Dostupni linkovi

Džaferović: Der Leyen podržava evropski put BiH, do nas je da ispunimo prioritete


Susret predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 30. septembar.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen podržava evropski put Bosne i Hercegovine i svih zemalja zapadnog Balkana, izjavio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH nakon sastanka članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa Von der Leyen, koja prvi put boravi u posjeti Bosni I Hercegovini, u četvrtak, 30. septembra.

“Danas je to ponovljeno i zahvalili smo joj na tome, jer imamo iskrenog prijatelja koji želi da BiH ispuni uvjete i dobije kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, a sada je do nas da ispunimo 14 prioriteta koje je pred BiH postavila Evropska komisija”, kazao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, na sastanku nije bilo razgovora o aktuelnoj blokadi rada bh. institucija.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je prethodno prisustvovala otvaranju mosta Svilaj na rijeci Savi, na sjeveru Bosne i Hercegovine (BiH), ocjenjujući kako most "povezuje Zapadni Balkan i Evropsku uniju".

Most se nalazi na graničnom prelazu BiH i Hrvatske.

Dodala je da je Evropska unija uložila 25 miliona eura u izgradnju mosta.

"Suština ovog projekta je povezivanje između zemalja, naroda i kultura što je veoma značajno za našu zajedničku budućnost. BiH i cijeli Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji. To je u zajedničkom interesu i vjerujem da je to naša sudbina", kazala je predsjednica Evropske komisije koja boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Ona je najavila i kako će se na predstojećem samitu zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije u Sloveniji razgovarati o budućoj viziji EU.

"Lideri regiona moraju imati interes građana na prvom mjestu i raditi na reformama koje će donijeti kandidatski status za BiH, a neophodne su izborne i ustavne reforme. Zajednički ćemo raditi na tome kao vaši prijatelji i partneri. To je moguće ostvariti kroz osiguranje jednakosti za sve i poštivanje onoga što je dogovoreno", rekla je Von der Leyen.

Prema njenim riječima, Evropska unija je u ekonomski oporavak uložila 3,3 milijarde eura za podršku partnerima na Zapadnom Balkanu, dok je 380 miliona eura osigurano za BiH.

XS
SM
MD
LG