Dostupni linkovi

Evropska komisija predlaže jedinstveni punjač za sve elektronske uređaje


Ako se ovaj predlog usvoji to će značiti će proizvođači elektronskih uređaja na zajedničkom evropskom tržištu biti obavezani da svi uređaji budu sa USB-C punjačem. (Foto: Punjači za mobilne telefone u skladištu elektronskog otpada)

Evropska komisija (EK) je predložila da USB-C bude zajednički port za sve elektronske uređaje.

Današnjim predlogom se predviđa da USB-C port postane standardni port za sve pametne telefone, tablete, kamere, slušalice, prenosne zvučnike i ručne konzole za video igre.

“To će omogućiti potrošačima da svoje uređaje pune istim USB-C punjačem, bez obzira na marku uređaja”, stoji u predlogu EK.

Kako stoji u pisanom predlogu EK, harmonizovana tehnologija brzog punjenja pomoći će u sprečavanju da različiti proizvođači neopravdano ograniče brzinu punjenja i pomoći će da se osigura da je brzina punjenja ista kada koristite bilo koji kompatibilni punjač za uređaj.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tierry Breton (Tieri Breton) je naglasio da bi se ovim predlogom omogućilo da potrošači nemaju obavezu da kupe i punjač uz uređaj. Time bi se prema Bretonu, „uštedilo oko 15 miliona evra godišnje (na kupovinu punjača) i na hiljade tona otpada”.

„Punjači napajaju sve naše najvažnije elektronske uređaje. Sa sve više uređaja, prodaje se sve više punjača koji nisu zamjenjivi ili nisu potrebni. Mi tome stavljamo tačku. S našim prijedlogom, evropski potrošači moći će koristiti jedan punjač za svu svoju prenosnu elektroniku - važan korak za povećanje pogodnosti i smanjenje otpada", izjavio je evropski komesar Tierry Breton.

Ovaj predlog treba da usvoji Evropski parlament kao i države članice Evropske unije (EU). Predviđa se prelazni period od 24 meseca od datuma usvajanja da bi se omogućilo industriji dovoljno vremena da se prilagodi pre početka primene.

Ako se ovaj predlog usvoji, to će značiti će proizvođači elektronskih uređaja na zajedničkom evropskom tržištu biti obavezani da svi uređaji budu sa USB-C punjačem.

Inače EK od 2009. godine radi na pronalasku zajedničkog rešenja za punjenje mobilnih telefona i sličnih elektronskih uređaja. EK je 2009. godine prvi put omogućila dobrovoljni sporazum industrije koji je doveo do usvajanja prvog Memorandum o razumevanju i doveo je do smanjenja broja postojećih rešenja za punjenje mobilnih telefona na tržištu sa 30 na svega tri vrste punjača.

XS
SM
MD
LG