Dostupni linkovi

Uređaj za testiranje krvi kojeg ćemo nositi ispod kože


Naučnici su razvili sićušni uređaj za testiranje krvi koji se nosi ispod kože i daje instantne rezultate potem mobilnih telefona.

Švicarski tim koji je radio na razvoju ovog bežičnog prototipa dugog 14 milimetara, tvrdi da uređaj može simultano provjeravati pet različitih supstanci u krvi. Rezultati se zatim šalju ljekaru putem bluetooth tehnologije. Uređaj bi mogao biti dostupan pacijentima tokom naredne četiri godine.

Uređaj se pomoću igle ubacuje u međućelijsko tkivo, odmah ispod kože abdomena, nogu ili ruku. Tu može ostati mjesecima.

I drugi istraživači su radili na sličnim uređajima, ali profesori Giovanni de Micheli i Sandro Carrara tvrde da je njihov uređaj jedinstven jer može da istovremeno analizira različite supstance.

Kažu kako će posebno koristan biti prilikom praćenja hroničnih stanja poput visokog holesterola i dijabetesa te praćenje utjecaja terapija na organizam.

"Uređaj će dozvoliti direktno i stalno praćenje bazirano na individualnoj toleranciji pacijenta, a ne na godinama, težini ili sedmičnim testovima krvi", rekao je De Micheli, profesor na institutu Ecole Polytechnique Federale u Lozani.

Do sada su istraživači testirali svoj uređaj u laboratoriji i na životinjama te tvrde da pouzdano može da otkrije holesterol i glukozu u krvi, kao i druge uobičajene supstance koje ljekari traže. Nadaju se da će uskoro početi testiranja i na pacijentima na intenzivnoj njezi, odnosno pacijentima kojima je potrebno pomno praćenje i stalni testovi krvi.
XS
SM
MD
LG