Dostupni linkovi

EU uvodi univerzalni punjač, odbacili primjedbe Applea


"Do jeseni 2024. USB tip-C će postati zajednički priključak za punjenje za sve mobilne telefone, tablete i kamere u EU", navodi se u saopćenju Evropskog parlamenta
"Do jeseni 2024. USB tip-C će postati zajednički priključak za punjenje za sve mobilne telefone, tablete i kamere u EU", navodi se u saopćenju Evropskog parlamenta

Evropska unija dogovorila je uvođenje univerzalnog punjača za mobilne telefone, kamere, i tablete. Politička intervencija, za koju je Evropska komisija rekla da će olakšati život potrošačima i uštediti im novac, uslijedila je nakon što kompanije nisu uspjele postići zajedničko rješenje.

"Do jeseni 2024. USB tip-C će postati zajednički priključak za punjenje za sve mobilne telefone, tablete i kamere u EU", navodi se u saopćenju Evropskog parlamenta.

Brisel se više od jedne decenije zalaže za jedan priključak za punjenje mobilnih uređaja, potaknut pritužbama korisnika iPhonea i Androida da moraju koristiti različite punjače za svoje uređaje.

Ova odluka znači da će Apple morati da promijeni konektor na iPhone uređajima koji se prodaju u Evropi do 2024. godine.

iPhone uređaji se pune preko Lightning kabla, dok Android uređaji koriste USB-C konektore.

Polovina punjača prodatih uz mobilne telefone u 2018. godini imalo je USB micro-B konektor, dok je 29% imalo USB-C konektor, a 21% Lightning konektor, prema studiji Komisije iz 2019.

Šef EU za industriju Thierry Breton rekao je da će ovim sporazumom potrošačima uštedjeti oko 250 miliona eura (267 miliona dolara).

"Također će omogućiti pojavu novih tehnologija kao što je bežično punjenje da se koriste, a da inovacije ne postanu izvor fragmentacije tržišta i neugodnosti za potrošače", rekao je.

Apple, koji je upozorio da će prijedlog naštetiti inovacijama i stvoriti brdo elektronskog otpada, nije odmah izašao sa komentarom.

"Ponosni smo što su uključeni i laptopi, e-čitači, slušalice, tastature, kompjuterski miševi i prenosivi navigacioni uređaji", rekao je poslanik Alex Agius Saliba koji je vodio debatu u parlamentu.

Laptopi će imati 40 mjeseci od stupanja zakona na snagu da se povinuju pravilima. Izvršna vlast EU će u budućnosti imati moć da uskladi sisteme bežičnog punjenja.

Činjenica da ugovor pokriva i e-čitače, slušalice i druge tehnologije će uticati na Samsung, Huawei i druge proizvođače uređaja.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG