Dostupni linkovi

Uskoro nastavak dijaloga Beograda i Prištine


Pregovarački timovi Beograda i Prištine u Briselu, mart 2011.
Dijalog Beograda i Prištine, što je uslov da Srbija u decembru dobije status kandidata za članstvo u EU, biće nastavljen do kraja novembra.

Samo dan nakon što je Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton na konferenciji za novinare tokom samita Ministarskog saveta u Briselu izrazila nadu da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti veoma brzo te da će predsednik Srbije Boris Tadić staviti interes naroda na prvo mesto čini se da je nastavak tih razgovora samo pitanje dana.

Datum se još usaglašava, tvrdi prvi čovek beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović, ali je siguran da će sastanak biti odžan do kraja novembra.

„Naravno da će biti, samim tim što smo na dobrom putu da imamo rešenje za prelaze, da državni organi Srbije kažu svoj stav o svemu tome, i ja lično ne vidim razloga da tog sastanka ne bude“, tvrdi Stefanović.

I prema pojedinim izvorima iz Brisela datum nastavka dijaloga Beograd-Priština još nije utvrđen jer se čeka saglasnost obe strane, ali da se očekuje da to bude krajem ove ili početkom iduće nedelje jer su pripreme odmakle.

Nekoliko nedelja nakon prekida dijaloga, u kojima su rasle tenzije na prelazima na severu Kosova gde su kosovski Srbi i KFOR odmeravali snage u postavljanju i uklanjanju barikada, izgleda da je došlo do saglasnosti o zajedničkom upravljanju granicom ali za sada još nije poznato da li će to pitanje biti predmet prvih narednih razgovora u Briselu.

Taj predlog podrazumeva da će na tim prelazima uz kosovskog i carinika Euleksa, posao obavljati i srpski carinik.

Na takvo rešenje pak, ne pristaju kosovski Srbi. Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović pozvao je predsednike opština na severu Kosova u četvrtak u Beograd na sastanak, na kome bi se razgovoralo o prelazima i drugim pitanjima o kojima se razgovara s prištinskim vlastima u Briselu.

“Nadam se da će se svi odazvati pozivu i da će doći u Beograd”, rekao je on.

Joksimović: Jednom postavljeni uslovi se ne povlače

Prema izvorima bliskim visokoj predstavnici EU "u najmanju ruku više članica EU smatra da je neodrživo da misija EU ne može slobodno da deluje na celom prostoru Kosova, a da Srbija želi da postane članica Unije".

Vojnici KFOR-a kod barikada u Mitrovici, oktobar 2011.
Vojnici KFOR-a kod barikada u Mitrovici, oktobar 2011.
Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kaže da je dijalog Beograda i Prištine moguć, da je već vođen i da očekuje da se ponovo uspostavi narednih dana" ali i podseća da to nije jedini uslov da Srbija 9. decembra dobije dobre vesti o svojoj kandidaturi za članstvo u EU.

"Obe strane treba više da se angažuju na rešavanju preostalih pitanja, pre svega da realizujemo već postignute sporazume u tom dijalogu, kao što je pitanje matičnih knjiga. To su dva uslova, nastavak dijaloga i sprovođenje u delo već postignutih sporazuma", poručio je Dežer.

Više šefova diplomatija EU jasno su sa samita u Briselu stavili do znanja beogradskim zvaničnicima da su za evrointegraciju Srbije najbitniji dobrosusedski odnosi s Kosovom.

„Tadić zna“, rekla je Visoka predstavnica Ketrin Ešton, "da ima stvari koje moramo zajedno uraditi, tako da se nadam da ćemo idućih dana ili nedelja videti da se taj dogovor sprovodi".

Hoće li Srbija do 9. decembra uspeti da se ispetlja iz kosovskog čvora. Aleksandra Joksimović iz Foruma za međunarodne odnose upozorava da je zabrinjavajuće to što je očigledno da u Vladi ne postoji sagasnost da se ono što je već dogovoreno vezano za katastar i matične knjige realizuje.

“Preme tome ukoliko ne dođe do nekih velikih preokreta čini se da Srbija neće moći da ispuni kriterijume koje joj je EU zadala”, kaže Joksimovićeva.

Beograd je, sudeći prema izjavama najviših zvaničnika, odustao od deklaracije o Kosovu zbog razilaženja na samoj Vladi ali i nedovoljne podrške u parlamentu. U međuvremenu će skupštinski Odbor za Kosovo razmotriti izveštaj pregovaračkog tima o rundi dijaloga održanoj 2. septembra i dogovoru sa Prištinom o carinskom pečatu i katastru, kao i postignutim dogovorima u oblasti matičnih knjiga i slobode kretanja. Pregovarač Stefanović je optimista kada je reč o odluci parlamenta.

“Očekujem da se dodatno postigne stepen jedinstva”, kaže on.

Aleksandra Joksimović iz Foruma za međunarodne ipak skreće pažnju da ako Beograd sada propusti šansu sledeća prilika može biti teže premostiva prepreka.

“Jednom postavljeni uslovi se nikada ne povlače a sa druge strane na svakom sledećem koraku odlaganje podrazumeva da postoji mogućnost da se pojave novi uslovi za isti korak”, navodi Joksimovićeva.

Srpski zavničnici koji su ranije očekivali i datum za početak pregovora o članstvu u decembru poslednjih dana nagoveštavali su postojanje mogućnosti da Srbija ove godine ostane i bez statusa kandidata. Malo više optimizma možda će doneti nastavak dijaloga.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG