Dostupni linkovi

Usijana kampanja: Pljušte optužbe Đukanovića i Lekića


Ilustracija
Ilustracija
Glasači i u Crnoj Gori 7. aprila novog predsjednika države biraće između dva kandidata – Filipa Vujanovića ispred DPS-a sa ostalim članicama vladajuće koalicije izuzev SDP-a, i opozicionog kandidata Miodraga Lekića.

Pošto u izbornu trku definitivno nije ušao nezavisni kandidat Rade Bojović drugog kruga neće biti.

Da li zbog toga ili ne, tek kampanja je naglo dobila na usijanju i po zapaljivosti retorike ušla u crvenu zonu. Ulje na vatru u ponedjeljak su razmjenom teških optužbi i insinuacija dosuli premijer i šef DPS-a Milo Đukanović i opozicioni predsjednički kandidat Miodrag Lekić.

Iako je sve počelo u lepršavom ritmu i ležernosti predsjedničkih kandidata Vujanovića i Lekića, u kojoj nije bilo mjesta za jake riječi, predizborna kampanja iz dana u dan dobijala je na intenzitetu i žestini nastupa. Dva pretendenta na funkciju šefa države sve češće su se međusobno prozivala za slabosti i mane, a počele su da pljušte i teške optužbe. Vujanović je Lekiću prebacivao da nema dosljedan stav prema crnogorskoj državnosti i da se nije odredio prema krupnim pitanjima prošlosti kao što je genocid u Srebrenici, dok je Lekić Vujanovića nazvao političkim trgovcem leševima i pokroviteljom kriminala u Crnoj Gori.

Osim Vujanovića i Lekića u kampanju su sve češće počeli da se uključuju i njihovi politički saborci.
Milo Đukanović
Milo Đukanović

Tako je u ponedjeljak na pitanje novinara da prokomentariše opasku Lekića kako on u Bari ide kao Univerzitetski profesor a Đukanović kao osumničeni za šverc cigaratema, crnogorski premijer i šef DPS-a Milo Đukanović na račun Lekića sasuo niz diskvalifikacija. Označio ga je kao čovjeka bez identiteta koji se kao Miloševićev ambasador zdušno borio protiv države na čije čelo želi da stane.

"To je jednako nemoralno kao kada bih se sada ja kandidovao da budem predsjednik velike Srbije. Jednako tako nema pravo da laže kako je Crna Gora kriminalizovana u Italiji i kako sam ja išao u Italiju i u Bari da odgovaram na pitanaj tamošnjeg tužilaštva. Otišao sam, a nijesam morao. Otišao sam da dam izjavu. Otišao sam da branim svoju čast i čast Crne Gore. Od koga? Od Lekića koji su blatili Crnu Goru za račun svojih srpskih finansijera. Oni su to radili da bi onemogućili Crnu Goru da uspije na putu nezavisnosti. Dakle, satisfakcija je stigla da je pravosudni sistem te Italije sve to odbacio. On i dalje vergla iste, izanđale priče", kazao je on.

Odgovor Đukanoviću od Lekića stigao je već sa predizborne konvencije u Kolašinu.

"Mislim da u istoriji Crne Gore nije bilo takvog bestidnog saopštavanja neistina kao što ih saopštava Milo Đukanović u ovakvom stanju u kojem se nalazi, u kojem se ne kontroliše. Ovo je najnovije ispoljavanje jednog delirijuma i stanja u kojem se taj čovjek nalazi, a nalazi se bogomi i u dobrom strahu. Ja se borim za pravnu državu, da pravna država sankcioniše sve one koji imaju veze sa kriminalom i korupcijom i biće bogomi da pored psihološke nestabilnosti koju pokazuje pokazuje i strah da ne završi u zatvoru", izjavio je Lekić.

Ništa se ne prepušta slučaju

Direktor Nevladine organizacije Centar za monitoring koja nadgleda izborni proces, Zlatko Vujović kaže da je bilo očekivano da će se u predsjedničku kampanju sve snažnije uključivati i drugi akteri iz dva politička bloka.

Zlatko Vujović
Zlatko Vujović
"Kada je riječ o eventualnom uspjehu gospodina Vujanovića onda je više nego jasno da tu pobjedu mora donijeti Đukanović, jer Vujanović nema snage da sam iznese kampanju i očigledno da je u štabu DPS procijenjeno da je potrebniji snažniji angažman Đukanovića da bi se na neki način ojačala pozicija kandidata Vujanovića. Sa druge strane, vidimo da i Lekić veoma oštro uzvraća na napade samoga Đukanovića i sada već dolazimo u poziciju da se kampanja vodi na relaciji Lekić – Đukanović. To je prilično atipično jer mi sada praktično kao da nemamo u kampanji Vujanovića koji je pokušavao da parira Lekiću, ali se iz nekog razloga povukao", ocjenjuje Vujović.

Dok se Vujanović u startu oslonio na svoju stranku i manjinske partije koje su dio vladajuće koalicije ali ne i na Krivokapićeve Socijaldemokrate, koje njegovo treće predsjedničko kandidovanje smatraju neustavnim, Lekić snagu crpi iz Demokratskog fronta kao najjače opozicione grupacije i otvorene podrške SNP-a, kao i Pozitivne Crne Gore čiji je Glavni odbor u utorak uveče odlučio da podrži Lekića.

Na pitanje da li sve usijanija kampanja i sve oštriji diskurs sugerišu da rezultat izbora 7. aprila nije tako izvjestan kako se želi prikazati, Zlatko Vujović odgovara:

"Čini mi se da i jedna i druga strana imaju prilično nejasnu situaciju kada je riječ na koju podršku mogu računati. Budući da nema drugog kruga niko očigledno je ne želi da prepušta slučaju niti jedan detalj i iz svih artiljerijskih oruđa će se pucati i sa jedne i sa druge strane kako bi bili sigurni da nijesu propustili neku priliku".
XS
SM
MD
LG