Dostupni linkovi

Tradicionalno online farbanje jaja


Tradicionalno bojena uskršnja jaja
Tradicionalno bojena uskršnja jaja

Hrišćani širom sveta obeležavaju Uskrs po gregorijanskom kalendaru. Praznik kojim se, po verovanju, obeležava vaskrsenje Isusa Hrista, ove godine se praznuje drugačije. Zbog korona virusa crkve su ostale prazne tokom cele praznične sedmice, a nema ni većih porodičnih okupljanja.

Ipak, zahvaljujući internetu, mnogi su uspeli da nađu rešenje za zajedničku proslavu.

U vojvođanskom selu Gunaroš, nadomak Subotice, svake godine se organizuje tradicionalno farbanje i ukrašavanje jaja. Zbog zabrane kretanja i okupljanja ove godine meštani tog sela su se odlučili za onlajn farbanje jaja.

Lokalni aktivisti su u direktnom prenosu preko društvenih mreža objašnjavali zainteresovanima kako pomoću svakodnevnih stvari u domaćinstvu pripremiti uskršnja jaja, kaže za Radio slobodna Evropa (RSE) Čila Kovač iz nevladine organizacije "Budućnost Gunaroša".

"Ovo je šesti put da smo organizovali radionicu za farbanje jaja, ali zbog epidemije i zbog ograničenja kretanja i okupljanja nismo mogli da je organizujemo u staroj formi, pa je tako došla ideja. Hteli smo i ovaj put da je nekako realizujemo, pa smo se odlučili za onlajn prostor. Trudili smo se da izaberemo one tehnike za farbanje i ukrašavanje koje se mogu uraditi pomoću stvari koje su u svim domaćinstvima, pa smo tako koristili ljuske od luka, lak za nokte, izolir traku, boju za hranu, kokos, mak", rekla je ona.

Kovač kaže da je reakcija zajednice bila pozitivna.

"Mnogi su se uključili u rad, pa i učenici osnovne škole ovde u našem selu, kao i deca iz zabavišta. Naše objave na Fejsbuku su dobile veliki broj lajkova. Sa radošću mogu da kažem da je video videlo skoro hiljadu i petsto ljudi, mnogi su poslali slike ofarbanih jaja. Nekako mislim da smo uspeli malo da razbijemo monotoniju i napetost, barem na kratko vreme", kazala je ona.

Ostanak kod kuće

Osim farbanja jaja, ovog Uskrsa mnogi slave bez porodičnih okupljanja. Kristina Molnar iz Novog Sada kaže da je ove godine ostala u tom gradu, umesto da je sa porodicom u banatskom gradiću Zrenjaninu, nedaleko od Beograda.

"Ofarbala sam jaja, napravila sam i tradicionalni ručak sa piletinom, povrćem i renom. Ove godine ću ipak ostati u Novom Sadu, da ne bih slučajno ugrozila moje roditelje. Iako smo svi razdvojeni za praznike, dogovorili smo se da ćemo ipak preko društvenih mreža organizovati porodično druženje", objašnjava ona.

Za Uskrs po gregorijanskom kalendaru bogosluženja i mise su služene bez prisustva vernika. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar čestitao je vernicima ovaj praznik i u poslanici ocenio da je korona virus zadao udarac čoveku, ali i da je pandemija potvrdila da smo "svi jedna jedinstvena porodica svih naroda, jezika, boja kože i kultura".

Uskrs po gregorijanskom kalendaru vernicima su čestitali i najviši državni i pokrajinski funkcioneri.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG