Dostupni linkovi

Uskoro pogled uživo na Zemlju iz svemira


ISS
ISS
Kanađani i Rusi planiraju stanovnicima Zemlje omogućiti pravi pogled uživo na planet Zemlju sa Međunarodne svemirske postaje.

Trenutno na desetine sofisticiranih satelita uzima fotografije visoke rezolucije površine našeg planeta, no običan puk ima vrlo ograničen pristup takvim satelitskim snimkama.

Ove jeseni, međutim, kanadska tvrtka UrtheCast će u partnerstvu s ruskom svemirskom agencijom na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) instalirati dvije kamere visoke rezolucije, koje će snimati videa i fotografije visoke rezolucije te ih usnimavati u javno dostupnu bazu podataka, u kojoj će mnogi znatiželjnici moći doći do najnovijih i relevantnih snimki i podataka.

Hoće li se vidjeti ljudi? Ne, ali netko će vrlo lako moći locirati vlastiti automobil ili kuću. UrtheCast-ova digitalna kamera ima rezoluciju od jednog metra i moći će snimati videa na kojoj će se razaznati skupine ljudi na tlu. Snimat će oko 150 video snimaka dnevno.

Digitalni fotoaparat će imati rezoluciju pet metara i moći će jasno uslikati kuće, objekte, rijeke, ceste i druge veće stvari, a snimat će fotografiju svake milisekunde.

Bilo tko će moći sugerirati gdje da se kamere na ISS-u usmjere, a neprofitne organizacije moći će ih koristiti kako bi pratile važna javna događanja.

No, UtherCast se nada kako će moći zaraditi naplaćivanjem usluga poslovnim subjektima. Na primjer, proizvođači kave će možda htjeti u realnom vremenu nadgledati svoja polja kako bi predvidjeli najbolje vrijeme za berbu.
XS
SM
MD
LG