Dostupni linkovi

Uslovi Brisela isti, napredak u narednih pet sedmica


Jerzy Buzek u Sarajevu, 4. novembra 2011
Jerzy Buzek u Sarajevu, 4. novembra 2011
Kapije za članstvo Bosne i Hercegovine u EU širom su otvorene, ali ulazak zemlje u Uniju mora da bude odluka njenih građana, a političare do tog cilja čeka još mnogo posla, poručio je u petak iz Sarajeva predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek

Predsjednik Evropskog parlamenta kazao je da pred Bosnom i Hercegovinom ostaje ispunjavanje istih obaveza, koje su više puta ponovili i ostali međunarodni zvaničnici. To su izmjene Ustava u skladu sa Evrospkom konvencijom o ljudskim pravima, zakon o državnoj imovini, i popisu te formiranje vijeća minsistara.

Jerzy Buzek sa članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu, 4. novembra 2011
Jerzy Buzek sa članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu, 4. novembra 2011
Buzek je kazao da je nakon razgovora sa članovima državnog Predsjedništva dobio čvrsta uvjerenja da će se u narednih pet sedmica raditi mnogo više na usvajanju ovih odluka ali nije precizirao, kakava je tačno obećanja dobio u Predsjedništvu.

Ponovio je da je Bosna i Hercegovina samo srce Evrope i da je čekaju širom otvorena vrata u EU.

"Niko vas ne može spriječiti ili prisiliti da udjete u Evropsku uniju a mi smo tu da vam pomognemo. Mi čekamo na vas ali ima još mnogo posla koji treba da se uradi. Sreo sam se sa članovima Predsjedništva i parlamenta. Svjesni su da puno toga treba napraviti, i spremni su da promjene mnogo toga. Ali u ovoj zemlji ima puno poteškoća. Dopustite da još jednom kažem mi ih možemo prevazići ako odlučite da riješite sve probleme uz pomoć EU", naveo je Busek.

Svi osim BiH bilježe napredak

Iako je kazao da u narednih pet sedmica očekuje izvjesne promjene u BiH a na osnovu razgovora koje je imao sa Predsjedništvom i parlamentarcima, Busek nije mogao reći o kakvim konkretnim promjenama je riječ:

Jerzy Buzek i Peter Sorensen, Sarajevo, 4. novembar 2011
Jerzy Buzek i Peter Sorensen, Sarajevo, 4. novembar 2011
"Meni je bilo jako teško da im propovjedam da im držim predavanja i da od njih tražim obećanja. Nemoguće je u takvom razgovoru na takav način istupiti. Međutim, iskazali sud a su svjesni poteškoća i da ti uslovi moraju da budu ispunjeni. Naglasio sam da bi najbliži datum trebao da bude 9. decembar."

Naime, 9. decembra u Vijeću Evrope biće predstavljeni pojedinačni izvještaji o napretku svih zemalja zapadnog Balkana.

Busek je još jednom rekao da su sve zemlje regiona, osim BiH zabilježile napredak.

"Mi bismo željeli da BiIH zaista učini korake koji su potrebni kako bi postala ozbiljan kandidaat za članstvo u EU. Ostajemo potpuno posvećeni pružanju pomoći BIH da promjeni svoj kurs i sprovede Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u narednih nekoliko mjeseci. Da bi se to sprovelo vlasti BIH moraju imati jasan plan", poručio je uz Buzeka i šef delegacije EU u BiH Peter Sorensen.
XS
SM
MD
LG