Dostupni linkovi

Von der Leyen obećava podršku Zapadnom Balkanu ako bude reizabrana


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) obraća se medijima tokom konferencije za novinare sa predsednikom grupe desnog centra Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu u Briselu, 21. februara 2024.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) obraća se medijima tokom konferencije za novinare sa predsednikom grupe desnog centra Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu u Briselu, 21. februara 2024.

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen je najavila da će se, u mogućem drugom mandatu, između ostalog, zalagati za proces proširenja i finansijsku pomoć Evropske unije (EU) za zemlje Zapadnog Balkana, poznat kao Plan rasta.

"Uvek sam snažno podržavala proširenje istovremeno govoreći jasno da je to proces zasnovan na zaslugama i nastavljam da insistiram na tome. Dobro je videti kako zemlje Zapadnog Balkana, ali i Moldavija i Ukrajina rade sve što je moguće da bi postigle neophodne reforme i napredovale na putu ka Evropskoj uniji", rekla je ona.

Ona je dodala da će biti "snažna podrška proširenju Zapadnim Balkanom".

Govoreći o Planu rasta koji je predstavljen u novembru prošle godine Ursula von der Leyen je naglasila da su u procesu detaljne razrade Plan rasta sa šest zemalja Zapadnog Balkana.

"Postoji veliko interesovanje i mnogo entuzijazma u zemljama Zapadnog Balkana. Dakle, u trenutku kada ispunimo osnovne uslove, prva isplata može da teče", rekla je predsednica Evropske komisije.

Plan rasta je u novembru prošle godine predstavila Evropska komisija s ciljem da se ekonomija regiona udvostruči u narednih deset godina. Finansijska sredstva su uslovljena napretkom u ključnim demokratskim reformama.

Ursula von der Leyen je predstavljena kao vodeći kandidat Evropske narodne partije (EPP) za novi petogodišnji mandat. Nju je predstavio Manfred Weber, šef ove evropske političke grupe desnog centra, koja je ujedno i najveća grupa u Evropskom parlamentu.

Po principu poznatom kao "Vodeći kandidat" (Spitzen kandidat), evropske političke grupe uoči izbora za Evropski parlament objavljuju svog kandidata za predsednika Evropske komisije.

Stranka koja osvoji većinu mesta u Evropskom parlamentu tada zahteva da njihov kandidat zauzme mesto na čelu Komisije.

Međutim, to zavisi i od lidera zemalja članica biraju predsednika Evropske komisije kog potom potvrđuje većina poslanika u Evropskom parlamentu.

Evropski izbori u 27 zemalja članica održavaju se od 6. do 9. juna ove godine.

Inače, Von der Leyen je već početkom sedmice potvrdila nameru da se kandiduje, nakon višemesečnih spekulacija oko njene politčke budućnosti.

Ona je rekla i da će čak i ako dobije novi mandat nastaviti sa snažnom podrškom Ukrajini i neće sarađivati sa prijateljima predsednika Rusije Putina, niti sa onima koji su protiv EU i protiv NATO-a.

XS
SM
MD
LG