Dostupni linkovi

Uspješno operiranje beba u majčinom stomaku


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Priredila: Dinka Jurković

Tyson Thomas
je dječak star 22 mjeseca. Imao je ozbiljno oštećenje kičme, uočeno prije rođenja. Postojala je ozbiljna sumnja trajne invalidnosti. Operiran je prije rođenja, a danas je Thomas, prema mišljenju lječnika, vrlo blizu razvoju djeteta koje normalno hoda.

Ljekari su godinama pokušavali pronaći načine da operiraju djecu prije rođenja kako bi neke abnormalnosti u razvoju mogle mnogo lakše da se izliječe. No, opasnost, u takvim operativnim zahvatima, i za majku i za dijete bila je prevelika, obavljale bi se, uglavnom, samo u slučajevima kada djetetu prijeti smrt čak i prije samog rođenja.

Stvar se, međutim bitno promijenila. U Sjedinjenim Državama se rade takve operacije i uspješne su, naročito u slučajevima nepravilnosti rasta kičme.
Jedna studija, koja je inače koštala 22,5 milijuna dolara, donijela je ohrabrujuće rezultate u operacijama djece prije rođenja i to u oblasti kardiologije i nepravilnosti rada mokraćnih kanala.

Jedna studija, koja je inače koštala 22,5 milijuna dolara, piše New York Times, i koju je sproveo "New England Journal of Medicine" donijela je ohrabrujuće rezultate u operacijama djece prije rođenja i to u oblasti kardiologije i nepravilnosti rada mokraćnih kanala. Studija analizira upotrebu ćelija te njihovu transplantaciju u liječenju.

Doktor Joe Leigh Simpson sa međunarodnog sveučilišta na Floridi, koga citira New York Times, smatra da su rezultati istraživanja vrlo ohrabrujući. Dokazano je, naime, da je moguće ne samo predvidjeti probleme nego i bitno umanjiti rizike i za majku i za bebu u slučaju operativnog zahvata.

Za odobrenje operacije, potrebeno je da savjet liječnika prihvati rezultate ispitivanja i donese zaključak da će operacija bebe u stomaku biti korisna za buduće novorođenče.

Studija predviđa moguće probleme druge vrste, naprimjer, rođenje djeteta nekoliko tjedana ranije, probleme u samom prirodnom rođenju pa se majkama, u takvim situacijama, preporučuje carski rez.

Ljekar Diane Farmer, kirurg u San Franciscu se slaže, u izjavi za New York Times, da su rezultati vrlo ohrabrujući ali da "još uvijek svi pacijenti ne mogu imati koristi od takvih operacija te da su rizici još vrlo ozbiljni."

Mali Thomas Tyson je jedan od one sretne djece kojima je operacija uspjela i koji će po svoj prilici imati normalno djetinjstvo. Ne toliko "normalno" kao zdrava djeca, ali neuporedivo bolje od onoga što ga je čekalo bez operacije.
XS
SM
MD
LG