Dostupni linkovi

SAD: Dve žrtve uragana, desetine nestalih


Evakuisani meštani gradića Rokport u državi Teksas

Dve osobe su poginule kada je uragan pod nazivom Harvi, najsnažnija oluja koja je pogodila Teksas u više od 50 godina, stigao do kopna. Bez struje ostalo je više od 200.000 ljudi, a rastu strahovanja od obilnih poplava.

Druga potvrđena žrtva je žena koja se utopila pokušavajući da vozi kroz poplavljene ulice grada Hjustona, saopštila je policija.

Prethodno je neidentifikovana osoba izgorela je u požaru u kući u Rokportu, pedesetak kilometara od grada Korpusa Kristija gde je tropska oluja, koja je tada imala snagu uragana, pogodila kopno.

Tridesetak osoba primilo je lekarsku pomoć uglavnom zbog povreda poput preloma, a 30 do 40 osoba smatra se nestalima na području Teksasa, podaci su lokalnih vlasti.

Harvi je pogodio kopno kasno u petak uveče po lokalnom vremenu kao uragan 4. kategorije u kojem su se razvijali vetrovi brzine 209 kilometara na sat, što je najsnažnije nevreme koje je pogodilo tu saveznu američku državu od 1961.

Nakon što je prešao preko gradova Rokporta i Porta Aransasa uragan je oslabio i kategorizovan je kao tropska oluja. Prešao je preko Hjustona u kojem je u prvim satima padalo pet do osam litara kiše svaki sat.

Oluja je uništila krovove, iščupala i prelomila drveća, izazvala tornada i poplave, a na području Hjustona bez struje je ostalo 232.000 ljudi. Nekoliko rafinerija prestalo je s radom i smanjena proizvodnja nafte i plina dovela je do trenutnog skoka cena goriva na benzinskim stanicama.

Udar uragana u Teksasu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Putevi su na jugu Teksasa bili u subotu uveče pusti dok su se milioni ljudi duž teksaške obale pripremalo za razaranja.

"Drveće je padalo na kuće, benzinske pumpe su uništene, saobraćajni znakovi iščupani. Izgleda poput ratne zone", kazao je Ričard Trevino za NBC iz gradića Rajzina.

Američka televizija NBC navodi da nisu još poznate prave razmere šteta jer su snažna kiša i vetrovi onemogućili da spasilačke službe stignu do najpogođenijih područja.

Očekuje se da će Harvi doneti snažne kiše pa bi na nekim područjima moglo pasti i do 100 litara kiše po kvadratnom metru, prema Nacionalnom centru za uragane koji je izglede za državu opisao kao "katastrofalne".

Meteorološka televizija Weather Channel najavljuje da bi u Hjustonu, četvrtom najvećem gradu u SAD-u, moglo svakog sata pasti 12-15 litara kiše po kvadratnom metru zbog čega bi poplavljene saobraćajnice mogle postati neprohodne.

Ulice u Rokportu, jednom od prvih mesta na putu uragana, poplavljene su i pune srušenih električnih stupova i drugih predmeta. Tokom noći u grad je stigao konvoj vojnih vozila kako bi se grad raščistio i život vratio u normalu. Uvedena je zabrana kretanja stanovnika noću.

"Bilo je užasno", kazao je stanovnik Džoel Valdez (57) za Rojters kojem je u ranim jutarnjim satima oluja odnela deo krova s prikolice te razbila prozore na vozilu.

Teksaški guverner Greg Abot aktivirao je vojsku da pomogne u raščišćavanju i potrazi za nestalima i u akcijama spašavanja.

Prema poslednjim prognozama, Harvi bi se mogao vratiti u Meksički zaliv i potom opet okrenuti na sever tokom utorka.

"Kiše će dovesti do dugotrajnih, opasnih poplava koje će se protegnuti do sledeće nedelje", upozorio je državni meteorološki zavod.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG