Dostupni linkovi

Uskoro bi trebao početi treći proces Šešelju


Vojislav Šešelj u haškoj sudnici, 14. prosinac 2010.
Vojislav Šešelj u haškoj sudnici, 14. prosinac 2010.
„Suđenje bi moglo početi u sljedećih sto dana.“, najavilo je Pretpretresno vijeće kao mogućnost, na održanoj statusnoj konferenciji o stanju u postupku koji se protiv vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja vodi po optužnici za nepoštivanje suda, zbog objavljivanja informacija na osnovu kojih se može utvrditi identitet 11 zaštićenih svjedoka.

Nedavno je otklonjena zadnja administrativna prepreka kada je sud odbio zahtjev optuženog za diskvalifikaciju sudaca Kwona i Parkera. Šešelj je već jednom osuđen na 15 mjeseci zatvora za nepoštivanje suda, jer je u jednoj od svojih knjiga otkrio identitet i iskaze trojice zaštićenih svedoka.

Inače svrha statusnih konferencija je da bi se organizirale konzultacije među stranama kako bi se ubrzao put prema suđenju, odredilo stanje u predmetu te omogućilo optuženom da pokrene neka pitanja vezana uz slučaj, kao i o uslovima pritvora te vlastitom fizičkom stanju.

Obje strane u postupku, i tužiteljstvo i Šešelj koji se brani sam, obavijestili su suce kako su od početka sljedeće godine spremni započeti proces. Optuženi je najavio kako će prilikom svoje obrane ispitati 10 svjedoka.



Šešelj optužio članove tima optužbe za ljubavnu vezu


Šešelj je tijekom statusne konferencije ustvrdio da mu tužiteljstvo nije dostavilo materijale koje smatra oslabađajućim za sebe, a koji bi mu se prema pravilima Haškog suda morali trebati uručiti ukoliko postoje. Također zatražio je materijalnu pomoć od suda za financiranje svoje obrane.



S druge strane prijatelj suda koji je određen kao tužitelj protiv Šešelja, Bruce McFarlane, najavio je kako neće pozivati svjedoke da daju iskaz osobno na sudu. Dokaze i izjave uvoditi će na pisani način pa će dokazni postupak tužiteljstva trajati vrlo kratko.

Nakon što je prijatelj tužiteljstva Bruce McFarlane zatražio mogućnost da se i jedna od njegovih suradnica obraća sudu budući da je stručnjak za uvođenje dokaza preko interneta, Šešelj se tome žestoko usprotivio i insinuirao kako je to zatraženo jer su oni u emotivnoj vezi.



Predpretresno sudsko vijeće se nada kako će proces početi u sljedećih 100 dana, ali se još nije htjelo precizno izraziti oko točnog datuma, trećeg po redu haškog suđenja Vojislava Šešelja.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG