Dostupni linkovi

Uskokovićev „Čedomir Ilić“ u režiji Zlatka Svibena


Uz statuu Uskokovića: Vahidin Prelić i Zlatko Sviben

Navršilo se sto godina od tragične smrti srpskog književnika Milutina Uskokovića, rođenog u Užicu. Da nije prekinuo život u 31. godini, književni teoretičari kažu, bio bi među najvećim srpskim književnicima svih vremena. Njegov roman „Čedomir Ilić“ se dramatizuje, a režiju za istoimenu pozorišnu predstavu radi hrvtski reditelj Zlatko Sviben. Ovo je druga postavka Čedomira Ilića na užičkoj sceni, kaže Nemanja Ranković, umetnički direktor užičkog pozorišta:

Nakon trideset jedne godine, ponovo je roman „Čedomir Ilić“ na sceni našeg pozorišta. Kada smo dublje čitali Uskokovića, shavtli smo da je on imao niz ideja, među njima i jugolsovenskih, i naš izbor je pao da režiju poverimo hrvatskom reditelju Zlatku Svibenu koga užička publika dobro poznaje sa prošlogoidšnjeg Jugoslovenskog pozorišnog festivala, gde je bio sa predstavom 'Zločin i kazna', ova predstava je odnela sve nagrade.“

Kada je dobio poziv, odmah je prizvatio, kaže Zlatko Sviben, hrvatski reditelj, privukla ga je dramatizacija i sama biografija Milutina Uskokovića, tragične liočnosit, melanholika sa glazurom evropejca, koji, kako su zabeležili hroničari, nije mogao da podnese propast otadžbine i krajem okotbra 1915. bacio se u reku Toplicu kod Kuršumlije:

"U početku nisam mnogo znao o Uskokoviću, ali kada sam dobio poziv i prihvatio režiju „Čedomira Ilića“, u Zagrebu sam kupio roman, i mogu reći da sam prosto „uskočio“ u Uskokovića. Dramatizaciju radi Olga Dimitrijević i doopala mi se ta dramatizacija za koju mogu reći da „ide“ između dramskoga i narativnoga.Postoji, ajmo kazati 14 songova, odnosno stihova, pa je to mogućnost da to bude nekakva muzičko- scenska izvedba. Ako glavni lik koji ima dosta autobiogtrafskog, se ubija, to je neka priča koja me je dirnula, to je melodramski kraj, i ja hoću da tako bude i u predsatavi, koja treba da bude premijerno izvedena krajem decembra. Glumci su svi iz užičkog pozorišta, uloga glavnog junak Čedomira poverena je glumcu Vahidinu Preliću, a tu su i ostali glumci ovog pozorišta.“

U rodnom Užicu Uskoković decenijama nije bio prihvaćen. Tek pre dvadesetak godina napravlejna je spomen- bista i i jedan prolaz, blizu koga je bila kuća njegovih roditelja , dobio je po njemu ime. Užičani danas ne znaju mnogo o Uskokoviću, posebno srednjoškolci:

Ne čudi što srednjoškolci ne znaju ništa o književniku Uskokoviću, Užičaninu, kaže Ružica Marjnović, profesorka književnosti u Gimnaziji:

Normalna je to situacija, zašto bi ljudi znali za Milutina Uskokovića, ako ga nema u školskim lektirama, ako ne postoji obrazovni program na tekevizijskom javnom servsu, ako ne posioji ideja u kulturnoj politici da se čuvaju sećanja na važna imena.“

  • 16x9 Image

    Novka Ilić

    U novinarskoj profesiji je već više od dve decenije. Počela rad kao novinar u redakciji Radio Užica i lokalnog lista "Vesti". Dopisnica RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG