Dostupni linkovi

Vanredna situacija u Louisiani zbog uragana Nicholas


Proizvodni pogon Shell Norco poplavljen je nakon uragana Ida, Louisiana, SAD, 30. augusta 2021.

Američki nacionalni centar za uragane objavio je kako je tropska oluja Nicholas ojačala u uragan te bi mogla udariti u obale Teksasa i Louisiane brzinom od 120 kilometara na sat.

Podizanje nivo mora i kiše koje prate uragan Nicholas prijete poplavama opasnima po život.

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je vanrednu situaciju u državi Louisiani i naložio saveznoj agenciji za vanredne situacije da pojača aktivnosti i pomogne napore na lokalnom nivou da se saniraju posljedice koje je prouzrokovala tropska oluja Nicolas, koja je u ponedjeljak navečer prerasla u urgan, saopštila je Bijela kuća.

Uragan, praćen udarima vjetra brzine i do 120 kilometara na sat, razvio se na gotovo 75 kilometara jugozapadno od Freeporta u Teksasu, saopštio je Nacionalni centar za uragane (NHC), javlja Reuters.

Uragan je donio obilne kiše padavine, jak vjetar i olujne udare na dijelove centralne i gornje obale Teksasa, saopšteno je iz NHC-a.

“Oluja će se sporo kretati preko teritorije Teksas, zadržat će se nekoliko dana i donijeti ogromne količine kišnih padavina. Ljudi u regiji moraju biti spremni za ekstremne događaje na velikoj vodi”, izjavio je guverner Teksasa Greg Abbott.

Teksaški guverner Greg Abbott najavio je kako će proglasiti izvanredno stanje u 17 okruga te tri grada u priobalnom dijelu te američke savezne države dok su spasilačke ekipe u čamcima i helikopterima u stanju pripravnosti.

Očekuje se kako će u nekim dijelovima Teksasa do srijede pasti i pola metra kiše.

Nicholas je drugi uragan u dva tjedna koji prijeti američkoj obali u Meksičkom zaljevu, nakon što je krajem kolovoza uragan Ida poharao Louisianu ostavivši za sobom više od 25 poginulih.

"Želimo biti sigurni kako ova oluja neće uhvatiti nikoga nespremnim. Najveću brigu zadaje nam jaka kiša", izjavio je guverner Louisiane John Bel Edwards upozorivši kako su odvodni sustavi i dalje začepljeni nanosima koje je uzrokovala Ida.

Gradonačelnik Houstona Sylvester Turner pozvao je 2.3 milijuna stanovnika toga grada da ostanu u svojim domovima.

"Shvatite ozbiljno ovu situaciju i pripremite se. Ne znamo koliko kiše će pasti", kazao je Turner.

Zbog uragana Nicholasa u Houstonu u utorak neće raditi škole.

XS
SM
MD
LG