.

Vojno imenovanje Mula Jakuba u maju, za kojeg neki autsajderi smatraju da podržava mirovni proces, uslijedilo je nakon potpisivanja značajnog sporazuma između talibana i Sjedinjenih Država u februaru, čiji je cilj povlačenje stranih trupa iz Afganistana i okončanje 18-godišnje pobune.

No, odabir takvog neiskusnog komandanta također je nagovijestio moguće podjele među talibanima koji su posljednjih godina pretrpjeli žestoke promjene u vodstvu i sve više neslaganja unutar svojih redova.

'Umjereni' tabor

Antonio Điustoci (Giustozzi), stručnjak za talibane iz Kraljevskog Instituta u Londonu (Royal United Services Institute), opisuje Mula Jakuba kao pripadnika umjerenog tabora koji favorizuje kraj rata pregovorima.

Prema američko-talibanskom sporazumu, međunarodne snage bi se trebale povući iz Afganistana do maja 2021. u zamjenu za protivterorističke garancije talibana, koji su se obavezali da će pregovarati s afganistanskom vladom o stalnom prekidu vatre i podjeli vlasti.

Pod vodstvom Mula Jakuba, čini se da se talibani pridržavaju svoje predanosti da ne napadaju američke snage koje su na odlasku. Militanti, međutim, nisu ispunili obećanje da će se odreći terorističke mreže Al-Kaide, svog dugogodišnjeg saveznika koji stoji iza napada 11. septembra.

U međuvremenu, talibani su pojačali napade na afganistanske vladine snage nastojeći da zauzmu što više teritorija, uprkos učestalim pozivima militanata da smanje nasilje.

Stručnjaci pretpostavljaju da bi eskalacija nasilja predstavlja mogući pokušaj smirivanja više tvrdolinijaških elemenata unutar talibana koji sumnjičavo gledaju na američki dogovor.

"Umjereni su posvećeni prikazivanju talibanskog tvrdolinijaškog lica Kabulu, možda kao kompromis zbog toga što je dobio više na značaju", rekao je Điustoci, koji je napisao brojne knjige o talibanima.

Umjereniji tabor uključuje Mula Abdula Ganija Baradara, suosnivača talibana i bivšeg zamjenika Mula Omara. Baradar, koji je proveo godine u pakistanskom zatvoru, donedavno je obavljao dužnost talibanskog političkog šefa i glavnog pregovarača u razgovorima sa Sjedinjenim Državama.

Saudijski čovjek?

Imenovanje Mula Jakuba za vojnog šefa predstavlja jednu od najvećih promjena vodstva militantne grupe u posljednjih nekoliko godina.

Promjena je shvaćena kao pokušaj Mula Haibatulaha Ahundžada da ukloni potencijalne sabotere i učvrsti vojno i političko krilo grupe uoči mirovnih pregovora s afganistanskom centralnom vladom.

Mula Jakuba unaprijedio je nasljednik njegovog oca, Mula Ahtar Muhamed Mensur (na slici), čija je odluka doživljena kao pokušaj gušenja protivnika njegovom vodstvu.
Mula Jakuba unaprijedio je nasljednik njegovog oca, Mula Ahtar Muhamed Mensur (na slici), čija je odluka doživljena kao pokušaj gušenja protivnika njegovom vodstvu.

Prethodnik Mula Jakuba, Ibrahim Sadr, moćni terenski komandant, usprotivio se mirovnim naporima.

Sadr, koji ima bliske veze sa susjednim Iranom, bio je među osam članova talibana koje je Vašington 2018. označio kao svjetske teroriste.

Điustoci je rekao da je Mula Jakub imao snažnu podršku Saudijske Arabije, američke saveznice i strog iranskog regionalnog rivala, dodajući da mu Rijad pruža taktičnu podršku.

"Saudijci i SAD htjeli su da izbace ljude koji su preblizu Iranu", rekao je Điustoci. Kaže se da je Sadr jedan od brojnih komandanata i frakcija koji podržavaju nastavak borbi protiv afganistanskih i stranih trupa.

Posljednjih mjeseci pojavila se nova otrgnuta talibanska frakcija koja je usko povezana s Iranom i protivi se miru.

Vjeruje se da se Stranka islamskog starateljstva (Hezb-e Walayat-e Islami) odvojila od glavnih talibana ubrzo nakon što je postignut dogovor sa Sjedinjenim Državama. Vjeruje se da ta frakcija uključuje Sadrove pristalice.

Ostali talibanski čelnici povezani s Iranom koji se protive mirovnim naporima uključuju Mula Kajuma Zakira, moćnog komandanta s ratišta i bivšeg vojnog šefa talibana do 2014.

Bivši zatvorenik u zloglasnom američkom zatvoru u kubanskom zaljevu Gvantanamo, Mula Zakir ima podršku nekih tvrdolinijaških komandanata.

Uspon do istaknutog položaja

Prije 2015. Mula Jakub nije uopšte imao službeni položaj kod talibana.

Diplomirao je na nekoliko islamskih fakulteta u pakistanskom lučkom gradu Karačiju, gdje je njegova porodica boravila otkako je američka invazija na Afganistan srušila brutalni talibanski režim 2001. godine.

Ali, stručnjaci kažu da je Jakub dobio čin i položaj među talibanskim liderima zahvaljujući prestižu kao najstariji sin Mula Omara.

"Mula Omar je bio karizmatični vođa i ostaje veliko poštovanje prema njemu, njegovoj porodici, pa čak i njegovim bliskim saradnicima, od kojih su mnogi unaprijeđeni na uticajne položaje", rekao je Obaid Ali, stručnjak za pitanja pobune pri Afganistanskoj mreži analitičara iz Kabula.

Stručnjaci su rekli da porodica Mula Omara također ima finansijskih sredstava za kupovinu lojalnosti.

Novi vođa Talibana, Mula Haibatulah Ahundžada
Novi vođa Talibana, Mula Haibatulah Ahundžada

Smatra se da talibani godišnje zarađuju čak 1,5 milijardi dolara od trgovine opijumom, ilegalnog rudarstva, iznude i donacija iz inostranstva.

I mnogi talibanski lideri posjeduju firme i imovinu u Pakistanu.

Mula Jakub je imenovan kao član talibanskog Vijeće rukovodstva 2015., ubrzo nakon smrti njegovog oca.

Ujak, Mula Abdul Manan, također je postavljen u Vijeće čije je sjedište u jugozapadnom pakistanskom gradu Kveta, u blizini afganistanske granice.

Mula Jakub je imenovan za šefa talibanskog vojnog rukovodstva za 15 od 34 afganistanske provincije.

Mula Mensur je optužen da je zataškavao smrt Mula Omara i preuzeo vodstvo ekstremističke grupe bez formalnog odobrenja.

Borio se da pomiri zavađene frakcije, dok su se neki komandanti odvojili od grupe dovodeći u iskušenje njegovo vodstvo. Ubijen je prilikom američkog napada dronova u Pakistanu u maju 2016. godine.

Mula Ahundžada, tihi islamski učenjak, koji je bio zamjenik Mula Mensura, ubrzo je imenovan za novog lidera, iako se i njegov izbor dovodio u pitanje.

On je za svog zamjenika imenovao Mula Jakuba.

'Donekle povlašten'

Uprkos visokom položaju, ne vjeruje se da Mula Jakub uživa poštovanje među pripadnicima militantne grupe ili njenim sljedbenicima.

Afganistanski obavještajni zvaničnik koji je govorio pod uslovom anonimnosti opisao je Mula Jakuba kao "pronicljivog mladića koji je donekle povlašten i samoživ".

Kao neko ko je odgajan van svoje domovine, Mula Jakub "nije svjestan stvarnosti u Afganistanu", kazao je afganistanski sigurnosni zvaničnik za RFE/RL pod uslovom anonimnosti.

Afganistanska obavještajna služba kaže da je Mula Jakub obučen za gerilsko ratovanje od strane pakistanske militantne grupe Džaiše Muhamed (Jaish-e Muhammad), koja je okrivljena za smrtonosne napade na indijske ciljeve u Afganistanu i spornu himalajsku regiju Kašmir, u kojoj su tri rata vodili stari rivali Islamabad i Nju Delhi.

Pakistansko vojno vodstvo dugo je optuživano da podupire afganistanske i kašmirske militantne grupe za postizanje svojih strateških ciljeva u regiji.

XS
SM
MD
LG