Dostupni linkovi

Odgođena uredba koja bi drastično smanjila novac za NVO


Prosvjed NGO udruga pred Vladom

Hrvatska Vlada odgodila je primjenu uredbe o korisnicima i načinu raspodjele sredstava od igara za sreću, kojom se planiralo smanjiti sredstva za nevladin sektor za 70 posto. Obrazloženje ministra financija pokazuje da se doista radi samo o odgodi primjene, a ne o odustajanju. Dio nevladinih udruga upozorava na niz štetnih efekata uredbe – od smanjenja pomoći ranjivim skupinama do ušutkivanja kritičkog mišljenja.

Nakon ukidanja javnog financiranja neprofitnih medija i nakon smjena na javnoj televiziji i radiju, na red su došle nepoćudne nevladine udruge i mehanizam preko kojeg im se na natječajima dodjeljivao javni novac – Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Javni novac koji se za njih izdvaja dolazi od igara za sreću, a Vlada je taj novac odlučila srezati za 70 posto, odnosno preko 30 milijuna kuna (4 milijuna eura).

Ministar financija Zdravko Marić odgodio je sjednici Vlade u srijedu donošenje ove odluke, ali je odbio kritike kako bi provedba te odlike dovela do smanjenja sredstava za najranjivije skupine u društvu. Sav taj novac ostaje u neprofitnom sektoru, kazao je.

„Znači, za civilne udruge koje prije svega promiču ovaj dio koji nam se na neki način zamjera da zakidamo, a to su upravo briga o mladima, populacijska politika, braniteljske udruge, mladi, kulturne i sportske djelatnosti. Moramo uzeti u obzir i da je ova godina olimpijska“, naveo je ministar.

Bernard Ivčić, foto: Enis Zebić
Bernard Ivčić, foto: Enis Zebić

Nevladine udruge međutim ne odustaju od tri bitna prigovora. Prvo, na taj način želi se ušutkati kritičko mišljenje.

„Korisnici podrške Zaklade su i udruge koje su pokazale da znaju i mogu uključiti građane u procese donošenja odluka o različitim temama. One su mobilizirale građane protiv rasprodaje autocesta, protiv bušenja Jadrana, protiv privatizacije tvrtki koje upravljaju vodama. Usvajanje ovakve uredbe značilo bi da Vlada namjerava onemogućiti one koji znaju i mogu proizvesti kritičko mišljenje i koji znaju mobilizirati građane da se aktivno uključe u procese donošenja odluka“, komentira predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić.

Drugo, najranjivije skupine u društvu moći će – kada se ova odgođena uredba usvoji - dobiti pomoć preko resornih ministarstava, ali ona je jednokratna i nije sustavna.

„Sada smo dobili jedan udarac na koji ne znamo kako da odgovorimo i na koji način da se pripremimo za budućnost. Ovo ide u smjeru toga da će usluge za osobe s autizmom koje su nedostatne biti još srezane, bit će još manje i zapravo idemo još dublje u probleme“, konstatira Nikola Tadić iz Saveza udruga za autizam.

Treće, smanjenjem novca od igara za sreću za dvije trećine se smanjuje i novac za hladni pogon Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, koja je i na europskoj razini prepoznata po transparentnom i efikasnom financiranju civilnog društva.

Do sada se o raspodjeli novca od igara za sreću odlučivalo nakon javne rasprave. Ona je ove godine izostala.

Protiv ove – za sada odgođene – uredbe javno su pred Vladom prosvjedovali Savez slijepih Hrvatske, Savez udruga za autizam, Savez društava multiple skleroze, udruga Most koja se bavio suzbijanjem nasilja među mladima i skrbi za beskućnike, Mreža mladih Hrvatske, mreža nezavisne kulture Clubtura, ekološke udruge Zelena akcija i Zelena mreža aktivističkih grupa ZMAG i mnogi drugi.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG