Dostupni linkovi

Uskoro brza pruga Beograd - Budimpešta


Zajednička fotografija delegacija Srbije i Mađarske, Novi Sad, 23. decembar 2015.
Zajednička fotografija delegacija Srbije i Mađarske, Novi Sad, 23. decembar 2015.

Početak radova na modernizaciji i izgradnji pruge na relaciji Budimpešta - Beograd simbolično je obeležen u Novom Sadu.

Prema najavama iz Vlade Srbije radovi će biti završeni za dve do tri godine. Na promociji projekta bio je prisutan i predsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Dužina pruge između Beograda i Budimpešte je oko 350 kilometara. Upravo ovaj deo će tri države: Mađarska, Srbija i Kina zajednički obnoviti.

Prema najavama ministarke za saobraćaj i infrastrukturu, Zorane Mihajlović, ova investicija će značajno skratiti trajanje putovanja između Beograda i Budimpešte.

Aleksandar Vučić u Novom Sadu

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Na promociji projekta u Novom Sadu predsednik Vlade Aleksandar Vučić, na novinarsko pitanje kada će biti smenjen ministar odbrane Bratislav Gašić, rekao da još traži novog kandidata.

"Mi smo za godinu dana dogovorili i radili na modernizaciji pruge Beograd - Budimpešta. Vozićemo se dva sata i pedeset minuta od Beograda do Budimpešte, razvijaćemo našu prugu i omogućiti da naše kompanije ovde rade", rekla je Mihajlović.

Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang je preneo poruku predsednika Vlade njegove zemlje, Lija Kećanga, koji uverava partnere da će poslovi biti na vreme gotovi.

"Mi smo uvereni da će pruga snažno unaprediti izgranju infrastrukture, a ovaj projekat će podsticati proces evrointegracija. On je u interesu razvoja odnosa Evropske unije i Kine u oblastima industrije i investicija", istakao je Mančang.

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić na prezentaciji projekta uz prisustvo delegacije iz partnerskih zemalja kao i velikog broja partijskih simpatizera, naglasio je da će ova investicija biti podstrek razvoju železničkog saobraćaja u Srbiji.

"Povezaćemo Srbiju sa Centralnom i Zapadnom Evropom, kao što će Mađari sebe da povežu sa Istokom i Jugom Evrope. Mislim da ćemo posle toga još više da renoviramo prugu ka Nišu, a onda nam ostaje istočni i južni krak, da produžavamo prema Solunu i prema Istanbulu", naglasio je Vučić.

Na novinarsko pitanje kada će smeniti ministra odbarne, Bratislava Gašića, zbog njegove seksističke izjave, Vučić je rekao da još traži kandidata.

"Onog sekunda kada ga pronađem, pošto se to ne meri vremenom već kvalitetom rešenja. Nisu ljudi klikeri", rekao je Vučić.

Inače, projekat modernizacije pruge vredi 1,1 milijardu evra. Predviđeno je da u realizaciji projekta 46 odsto bude učešće preduzeća koja nisu iz Kine.

U okviru modernizacije planirana je izgradnja dvokolosečne pruge između dva glavna grada.

U Kini je krajem novembra potpisan okvirni sporazum o realizaciji projekta modernizacije pruge Beograd - Budimpešta koji će delom biti finansiran kineskim kreditom.

XS
SM
MD
LG