Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uručena “mapa puta” za ukidanje viza


Samo dan nakon što je 17 evropskih država odlučilo da proširi režim besplatnih viza za građane Srbije, potpredsednik Evropske komisije Žak Baro uručio je zvaničnicima u Beogradu “mapu puta” za potpuno ukidanje viznog režima.

Srbija je prva zemlja u regionu koja je dobila dokument ovog tipa, a nekoliko dana uoči parlamentarnih izbora ovo je još jedan u nizu znakova podrške evropskoj perspekitivi Srbije.

“Srbija i svi njeni građani su dobrodošli u veliku porodicu Evrope!"


Ovom rečenicom, izgovorenom na srpskom jeziku, potpredsednik Evropske komisije Žak Baro završio je obraćanje u Beogradu gde je predsedniku Srbije Borisu Tadiću uručio “mapu puta” za ukidanje viza za građane Srbije. Ovaj dokument, koji definiše konkretne mere koje Srbija mora da usvoji da bi njeni državljani bili oslobođeni viza za ulazak u članice EU, jasan je i snažan dokaz podrške Srbiji i njenoj evropskoj perspektivi", poručio je Baro:

Nekoliko dana uoči izbora od suštinskog značaja za budućnost Srbije, donosim jasan dokaz volje Evropske unije da konkretizuje evropsku perspektivu koja je ponuđena Srbiji. Cilj ovog dijaloga je da se svim državljanima Srbije omogući pristup evropskom prostoru bez ograničenja, što je zajednički cilj EU i Srbije. Tempo dijaloga koji će biti vođen zavisiće od vaših mogućnosti za ispunjenje postavljenih uslova kroz sprovođenje neophodnih reformi. Uveren sa da je Srbija u potpunosti u stanju da brzo napreduje na putu koji je sebi zacrtala u pravcu daljeg približavanja EU.

Zahvaljujući se evropskim zvaničnicima na velikoj podršci, predsednik Srbije Boris Tadić naglasio je da je ponuđena "mapa puta" veoma važna za građane Srbije, ali i "za sadašnji momenat imajući u vidu odnose EU i Srbije":

“Predstavljanje ovog plana, kao i prisustvo potpredsednika Evropske komisije gospodina Baroa snažna je poruka našim građanima da Srbija treba da postane članica EU, i da su dobrodošli u Evropskoj uniji. Ponovo se vraćamo, na neki način, u dobra vremena kada smo mogli slobodno, i bez ikakvih ograničenja da putujemo svetom.”

Nakon što je, na inicijativu Francuske, 17 evropskih država odlučilo da proširi režim besplatnih viza za građane Srbije, ambasade više evropskih zemalja u Beogradu počele su da primenjuju tu odluku. Proširenje režima besplatnih viza i već postojećih viznih olakšica koje su na snazi od početka godine odnosi se pre svega na mlađe od 25 godina i građane koji imaju blisku rodbinu u inostranstvu. Vicepremijer Božidar Đelić:


“Kao francuski đak, želim da se zahvalim Francuskoj koja je pokrenula ovu inicijativu, ali i svim drugim zemljama. I želim da vas informišem da će se, po svemu sudeći, sve zemlje šengenskog prostora veoma brzo priključiti ovom pokretu. Danas perspektiva ukidanja viza za sve naše
građane do kraja ove godine postaje realnost.


Đelić je naglasio da će Srbija sigurno ispuniti uslove neophodne za liberalizaciju viznog režima i podsetio da su već usvojeni zakoni o putnim ispravama i azilu, a da su pripremljeni i zakoni o zaštiti ličnih podataka, o granici i položaju stranaca.

Beograđani sa kojima smo razgovarali zadovoljni su signalima iz EU. Ipak, odluka o proširenju režima besplatnih viza ne odnosi se na turističke, koje će i dalje izdavati pod nepromenjenim uslovima:

“Sad sam upravo čuo da se to pre svega odnosi na građane mlađe od 25 godina i na rođake, one koji već imaju veze sa tim zemljama, tako da za mene lično ništa ne znači.”


“Mislim da je to super, da smo konačno dočekali to da nam odobre vize i da ne moramo više da stojimo u onim glupavim redovima ispred ambasada. I mislim da je to dobar put kojim Srbija treba da krene u budućnosti.”


“Jako dobro, za mene ništa jer sam ja već mnogo putovala, ali za mlade je to odlično.”


“Super, ulazimo u Evropu!”

U „Mapi puta“ ističe se da će prva provera implementacije biti pre kraja 2008. godine.


  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG