Dostupni linkovi

Ukrajina obilježava pravoslavni Uskrs molitvama za zarobljene


Ukrajinke sudjeluju na uskrsnoj misi u pravoslavnoj katedrali Presvetog Trojstva, usred ruske invazije na Ukrajinu, u Zaporožju, Ukrajina, 24. aprila 2022.

Ukrajinci su u nedjelju, 24. aprila, u glavnom gradu Kijevu obilježili pravoslavni Uskrs uz molitve za one koji se bore na linijama fronta i druge zarobljene, na mjestima poput Mariupolja.

Katedralu Svetog Volodimira u Kijevu opkolile su stotine vjernika s korpama koje treba blagosloviti.

Vojnici su se molili držeći pregršt svijeća. Starija žena pognuta polako se probijala kroz gomilu i trepereće svijeće. Jedna mlada žena držala je narcise, piše AP.

S obzirom na to da je pravoslavna crkva podijeljena napetostima između Rusije i Ukrajine, neki vjernici su se nadali da bi sveti dan mogao inspirirati gestove mirotvorstva.

"Crkva može pomoći", rekao je jedan čovjek koji je dao samo svoje ime, Serhii, dok je dolazio u crkvu u Kijevu pod Moskovskom patrijaršijom.

Starija žena prolazi blagoslov pravoslavnih uskrsnih košara ispred vjerskog kompleksa Kijevsko-pečerske lavre u Kijevu, Ukrajina, u nedjelju, 24. aprila 2022.
Starija žena prolazi blagoslov pravoslavnih uskrsnih košara ispred vjerskog kompleksa Kijevsko-pečerske lavre u Kijevu, Ukrajina, u nedjelju, 24. aprila 2022.

Stanovnici seoskih sela stradalih u ratu pristupili su prazniku s prkosom, javlja agencija.

"Proslavit ćemo Uskrs bez obzira na sve, bez obzira na mnogo užasa", rekla je Katerina Lazarenko, 68, u sjevernom selu Ivanivka kod Černihiva, gdje su uništeni ruski tenkovi još uvijek bili na putevima.

"Kako se osjećam? Jako nervozno, svi su nervozni", rekla je druga stanovnica, Olena Koptil, dok je pripremala svoj uskršnji hljeb.

"Praznik Uskrsa ne donosi nikakvu radost. mnogo plačem. Ne možemo zaboraviti kako smo živjeli."

Ona i njih 12 proveli su mjesec dana skrivajući se od ruskih vojnika u podrumu svoje kuće prije nego što su se vojnici povukli.

Nada za Uskrs da Bog spasi Ukrajince, kaže Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je uskrsnu poruku u kojoj moli Boga da "spasi sve Ukrajince".

U videu, koji je objavljen u nedjelju, Zelenski posjećuje katedralu Svete Sofije u Kijevu.

Molitvom upućuje molbu tražeći pomoć da "spasimo one koji nas spašavaju, odbranimo one koji brane našu zemlju, ojačamo volju onih koji nas štite od zarobljeništva".

Na kraju, Zelenski kaže kako je uvjeren da će Ukrajina biti pobjednik u sukobu.

Pravoslavna uskršnja jaja izložena su na pločniku ispred katedrale u Kijevu, u Ukrajini, u nedjelju, 24. aprila 2022. Ukrajinci su također obilježili dva mjeseca od ruske invazije, moleći se za one na prvoj crti bojišnice i ostale zarobljene iza nje.
Pravoslavna uskršnja jaja izložena su na pločniku ispred katedrale u Kijevu, u Ukrajini, u nedjelju, 24. aprila 2022. Ukrajinci su također obilježili dva mjeseca od ruske invazije, moleći se za one na prvoj crti bojišnice i ostale zarobljene iza nje.

Ukrajina se u nedjelju pripremila za prvo posjetu američkih zvaničnika na visokom nivou od početka rata 24. februara nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski najavio da će se sastati s državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom i ministrom odbrane Lloydom Austinom.

Zelenski je na konferenciji za novinare u subotu navečer iznio nekoliko detalja, ali je rekao da očekuje rezultate - "ne samo poklone ili neke vrste kolača, očekujemo konkretne stvari i specifično oružje".

Pravoslavni duhovni vođa kaže da je u Ukrajini neopisiva tragedija

Ekumenski patrijarh Bartolomej, duhovni poglavar pravoslavnih kršćana diljem svijeta, pozvao je preko noći na otvaranje humanitarnih koridora u Ukrajini gdje je rekao da se "traje neopisiva ljudska tragedija".

Bartolomej, koji je ranije pozivao na prekid rata u Ukrajini, rekao je da se nada da će ovogodišnji Uskrs biti "poticaj za otvaranje humanitarnih koridora, sigurnih prolaza do uistinu sigurnih područja za hiljade ljudi okruženih u Mariupolju", prenio je Reuters.

"Isto se odnosi i na sve druge regije Ukrajine, gdje se odvija neopisiva ljudska tragedija... Još jednom pozivamo na hitan prekid bratoubilačkog rata, koji, kao i svaki rat, podriva ljudsko dostojanstvo", rekao je Bartolomej nakon uskršnje liturgije u Istanbulu.

Čelnik Ruske pravoslavne crkve, čija je podrška Moskvi "posebnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini uznemirila mnoge sukršćane, rekao je u subotu kako se nada da će to brzo završiti, ali opet nije osudio invaziju.

Godine 2019., Bartolomej, duhovni poglavar oko 300 miliona pravoslavnih kršćana diljem svijeta, dao je autokefalnost Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, čime je postala neovisna, u povijesnoj podjelu kojoj se Rusija snažno protivi.

XS
SM
MD
LG